OBJAVLJENI REZULTATI

Vučić pomeo izbore u Srbiji, osvojio Beograd i Novi Sad: ‘Ulazimo u novu eru, imamo mandat za sve što smo tražili‘

Nakon što su birališta zatvorena, opozicija organizirala ad hoc skup ispred Novosadskog sajma

Aleksandar Vučić, arhivska fotografija

 Andrej Isakovic/Afp

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) proglasila je pobjedu u gotovo svim općinama u kojima se glasalo u nedjelju na lokalnim izborima. Ulazimo u novu eru, imamo otvoren mandat za sve što smo tražili, istaknuo je predsjednik Srbije i član predsjedništva SNS-a Aleksandar Vučić. SNS je prema preliminarnim rezultatima osvojio većinu i u Beogradu, gdje je dio opozicije bojkotirao izbore.

Vučić je ustvrdio da su u Beogradu od 110 osvojili 63 mandata umjesto dosadašnjih 54, a uvjerljivo su pobijedili i u Novom Sadu i Nišu. Čestitao je "političkim protivnicima" na velikom broju glasova u pojedinim lokalnim sredinama. "Sada imate svi vi ovde prisutni čist i otvoren mandat za sve ono što ste tražili od naroda povodom reformi, povodom promjena koje ste sami najavili i koje su neophodne našem društvu", rekao je Vučić u obraćanju iz izbornog štaba SNS-a.

Pobjeda u Beogradu i Novom Sadu

Prema procjenama nevladine udruge CESID i agencije IPSOS-a na osnovu 72 posto prebrojanih listića. lista SNS-a "Beograd sutra" osvojila je 52,6 posto glasova u Beogradu a na drugom mjestu je lista "Kreni promeni" sa 17,5 posto. Treće mjesto pripada listi "Biramo Beograd" koja je po podacima oko 22 sata osvajala 12,5 posto, a na četvrtom mjestu je lista "Mi snaga naroda" sa 8,1 posto. U beogradsku gradsku skupštinu najvjerojatnije ulazi i Ruska stranka sa 1,2 posto osvojenih glasova.

Na osnovu 85,3 posto prebrojanih glasova, u Novom Sadu je lista SNS-a "Novi Sad sutra" osvojila 53,1 posto glasova. U Novom Sadu opozicija nije bojkotirala izbore. Lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" koju čine Srpska koalicija NADA, sve stranke Srbije protiv nasilja, pokret Bravo i Vojvođani – LSV osvojila je 24 posto, a lista Kreni promeni" 9,7 posto. Na četvrtom mjestu je lista "Heroji" sa 3,8 posto, a u novosadski parlament ući će i lista Saveza vojvođanskih Mađara sa 1,2 posto glasova.

Agrencija France Presse podsjeća da je na izborima sredinom prosinca SNS osvojio 49 od 110 mandata u beogradskoj gradskoj Skupštini, dok je oporbena koalicija "Srbija protiv nasilja" osvojila 43 mjesta. Izbore su opteretile optužbe promatrača OESS-a o neregularnostima i kupovanju glasova, što je potaknulo dvotjedne ulične prosvjede. No na ove izbore opozicija je izašla podijeljena. SNS nije uspjela okupiti većinu za formiranje vlasti u Beogradu, pa se odlučila na nove izbore. Promatrači nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornosst (CRTA) upozorili su da su uoči izbora zabilježili kronične izborne probleme poput brisanja granice između države i vladajuće stranke, pritisaka na glasače i zloupotrebu javnih resursa u interesu vladajuće stranke. Iako Aleksandar Vučić nije kandidat, bio je glavno lice kampanje za listu "Aleksandar Vučić – Beograd sutra".

Politolog Nikola Burazer rekao je za AFP da se izbori odvijaju u čudnoj atmosferi, te da je jedna od glavnih tema kampanje podjela opozicije oko toga treba li sudjelkovati na izborima ili ne. Zbog tih nesuglasica opozicija osvaja gore rezultate od predviđenih, radi se o propuštenoj šansi, ustvrdio je Burazer.

Oporba u Nišu se nada vlasti

Vučić je proglasio pobjedu u Nišu, ali oporba se ipak nada vlasti.

Prema procjenama CeSID-a, na osnovu izbrojanih 84,1 % glasova u Nišu, lista "Aleksandar Vučić – Niš sutra" osvojila 45%, Grupa građana "Dr Dragan Milić" 24,4, "Biramo Niš-Đorđe Stanković" 15,4, "Ujedinjeni - nada za Niš" 4 %, "Dr Savo Milošević - I ja sam Niš – Kreni – promeni" 3,9, "Niš naš Grad - Branislav Bane Jovanović - Novo lice Srbije - Miloš Parandilović" 1,7, "Ruska Stranka – Rusija i Niš u Srcu – Tihomir Perić” 1,2 %.

Od večeras je Niš slobodan grad, rekao je dr. Dragan Milić obraćajući se s kompletnom oporbom u tom gradu.

„Nama je jedan jedini interes naš grad, i da ne bude zablude, pošto je toliko puta pričano da smo trojanski konj i nekakva podmetnuta kolona – neće biti nikakve suradnje sa SNS-om. Niš nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju. Nema tih funkcija i nema tih para koje bi oprale ljagu kroz koju je Niš prošao posljednjih dvanaest godina“, izjavio je dr. Dragan Milić.

Ponovljeni izbori

Lokalni izbori u Beogradu ponovljeni su nakon što vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela formirati odborničku većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. prosinca prošle godine.

Oporba pak tvrdi da su ti izbori pokradeni izbornim inženjeringom, migracijom birača i nizom zlouporaba. Međunarodni su promatrači ustvrdili isto.

Nakon što je oporba tražila da se ponovljeni izbori u Beogradu spoje s izborima u gradovima i općinama koji nisu organizirani u prosincu 2023., a koji su se trebali održati na jesen ove godine, odlučeno je da će se oni spojiti.

Građani Srbije na birališta su izašli kako bi glasali za odbornike u gradskim i općinskim skupštinama.

BBC piše da su ponovljene izbore u Beogradu te izbore u drugim gradovima i općinama obilježili vrućina, izostanak gužvi na biračkim mjestima, manji broj incidenata i slaba izlaznost.

U Beogradu je do 19 sati glasalo 42,2 posto glasača, u Novom je Sadu na birališta izašlo 46,3 posto građana dok je u Nišu svoj glas kandidatima na izborima dalo 44,4 posto građana.

Oporba tvrdi da su na rezultate izbora utjecali dvostruki popisi birača, prititsak na birače te organizirano glasovanje. Srpska napredna stranka tvrdi da su izbori prošli bez problema.

Srpski mediji izvijestili su tijekom dana da su podnesene kaznene prijave zbog sumnje na kupovinu glasova te da je na biračkim mjestima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu uočeno više od 20 nepravilnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije reklo je da u nedjelju nije bilo ozbiljnijih incidenata. U Novom je Sadu zabilježen napad na policiju te oštećivanje imovine Sajma.

Aktivisti Srpske napredne stranke na Novosadskom su sajmu na na novinare, opozicijske aktiviste te građane bacili suzavac.

Ranije je grupa građana predvođena liderima opozicije razvalila vrata dvorane u Novom Sadu u kojoj se navodno nalazio pozivni centra Srpske narodne stranke. Novosadski ogranak Srpske narodne stranke rekao je da je pozivni centar radio "legalno i legitimno".

Nakon što su birališta zatvorena, opozicija organizirala ad hoc skup ispred Novosadskog sajma. Ubrzo su na lice mjesta stigle policija i žandarmerija. Nova.rs piše da je stigla i interventna policija.

Jutarnji je ranio prenio vijest o metežu kod Pizzerije Caesar u Beogradu. Tamo je poslovnjak Miodrag Sovtić gurnuo supredsjednik Zeleno-lijevog fronta Radomira Lazovića te udario jednog građanina.

Lazović je na društvenoj mreži Facebook napisao da je član mobilnog tima Zeleno-lijevog fronta u Zemunu otkrio da je na jednom biračkom mjestu korišten krivotvoreni popis birača te da mu je glava razbijena ciglom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 22:59