BORIS TADIĆ

‘Vučić je ovo učinio namjerno, točno znam što je htio! Ja i kao bivši predsjednik prijavljujem kad idem u drugu državu‘

Na pitanje može li predsjednik otići u privatni posjet Jasenovcu a da o tome ne obavijesti hrvatsku vladu, Tadić odgovara nedvosmisleno: - Ne.

Boris Tadić

 Thierry Charlier/Afp

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za portal Nova.rs komentirao je naum svog nasljednika na toj funkciji Aleksandra Vučića da bez službene najave hrvatskim vlastima posjeti Jasenovac i čitavu ideju do čije realizacije u konačnici nije došlo nazvao je provokacijom. Tadić se složio s tumačenjem da je u ovome slučaju prekršen diplomatski protokol, a uvjeren je da je Vučić to učinio namjerno kako bi mogao izvesti "kvazipatriotsku predstavu" što, s obzirom da je riječ o jasenovačkim žrtvama, smatra morbidnim.

- Prvo, iz note Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ne vidim da mu je Hrvatska zabranila dolazak, već je upućeno objašnjenje da su o planu tog posjeta čuli iz neslužbenih izvora i da je neprihvatljivo da predsjednik druge države na takav način bez poštovanja diplomatskog protokola dolazi u Hrvatsku, ustvrdio je Tadić pa dodao da mu je nejasno zašto bi taj posjet uopće bio privatan, kako je to srbijanska strana prezentirala.

- Vučić i drugi predstavnici ove vlasti su, naravno, znali da je to kršenje protokola, pa je opravdano postaviti pitanje je li Vučić najavio privatan posjet, upravo znajući kakav odgovor će dobiti kako bi namjerno isprovocirao još jednu kvazipatriotsku predstavu. Uz to, njegova najava privatnog posjeta Jasenovcu je potpuno neprikladna i svojevrsno unižavanje takvog posjeta, s obzirom da, ako uistinu želi odati počast jasenovačkim žrtvama, zbog čega bi se odricao kapaciteta koji ima kao predsjednik države i išao privatno? Nikada nisam čuo da je netko od njegove obitelji nastradao u Jasenovcu pa da bi se time opravdao privatan posjet, a i da je, opet ne razumijem zbog čega bi na ovaj način i uz sav ovaj spektakl išao u “privatan” posjet, kaže Tadić.

Na pitanje može li predsjednik otići u privatni posjet Jasenovcu a da o tome ne obavijesti hrvatsku vladu, Tadić odgovara nedvosmisleno: - Ne.

Pa nastavlja.

- I to nema nikakve veze s Jasenovcem, već s prijavljivanjem izlaska iz zemlje i dolaskom na teritorij druge države. I danas, kada kao bivši predsjednik izlazim iz zemlje, to bude prijavljeno i organizirano po određenoj proceduri. Zato i kažem da je najava privatnog posjeta očigledno provokacija. Uostalom, ako je uistinu htio privatan posjet, pa čemu onda uključivanje medija i javnosti i onolika samohvala tom najavom? Već samim time to više nije privatan posjet. Naravno da se zalažem za to da svakome iz Srbije, kako građanima tako i predstavnicima vlasti, mora biti omogućeno odati počast žrtvama našeg naroda na svakom mjestu. Ali ponovit ću da je morbidno to koristiti u marketinške svrhe i u svrhe proizvodnje umjetnih tenzija radi najjeftinijih i najopasnijih političkih bodova, smatra Tadić.

On kaže da je Vučiću ova "kvaziaptriotska predstava" očito potrebna u trenutnim po njega sve težim okolnostima u kojima mu je sve teže izbjegavati uvođenje sankcija Rusiji, a istovremeno je njegova kosovska politika, ocjenjuje Tadić, "do te mjere ogoljena da već i sam priznaje da je Srbija za njegove vlasti dala sve, a dobila ništa".

- Sada koristi Jasenovac da bi preusmjerio pažnju patriotskog biračkog tijela na drugo pitanje i da bi još jednom pokušao od sebe napraviti povijesnu figuru koja “hrabro čini što nitko drugi nije” i podignuti umjetne tenzije s Hrvatskom, tumači bivši predsjednik Srbije i dodaje da Vučić ovime nastoji manipulirati najdubljim emocijama srpskih građana.

- On računa s tim da će ovakva predstava, naravno, proizvesti gnjev našeg naroda i na opasan način trguje takvim nacionalnim osjećajima. Ali, naravno, ne govori o svojoj ulozi u tome. Ono što je po mom mišljenju Hrvatska propustila u ovom slučaju je da nedvosmisleno pošalju poruku da je predsjednik Srbije dobrodošao odati počast žrtvama u Jasenovcu i da je njihova reakcija usmjerena isključivo na nepoštovanje procedura, napominje Tadić prisjećajući se da je, kada je on išao u Jasenovac, proceduralnih problema nikada nije bilo.

U svojstvu predsjednika kompleks Jasenovca posjetio je u Donjoj Gradini, u susjednoj BiH, dok je u samoj Hrvatskoj kao srbijanski šef države bio u Jadovnom gdje mu je, kaže, ubijen djed s majčine strane Strahinja Kićanović koji je prethodno bio interniran upravo u Jasenovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:56