JOŠ SAMO 10 DANA

Zavirite u superjahtu od 115 mil. € napuštenu na Karibima. Očajnički se traži kupac, ali ima jedan jezivi detalj....

Alfa Nero pronađena je u luci Falmouth u Antigvi u veljači 2022. ubrzo nakon početka invazije Rusije.

Napuštena superjahta, Vladimir Putin u Sočiju

 /Profimedia

Superjahta Alfa Nero, na kojoj su nekada plovili Beyonce i njezini suprug Jay-Z, ali i glumac Leonardo DiCaprio, bit će prodana na aukciji kupcu koji ponudi najviše novaca, osim ako se ne pojavi pravi vlasnik luksuznog plovila.

Usidrena je na Karibima, a američke vlasti ga povezuju s bliskim suradnikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je jahtu kupio za 113 milijuna eura, piše The Sun.

Ruski oligarh Andrej Gurjev (62) koji je svoje bogatstvo vrijedno devet milijuna eura stekao na proizvodnji gnojiva, našao se prošle godine našao na popisu sankcioniranih Rusa u EU, SAD-u i Britaniji.

Brojni ruski oligarsi našli su se na meti zapadnih sankcija, pa su neki odlučili preseliti svoje jahte u zemlje koje nemaju ugovor o izručenju.

Alfa Nero pronađena je u luci Falmouth u Antigvi u veljači 2022. ubrzo nakon početka invazije Rusije.

Vlada države Antigva i Barbuda sada daje potencijalnom vlasniku 10 dana da dođe po svoje plovilo.

image

Jahta Alfa Nero

No Credit/Crystal Pictures/Profimedia/No Credit/crystal Pictures/profimedia

- Ako vlasnik u tom razdoblju ne zatraži brod, vlada Antigve i Barbude će ga prodati kupcu koji ponudi najviši iznos, poručio je ured premijera otočne države na granici Karipskog mora i Atlantskog ocean.

Andrej Gurjev je zanijekao da je vlasnik, a u dokumentaciji o vlasništvu navodi se složena offshore struktura.

Plovilo je izgrađeno 2007. godine te je osvojilo nekoliko nagrada za dizajn. Luksuzna jahta ima infinity bazen od 120 metara koji služi i kao heliodrom, jacuzzi, spa, teretana te kozmetički salon.

Dužnosnici na Antigvi ističu da se superjahta prodaje kako bi se spriječilo propadanje jer se plovilo ne održava.

Podsjetimo, Axioma je prva jahta oligarha koja je prodana kao rezultat sankcija nametnutih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Nepoznati kupac isplatio je na dražbi 37,5 milijuna dolara za luksuznu jahtu ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog.

Jahta je plovila pod malteškom zastavom, a zaplijenjena je na zahtjev američke banke JP Morgan, koja je tražila isplatu 20,5 milijuna dolara zajma od tvrtke Pumpjanskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:11