ZRNO SUMNJE

Zašto NATO upire prstom u Kijev? ‘Vjerujte mi, Ukrajinci dobro znaju što pričaju, bio sam tamo‘

Neki neimenovani europski dužnosnici kažu kako SAD i saveznici NATO-a imaju razloga tvrditi da je u Poljskoj pao ukrajinski projektil

Mjesto pada projektila u poljskom selu Przewodow

 Damien Simonart/AFP

Konsenzus NATO-a o porijeklu projektila koji je u utorak pao na selo u Poljskoj, pri čemu su poginule dvije osobe, pogrešan je, ocijenio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Ne sumnjam da to nije bila naša raketa ili naš raketni napad", rekao je Zelenski novinarima u Kijevu u srijedu.

Taj nedvosmislen zaključak ukrajinskog predsjednika pokrenuo je neobičan spor između Ukrajine i dva njezina najvažnija zapadna partnera, SAD-a i Poljske, piše Washington Examiner. I američki predsjednik Joe Biden i njegov poljski kolega Andrzej Duda naglasili su svoje rastuće uvjerenje da je ukrajinski projektil protuzračne obrane pao na poljsko selo Przewodow tijekom intenzivnog ruskog raketiranja Ukrajine.

"Prema informacijama koje imamo mi i naši saveznici, to je bila raketa S-300 proizvedena u Sovjetskom Savezu, stara raketa, i nema dokaza da ju je lansirala ruska strana", rekao je poljski predsjednik u srijedu. "Vrlo je vjerojatno da ga je ispalila ukrajinska protuzračna obrana", dodao je.

Tijek rasprave zbunio je zapadne promatrače, kako je priznao jedan viši europski dužnosnik, s obzirom na opće povjerenje u ukrajinske i NATO-ove obavještajne sposobnosti u vezi s takvim pitanjima.

‘Ukrajinci prate svaki projektil‘

"Ukrajinci vrlo dobro prikupljaju podatke - imaju dobre radare, prate svaki projektil", rekao je za Washington Examiner bivši američki veleposlanik Kurt Volker, posebni izaslanik State Departmenta za ukrajinsku krizu prije prvog skandala s opozivom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. "Bio sam u njihovom sjedištu gdje to rade - (to je) vrlo sofisticirano. Oni znaju što se događa. Siguran sam da to rade i Poljaci, siguran sam da i mi to radimo. Dakle, Poljaci i Ukrajinci moraju sjesti sa svojim stručnjacima i pregledati njihove podatke... i doći do onoga što oni misle da se doista dogodilo", rekao je Volker.

Ova javna polemika posijala je sumnju o motivu obrazloženja koje utječe na jednu ili drugu stranu jer bi procjena koja okrivljuje Moskvu za ovaj incident ojačala želju Ukrajine da NATO "zatvori nebo" za ruske zračne napade.

"Za Ukrajince je ovo bila prilika da uvjere saveznike kako imaju neku vrstu zaštite, ili zračne kontrole zapravo, nad Ukrajinom, zbog ovih raketnih napada Rusije na ciljeve ukrajinske (energetske) infrastrukture", rekao je drugi visoki europski dužnosnik. "To čini situaciju, s humanitarnog gledišta, izuzetno kompliciranom za Ukrajince. Dakle, oni očajnički traže način da riješe ovo pitanje, tako da je sasvim razumljivo zašto toliko inzistiraju da je ovo bio ruski napad".

S druge strane, Sjedinjene Države i saveznici u NATO-u imaju vlastite razloge da umanje značaj mogućnosti da su ruske snage lansirale projektil, kako bi na taj način izbjegnuli eskalaciju krize s Kremljom. "Takve tvrdnje, u ovom trenutku, smiruju situaciju”, istaknuo je prvi visoki europski dužnosnik.

Stoltenberg: Svi se slažu da se radi o ukrajinskom projektilu

U svakom slučaju, neki istaknuti nevladini analitičari proučavali su fotografije onoga o čemu se tvrdi da su krhotine projektila koji je pao u Poljskoj te su zaključili da fotografije usmjeravaju trag prema ukrajinskim zalihama projektila.

image

Mjesto pada projektila u poljskom selu Przewodow

Handout/AFP

"Analizirali smo dostupne fotografije fragmenata i došli do jasnog zaključka da oni pripadaju motoru 48D6 rakete serije 5V55 protuzračnog sustava S-300 - ukrajinskog", zaključili su u projektu Ukraine Weapons Tracker, kojim se bavi praćenjem i identificiranjem oružja u Ukrajini.

Zapadni čelnici istaknuli su kako Moskvu i dalje smatraju odgovornom za tragediju s obzirom na kontekst incidenta, odnosno rusku invaziju na Ukrajinu i nemilosrdno raketiranje zemlje.

"Rusija snosi odgovornost za ono što se jučer dogodilo u Poljskoj jer je to izravna posljedica rata koji je u tijeku i vala napada Rusije na Ukrajinu", istaknuo je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u Bruxellesu. "I naravno, Ukrajina ima pravo oboriti te projektile, koji ciljaju ukrajinske građane i ključnu ukrajinsku infrastrukturu", dodao je.

Stoltenberg je dodao da se "svi saveznici slažu oko procjene" da je riječ o ukrajinskom projektilu, što je zaključak koji ublažava daljnje jačanje pat-pozicije između NATO-a i Rusije.

Ukrajinci traže dokaze, njihov tim stigao u Poljsku

"Nemamo naznaka da je ovo bio namjerni napad, a to dakako ima posljedice na to kakvu vrst odgovora trebamo uputiti", rekao je Stoltenberg. "Nemamo naznaka (da) je ovo bio namjerni napad ili da Rusija planira bilo kakve ofenzivne vojne akcije protiv NATO saveznika. No, također smo se složili da Rusija snosi konačnu odgovornost. Oni su odgovorni za rat u Ukrajini koji je uzrokovao ovu situaciju".

Zelenski i drugi ukrajinski dužnosnici odlučili su osporiti NATO-ove zaključke o porijeklu projektila te kažu da, ako se radi o projektilu njihove protuzračne obrane, onda žele dokaze za to, zatraživši istragu te da se ukrajinskom timu omogući pristup mjestu pada projektila. Tom bi zahtjevu, kako se čini, moglo biti i udovoljeno, budući da su ukrajinski stručnjaci već stigli u Poljsku kako bi istražili mjesto pada projektila, kako je u četvrtak objavio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Ukrajina i Poljska će "konstruktivno i otvoreno surađivati" u istrazi, naveo je Kuleba na Twitteru, dodajući kako očekuje da će istražiteljima ubrzo biti omogućen pristup lokaciji.

Poljski predsjednik nije odmah podržao ideju o uključivanju Ukrajinaca u istragu. "Postupak vode poljski i američki stručnjaci", rekao je Duda u srijedu. "Ako bi ikome bilo dopušteno da sudjeluje u ovom postupku, obje strane morale bi se složiti", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:35