NAGOMILAVANJE TRUPA

Vučiću stiglo oštro upozorenje iz Washingtona: ‘Što se to događa na granici! Smjesta ih povucite‘

Ovo je vrlo destabilizirajući razvoj događaja. Pozivamo Srbiju da povuče snage s granice, rekao je John Kirby

Kosovski specijalci u Banjskoj

 Armend Nimani/Afp

Bijela kuća priopćila je da se duž granice Srbije s Kosovom nagomilavaju srpske trupe te je pozvala Beograd da ih odmah povuče.

- Promatramo veliko raspoređivanje srpskih snaga duž granice s Kosovom koje je ‘bez presedana‘, a uključuje moderno topništvo, tenkove i mehanizirane pješačke jedinice, rekao je u petak glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

- Ovo je vrlo destabilizirajući razvoj događaja koji se dogodio ovoga tjedna. Pozivamo Srbiju da povuče snage s granice i smanji napetosti, rekao je.

Sukob prošlog vikenda između kosovske policije i tridesetak teško naoružanih Srba skrivenih u samostanu pretvorila je selo Banjska na sjeveru Kosovu u ratnu zonu te izazvao zabrinutost međunarodne zajednice za stabilnost Kosova.

Kirby je rekao da napad nije bio nasumičan i da vrste pronađenog oružja predstavljaju prijetnju ne samo osoblju Kosova nego i međunarodnom osoblju, uključujući i NATO snagama.

image
Armend Nimani/Afp

- Svatko tko je uključen u ovaj napad mora biti priveden pravdi - rekao je.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je u petak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i izrazio zabrinutost zbog srpske vojne mobilizacije u blizini granice s Kosovom, priopćila je Bijela kuća.

Američki savjetnik tom je prilikom istaknuo da je dijalog "jedino dugoročno rješenje za osiguranje stabilnosti na cijelom Kosovu", stoji u priopćenju Bijele kuće.

Jučer je pak američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kako bi odgovorio na zabrinutost Washingtona zbog napetosti s Kosovom.

Blinken je "naglasio da odgovorni za napade koji su sada u Srbiji moraju odgovarati", misleći na sukobe između neidentificirane srpske skupine i kosovske policije prošlog tjedna u kojima su četiri osobe poginule na sjeveru Kosova.

Podsjetimo, odvjetnik Milana Radoičića, kontroverznog biznismena i sada već odlazećeg potpredsjednika vodeće partije Srba na Kosovu, Srpske liste, Goran Petronijević, kazao je danas na konferenciji za medije u Beogradu da je Radoičić prihvatio odgovornost za organiziranje oružanog sukoba kod Banjske na sjeveru Kosova prošlog vikenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:13