ČEKAJU SE ČINJENICE

Zelenski nakon pada Iljušina optužio Rusiju: ‘Igrate se sa životima ukrajinskih zarobljenika‘

Zelenski je zatražio međunarodnu istragu incidenta u Belgorodskoj oblasti koja se nalazi nadomak ukrajinsko-ruske granice

Volodimir Zelenski

 Sergei Supinsky/Afp

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je u srijedu navečer Moskvu za "igranje sa životima ukrajinskih zarobljenika" nakon što se u srijedu u Belgorodskoj oblasti na zapadu Rusije srušio zrakoplov u kojem je, kako tvrdi Moskva, bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Zelenski je zatražio međunarodnu istragu incidenta u oblasti koja se nalazi nadomak ukrajinsko-ruske granice.

Rusija je ustvrdila da je Ukrajina oborila transportni zrakoplov Iljušin-76 u kojemu su bile 74 osobe - 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova posade i tri prateće osobe. Moskva je rekla da su zarobljenici trebali sudjelovati u razmjeni te dodala da nitko nije preživio pad zrakoplova.

Ukrajinski su vojni obavještajci u srijedu rekli da im ovaj puta nije rečeno da imaju osigurati zračni prostor.

Zelenski je u srijedu navečer rekao da je "očito da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zarobljenika, osjećajima njihovih najbližih te emocijama ukrajinskog društva".

Ukrajinski je predsjednik nakon incidenta u Belgorodskoj oblasti u Rusiji otkazao putovanje povezano s njegovim rođendanom koji će proslaviti u četvrtak, 25. siječnja.

Kada je riječ o padu Iljušina-76, Zelenski je rekao da se sve činjenice moraju ustanoviti.

Izjava ukrajinskih vojnih obavještajaca protumačena je kao prikriveno priznanje rušenja zrakoplova. Međutim, obavještajci su naglasili da nisu imali pouzdane informacije o tome tko se ili što nalazilo u zrakoplovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:05