NOVO ISTRAŽIVANJE

‘Zbog demografske politike Pekinga, Ujgura će u Xinjiangu za 20 godina biti za trećinu manje‘

Kinu se optužuje za genocid u Xinjiangu kroz ograničavanje broja novorođenih
Prosvjed Ujgura u Kini
 Munir Uz Zaman/AFP

Kineska demografska politika kontrole rađanja mogla bi u idućih dvadeset godina smanjiti populaciju Ujgura i drugih nacionalnih manjina u pokrajini Xinjiang za trećinu, pokazuju nova istraživanja.

Analiza se temelji na podacima prema kojima bi u to vrijeme broj novorođenih Ujgura mogao biti smanjen za 2,6 do čak 4,5 milijuna. Kinu se optužuje za genocid u Xinjiangu, u kojemu Ujguri čine većinu populacije, najvećim dijelom kroz regionalne politike kontrole, odnosno ograničavanja broja novorođenih. Kina sve to negira, tvrde kako za onemogućavanje većeg broja novorođenih "postoje drugi razlozi".

Nova studija koju je napravio njemački znanstvenik Adrian Zenz prvi je takav znanstveni dokument koji se bavi utjecajem kineske demografske politike na Ujgure i druge manjinske grupe u Xinjiangu, javlja BBC.

Njime se jasno otkriva kako će broj pripadnika etničkih manjina na jugu Xinjianga do 2040. biti između 8,6 i 10,5 milijuna. Ranije procjene govorile su da će ih biti 13,1 milijuna.

- Ovo istraživanje dokazuje kako uistinu postoji namjera kineskih vlasti da dugoročno smanjuju populaciju Ujgura - rekao je Zenz koji je u svojoj studiji objavio kako su kineske vlasti 2019. planirale najmanje 80 posto žena na jugu provincije podvrgnuti operacijama kako bi im onemogućile trudnoću, odnosno prisilnim sterilizacijama.

Također, vjeruje se da je Kina u Xinjiangu zatočila najmanje milijun Ujgura i drugih muslimana u "logorima za preodgoj", želeći ih tako "asimilirati". Navode se i prisilna preseljenja kako bi se "raščistila" etnička slika u pokrajini. Zbog toga bi, zahvaljujući politici koja dominantnim (Han) Kinezima dozvoljava i do troje djece, njihova populacija na jugu pokrajine sa sadašnjih 8,4 mogla porasti i na 25 posto do 2040. Službeni podaci pokazuju da je među pripadnicima manjina u razdoblju od 2017. do 2019. godine bilo gotovo 49 posto manje porođaja u odnosu na ranija razdoblja.

Kina je "politiku troje djece" objavila prošlog tjedna, nakon što su podaci pokazali da se suočava s demografskim padom. No, iz Xinjianga dolaze izvješća kako se tamošnje žene i dalje proganja i zatvara kako ne bi rađale, a trudnicama se prijeti ako odbiju pobačaj, javlja BBC.

- Takozvani genocid u Xinjiangu je čista besmislica - kazali su iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova Reutersu, prenosi BBC, dodavši kako su za te optužbe odgovorne protukineske snage SAD-a i Zapada, koje "boluju od sinofobije", odnosno mržnje prema Kini i svemu kineskome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:49