POVIJESNI SPORAZUM

Zelenski i Biden potpisali ugovor bez presedana!

Petnaest zemalja je već sklopilo slične dugoročne sigurnosne aranžmane s Ukrajinom, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku
 Filippo Monteforte/Afp

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski su u četvrtak potpisali 10-godišnji bilateralni sigurnosni sporazum sa ciljem jačanja obrane Ukrajine od ruskih osvajača i približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u.

Sporazum, potpisan na marginama summita G7 u Italiji, ima za cilj obvezati buduće američke administracije na potporu Ukrajini, čak i ako bivši predsjednik Donald Trump pobijedi na izborima u studenom, rekli su dužnosnici.

"Naš cilj je dugoročno ojačati ukrajinsku obranu i sposobnosti odvraćanja", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim.

Rekao je da je poruka G7 ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "Ne možete čekati da odustanemo. Ne možete nas podijeliti." Grupa bogatih nacija također je pristala na kredit od 50 milijardi dolara za Ukrajinu uz pomoć profita od zamrznute ruske imovine.

image
Filippo Monteforte/Afp

Američko-ukrajinski sigurnosni sporazum okvir je za dugoročne napore da se pomogne u razvoju ukrajinskih zastarjelih oružanih snaga i služi kao korak ka konačnom članstvu Ukrajine u NATO-u, navodi se u tekstu.

Ukrajinski predsjednik nazvao je sporazum povijesnim, rekavši da je on most prema konačnom članstvu njegove zemlje u NATO-u. “Ovo je sporazum o sigurnosti, a time i o zaštiti ljudskih života”, rekao je.

Zelenski je dugo tražio članstvo u NATO-u, ali saveznici nisu uspjeli učiniti taj korak. Zapadni savez svaki napad pokrenut na jednu od svoje 32 članice smatra napadom na sve prema svojoj klauzuli Članak pet.

U slučaju oružanog napada ili prijetnje takvim protiv Ukrajine, najviši dužnosnici SAD-a i Ukrajine sastat će se u roku od 24 sata kako bi se posavjetovali o odgovoru i utvrdili koje su dodatne obrambene potrebe potrebne Ukrajini, stoji u sporazumu.

Prema sporazumu, Sjedinjene Države ponovno izražavaju svoju potporu ukrajinskoj obrani njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, usred obnovljenog pritiska Rusije na istočnoj fronti Ukrajine.

Također ocrtava planove za razvoj obrambene industrije Ukrajine i proširenje njene vojske.

Ukrajina treba "značajnu" vojnu silu i održiva ulaganja u svoju obrambenu industrijsku bazu u skladu sa standardima NATO-a, stoji u tekstu. To će omogućiti dvjema zemljama razmjenu obavještajnih podataka, održavanje programa obuke i vojnog obrazovanja te kombinirane vojne i vježbe.

Budući da Trump vodi pred Bidenom u mnogim izbornim anketama, budućnost sporazuma ostaje nejasna.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je u srijedu rekao da sporazum neće sadržavati obvezu da Washington rasporedi američke vojnike u Ukrajini niti obvezu da Kijevu pošalje određene sustave naoružanja.

Njihov dogovor nije ratificirao Kongres, što znači da će ga Donald Trump, bude li izabran za predsjednika u studenom, moći ukinuti.

Trump je izrazio skepticizam prema nastavku borbe Ukrajine, rekavši u jednom trenutku da će okončati sukob prvog dana na vlasti. Trump se također zalagao da Europa preuzme veći teret potpore Kijevu.

Petnaest zemalja je već sklopilo slične dugoročne sigurnosne aranžmane s Ukrajinom, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Ukrajina i NATO dogovorili strategiju dugoročne suradnje

Ministri obrane zemalja članica NATO saveza i Ukrajine su prihvatili plan za dugoročnu suradnju, rekao je glavni tajnik organizacije Jens Stoltenberg u četvrtak.

"Danas smo prihvatili prvi u povijesti plan suradnje i inovacije između NATO-a i Ukrajine", rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Vijeća NATO-Ukrajina.

Zemlje NATO-a koordiniraju podršku za Ukrajinu preko neslužbene grupe predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, takozvane Kontaktne skupine za obranu Ukrajine (UDCG). No, sada članice Saveza raspravljaju o načinima kako da se ta odgovornost prenese formalnim strukturama u NATO-u.

Stoltenberg je dodao da se očekuje da će u petak ministri obrane odobriti novi centar za obuku Ukrajinaca u Poljskoj. Također, očekuje se da će dati zeleno svjetlo planovima za misiju nazvanu NATO-ova sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu (NSATU), koja je već odobrena na nižoj razini u četvrtak, rekli su izvori iz Saveza za njemačku agenciju dpa.

NSATU bi značio da će NATO po prvi put službeno koordinirati vojnu pomoć za Ukrajinu.

"Više od 99 posto sve vojne podrške za Ukrajinu osiguravaju saveznici NATO-a. Stoga ima smisla da NATO preuzme veću ulogu u tim naporima", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg također poziva saveznike da prihvate dugoročnu financijsku obvezu u vrijednosti od 40 milijardi eura godišnje, za što je Stoltenberg rekao da će održati trenutnu razinu financiranja.

"Od ruske invazije, saveznici su pružili oko 40 milijardi eura vrijedne vojne podrške svake godine. Predložio sam da održimo ovu razinu podrške kao minimalnu dokle god bude potrebno te da saveznici aktivno podijele taj teret", rekao je u četvrtak, ponovivši svoje izjave sa sastanka ministara vanjskih poslova u Pragu prošlog mjeseca.

"Što duže budemo planirali i što duže budemo predani, Ukrajina može ranije postići mir. Jer uvjerljiva dugoročna obveza pokazuje Moskvi" da ne može jednostavno pričekati da podrška NATO-a splasne, kazao je Stoltenberg.

Rekao je da će BDP zemalja članica NATO-a poslužiti kao temelj za određivanje pravedne "podjele tereta što se tiče cilja od 40 milijardi eura.

"Američki BDP čini otprilike 50 posto ukupno BDP-a NATO-a. Stoga će SAD biti odgovoran za 50 posto te obveze, a ostatak će se podijeliti između europskih saveznika i Kanade", kazao je Stoltenberg. Samo vojna pomoć će se računati, dodao je.

Trenutni dogovor o NSATU-u ne uključuju nikakve specifične financijske obaveze, no utvrđuje da će zajedničku pomoć koordinirati NATO.

O Stoltenbergovim će se prijedlozima dodatno raspravljati na samitu vođa NATO-a u Washingtonu u srpnju.

UDCG se sastao u četvrtak prije sastanka Vijeća NATO-Ukrajina.

Američki ministar obrane Lloyd Austin je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka UDCG-a rekao da je protuzračna obrana "glavni prioritet Ukrajine".

Pozdravio je napore zemalja članica NATO-a da pojačaju ukrajinsku protuzračnu obranu, poput nizozemske inicijative da sastavi sustav za protuzračnu obranu Patriot i Švedske koja je poslala zrakoplove za rano upozoravanje. Italija također osigurava rakete zemlja-zrak, kazao je.

Austin je dodao da će Ukrajina i SAD potpisati bilateralan sigurnosni sporazum u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 15:58