ANA BRNABIĆ

‘Vučić i ja svaki dan gledamo vremensku prognozu, to rade svaka ozbiljna država i državnici‘

Na pitanje koliko njoj osobno traje 40.000 dinara (2500 kuna), koliko iznosi minimalac, rekla je: ‘Nekoliko dana, pretpostavljam‘

Ana Brnabić

 Milos Miskov/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostovala je u TV emisiji "Jasno. Kao dan!", a tijekom razgovora osvrnula se, između ostaloga, i na aktualnu ekonomsku situaciju u zemlji.

Na pitanje hoće li sezona grijanja početi na vrijeme, odgovorila je:

"Da! Ono što mi gledamo svakodnevno... Ja sam čak i jutros prije nego što je predsjednik Aleksandar Vučić otputovao za Budimpeštu... Gledali smo zajedno, vjerovali ili ne, kakva će biti vremenska prognoza i kakva će biti ova zima i kakav je listopad. Djeluje da će listopad biti nešto topliji nego što je standard za taj mjesec, što je dobro, ali mi ćemo krenuti s toplim probama. Ali svaki dan nam je važan i svaka ušteda je važna zato što će to značiti više para za neke nove projekte koji nisu u oblasti energetike.

Ali važno je, vjerujte da svaka ozbiljna država i državnici u ovom trenutku gledaju vremensku prognozu. Mi planiramo rezerve do kraja sezone grijanja, do kraja zime, planiramo zaključno s krajem ožujka. Mi smo za svaki slučaj nabavili još energenata da imamo u rezervama i za lokalne samouprave, ako negdje nešto iskoči", rekla je Brnabić, a prenosi Blic.rs.

Upitana hoće li biti nestašica, kaže kako daju sve od sebe da ne dođu u takvu situaciju.

"Kakva će biti zima, u smislu što će se događati s plinom, vidimo sad i kakvi su problemi sa Sjevernim tokom. Hvala Bogu što smo zahvaljujući ozbiljnosti države Srbije i inicijativi predsjednika Vučića završili Balkanski tok, da smo završili plinovod kroz Bugarsku, kroz Srbiju, što nam daje stabilnost... Ne znam gdje bismo danas bili da to nismo napravili.

Dajemo sve od sebe da ne bude restrikcija struje i zaista se ozbiljno pripremamo za to, što uključuje, naravno, i mjere štednje. Mi smo odlučili naše građane financijski nagraditi za štednju, dakle ono što kreće sad od 1. listopada. Uveli smo posebne mjere za državne objekte, vidjeli ste da su ukinuli i i ovu dekorativnu rasvjetu", izjavila je premijerka Srbije.

Osvrnula se i na inflaciju te val poskupljenja.

"Veliki dio te inflacije je uvezen, ta inflacija je svugdje. Mi se trudimo i uspijevamo u tome da rast plaća i dalje procentualno bude viši od inflacije, tako da imamo realan rast plaća".

Kad ju je voditeljica pitala koliko njoj osobno traje 40.000 dinara (oko 2500 kuna), koliko iznosi minimalac u Srbiji, Brnabić je odgovorila: "Nekoliko dana, pretpostavljam", prenosi Blic.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:20