‘ZAMRZNIMO RAT‘

Zapad pritišće Kijev, uključili se i Kinezi, u Berlinu potegnuto pitanje: ‘Kako da to završimo?‘

Nekoliko se događaja slučilo koji pokazuju kako Zapad vrši pritisak na Ukrajinu

Ukrajinski snajperist

 Wolfgang Schwan/Afp/Profimed/Wolfgang Schwan/afp/profimed

Tijekom rasprave u četvrtak u Bundestagu o zahtjevu opozicijske Kršćanskodemokratske unije (CDU/CSU) za opskrbu Ukrajine krstarećim projektilima Taurus, Rolf Mützenich je postavio pitanje: "Nije li vrijeme da razgovaramo ne samo o tome kako ratovati, već i da razmišljamo o tome kako zamrznuti rat i onda ga završiti?"

Rolf Mützenich je šef zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke (SPD), vodeće stranke u vladajućoj njemačkoj koaliciji. Njegove su riječi izazvale niz negativnih komentara u njemačkoj političkoj zajednici, ali izjava oslikava rasprave koje su vode podalje javnosti u brojnim glavnim gradovima Europe (kao što se raspravlja i o mogućnosti da u Ukrajinu dođu trupe europskih država u neborbenim zadaćama) jer je zaustavljanje rata nasušan interes EU koja, osim Ukrajine, trpi najviše štete.

Prekinite napade na rusku energetiku

Nekoliko se događaja slučilo koji pokazuju kako Zapad vrši pritisak na Kijev. SAD je "zatražio od Ukrajine da zaustavi napade na rusku energetsku infrastrukturu, napose na rafinerije nafte", piše u petak Financial Times, a prenosi jutarnji.hr. Bilo kakav poremećaj na tržištu nafte neprihvatljiv je SAD-u a korak od završnice predizborne kampanje u kojoj javnost ne pokazuje zadovoljstvo ekonomskom politikom administracije predsjednika Joea Bidena. Porast cijene goriva bio bi težak udarac Bidenovoj kampanji.

Reuters ekskluzivno prenosi da će Ukrajina žurno ukinuti listu "sponzora rata", tvrtki koje i dalje rade u Rusiji i ondje plaćaju poreze. Početkom veljače se Narodna Republika Kina pobunila i zatražila da Kijev odmah ukloni njezine kompanije s tog popisa kako bi se "eliminirali negativni utjecaji". Britanska agencija navodi da je nezadovoljna i Francuska koja traži uklanjanje tvrtki Auchan i Leroy Merlin. Reuters podsjeća da je Ukrajina s popisa morala ukloniti mađarsku OTP banku jer je Budimpešta prijetila blokadom pomoći, a i austrijsku Raiffeisen Bank International. Austrija se u međuvremenu našla pod snažnim američkim pritiskom zbog financijskih poslova koji se odvijaju na njezinom tlu i na rubu su da se nađu pod američkim sankcijama, o čemu je Jutarnji izvijestio. SAD je od Raiffeisen Bank International (RBI) u srijedu zatražio da odustane od planirane kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga u vlasništvu sankcioniranog biznismena Olega Deripaske.

Ne postoji dostatan regulatorni okvir

Ukrajinska vlada je u utorak izvijestila da popis ima "negativan utjecaj" na donošenje "važnih odluka za suzbijanje ruske agresije" te da su se diplomatski predstavnici žalili na "nedostatak regulatornog okvira".

Interesantno je u Li Hui, posebni kineski izaslanik za Euraziju, u petak izvijestio da Rusija i Ukrajina vjeruju da će konflikt završiti pregovorima. Li je nedavno posjetio Moskvu, Kijev i neke europske prijestolnice (Berlin, Pariz, Varšava). Beijing/Peking se također našao u situaciju da njegove banke moraju prekidati poslovanje s Rusijom zbog prijetnje da se nađu pod američkim sankcijama. Li ističe da NR Kina želi međunarodnu mirovnu konferenciju na koju bi pristale Ukrajina i Rusija. Nije jasno vidi li Beijing konferenciju koja se planira u Švicarskoj kasnije ove godine skupom koji bi mogao pokrenuti mirovni proces.

Kijev je odbacio kineski mirovni prijedlog iz 2022. godine budući da je bio preopćenit, ali želi dobre odnose s Beijingom i smatra da bi mogao odigrati važnu ulogu u prekidu sukoba upravo zbog bliskih odnosa s Rusijom. Pa pristaje na pritiske. Tako mora i na zapadne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 05:20