ESKALIRALE TENZIJE

Žestok sukob iza zatvorenih vrata: Ruski izaslanik bijesan izjurio sa samita G20 nakon što je spomenut Putin

Na jutarnjem sastanku o borbi protiv korupcije predstavnici svake od zemalja G20 održali su govore

Tom Tugendhat

 Tayfun Salci/Zuma Press/Profimedia/Tayfun Salci/zuma Press/profimedia

Ruski predstavnik Vladimir Tarabrin izjurio je sa samita G20 ranije ovog mjeseca nakon što je Tom Tugendhat nazvao "Putinovu vladu korumpirananom", otkriva The Telegraph.

Tugendhat, britanski ministar sigurnosti, iskoristio je svoje vrijeme za okruglim stolom kako bi osudio ruske "kleptokratske elite" i "podlu i nezakonitu" invaziju Kremlja na Ukrajinu. S druge strane, ruski je predstavnik ustvrdio da je London "svjetski poznat" po korupciji, a zatim je napustio samit.

image

Vladimir Tarabrin

Sergey Otroshko/Sputnik/Profimedia/Sergey Otroshko/sputnik/profimedia

Diplomatski sukob dogodio se iza zatvorenih vrata 12. kolovoza u indijskoj Kolkati tijekom "antikorupcijskog sastanka predstavnika zemalja G20". Inače, pretpostavlja se da će Tugendhat biti u utrci za zamjenu Bena Wallacea na mjestu ministra obrane, a rekonstrukcija kabineta očekuje se u sljedeća dva tjedna.

Ovaj incident odražava koliko su eskalirale tenzije između Londona i Moskve nakon što je Vladimir Putin, ruski predsjednik, naredio invaziju Ukrajine punog opsega u veljači 2022. godine. Ujedinjeno Kraljevstvo, prvo pod vodstvom Borisa Johnsona, zatim Liz Truss i Rishija Sunaka, nastojalo je predvoditi ekonomske sankcije usmjerene na Rusiju, kao i pružanje vojne potpore Ukrajini.

image

Tom Tugendhat

Tayfun Salci/Zuma Press/Profimedia/Tayfun Salci/zuma Press/profimedia

Na jutarnjem sastanku o borbi protiv korupcije predstavnici svake od zemalja G20 održali su govore, čineći to abecednim redom naziva zemlje. Zapadne nacije spomenule su invaziju, ali obraćanje gospodina Tugendhata uključivalo je najžešću osudu, prema dva izvora u prostoriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:06