BEZNAĐE U HERSONU

‘Zapovjednici bježe, a ročnici sami zadržavaju navalu. Ovo je sramota kakva se ne pamti!‘

Neki zapadni dužnosnici tvrde da su ruski zapovjednici pobjegli iz grada Hersona, ostavljajući ročnike demoralizirane i bez vodstva

Mladi ruski vojnici i Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin suočava se s još jednom ponižavajućom i poraznom situacijom dok ruske snage napuštaju svoje položaje u južnom gradu Hersonu, kako izvještavaju zapadni dužnosnici, a prenosi The Times.

Ruski zapovjednici pobjegli su iz grada koji su ruske snage osvojile u prvim danima invazije na Ukrajinu, ostavljajući ročnike "demoralizirane i bez vodstva" da se suoče s ukrajinskim napredovanjem, dok neki analitičari predviđaju ukrajinsku pobjedu na tom području do kraja godine.

Herson je posljednji grad koji je još pod ruskom okupacijom na zapadnoj obali rijeke Dnjipro, koja presijeca Ukrajinu. Dužnosnici tvrde da bi bilo "nemoguće" da Putin uspije održati vojnu prisutnost s druge strane rijeke ako Herson povrate ukrajinske snage.

Okupacija ovog grada bila je prva velika ruska pobjeda nakon početka invazije u veljači, kada su ruske snage jurišale s Krima u regiju Herson u brzom napredovanju.

No, s približavanjem zime, čini se da su ruski generali odlučili napustiti svoje uporište na zapadnoj obali Dnjipra i usredotočiti se na utvrđivanje svojih položaja na istočnoj obali. "Odlučili su da Herson za njih nije vrijedan borbe, ali ta prirodna obrambena barijera u obliku rijeke za njih je iznimno vrijedna", rekao je jedan neimenovani zapadni dužnosnik, čije riječi prenosi Times.

Novi udar na opskrbne linije

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju napuštene kontrolne punktove i rusku zastavu spuštenu s glavne upravne zgrade. Isječak na Telegramu prikazuje jednog od regionalnih čelnika kojeg je postavio Kremlj kako poručuje civilima da je "sve pod kontrolom" dok se čini da bježi u automobilu.

Naime, Kiril Stremousov, zamjenik šefa vojno-civilne uprave Hersona, inzistirao je na tome da se život "nastavlja normalnim tijekom", unatoč video snimci snimljenoj nasuprot vozačkom sjedalu, na kojoj je u stražnjem dijelu automobila mogu vidjeti torbe i koferi.

Ruske opskrbne linije, koje su ionako već rastegnute, pretrpjele su još jedan udarac ovog tjedna, kada je oštećen pontonski most udaljen oko 10 kilometara od Hersona. Prema snimci objavljenoj na internetu čini se da je šest projektila na most ispaljeno iz moćnih američkih raketnih bacača HIMARS, koji su imali jednu od ključnih uloga u uspjesima ukrajinskih protuofenziva u regijama Harkiv i Herson.

Zapadni dužnosnici sada čekaju da vide hoće li novi ruski neuspjeh pokrenuti i nove kritike Kremlja u Rusiji, budući da tvrdolinijaši u Moskvi već dulje očajavaju zbog onoga što smatraju lošim upravljanjem invazijom.

‘Slijedi novi val kritika Kremlja‘

Neimenovani dužnosnici navode da ruskim snagama ponestaje streljiva te da Kremlj uvozi topničke granate iz Sjeverne Koreje. Nakon što je Putin naredio regrutaciju 300.000 ljudi, mnogi mobilizirani vojnici pojavili su se na prvoj liniji bojišta bez oružja.

"U Hersonu se većina zapovjednih postrojbi povukla preko rijeke, ostavljajući demoralizirane ljude bez vodstva", rekao je jedan dužnosnik. "Povlačenje će biti predstavljeno kao evakuacija. Možemo očekivati još jedan val oštrih kritika ruskog nacionalnog vodstva", dodao je.

Ruske trupe počele su premještati desetke tisuća ljudi preko Dnjipra, tvrdeći da su u opasnosti od ukrajinskog plana da poplave grad uništavanjem brane hidroelektrane te da strahuju od ukrajinske ‘prljave bombe‘ (eksplozivne naprave punjene konvencionalnim eksplozivom koja sadrži i radioaktivni materijal, op.a.).

Ukrajinska vojna obavještajna služba optužila je Rusiju za pljačku i otimačinu solarnih elektrana iz Hersona i izbacivanje građana iz njihovih domova kako bi mogli useliti ruski vojnici.

Simbolična snaga ruskog poraza

Postoje izvješća da su se pripadnici ruskih snaga preoblačili u civile i krali automobile te odvodili djecu iz internata u Hersonu na Krim, gdje su smještena u "psihijatrijsku bolnicu".

U međuvremenu, zapadni dužnosnici vjeruju da će doći do snižavanja intenziteta borbi tijekom zime, nakon što je ukrajinski ministar obrane Oleksi Reznikov priznao da obilne kiše usporavaju njihove snage.

Katerina Stepanenko iz Instituta za proučavanje rata (ISW) u Washingtonu, smatra da će Ukrajina vjerojatno zauzeti Herson do kraja godine. Također ističe da bi poraz Rusije u Hersonu imao simboličnu snagu, s obzirom na povijesne poveznice s tom regijom. Grigorij Potemkin, ruski general i ljubavnik Katarine Velike, pokopan je u tom gradu, a pojavila su se izvješća da su ruske snage uklonile njegovo tijelo.

"Herson ima i strateški i povijesni značaj za Rusiju", rekla je. "To je grad koji bi Rusi htjeli zadržati u propagandne svrhe", zaključuje Stepanenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:12