PREOKRET U AMERICI

Vrhovni sud SAD-a ukinuo povijesni presedan o pobačaju, niz država ga već zabranjuje!

Da će odluka doista biti ovakva, dalo se razaznati u mišljenju koje je s Vrhovnog suda procurilo prije 50-tak dana

Zgrada Vrhovnog suda SAD-a

 Mandel Ngan/Afp

Američki Vrhovni sud srušio je u petak povijesnu presudu u slučaju Roe protiv Wadea, čiji je presedan gotovo pola stoljeća jamčio ženama u Sjedinjenim Državama pravo na pristup pobačaju. Rušenje presude znači da će sada pitanje zakonitosti pobačaja biti prepušteno pojedinim saveznim državama, od kojih se već oko polovice pripremilo ograničiti ili u potpunosti zabraniti pobačaj.

Nedugo nakon presude Missouri je postao prva savezna država koja je u potpunosti zabranila pobačaj, čime se pohvalio državni tužitelj Eric Schmitt.

Velika je to pobjeda za američke konzervativce kojima je rušenje ove presude jedan od primarnih političkih ciljeva još od njezinog donošenja, a velik udarac za ženska i ljudska prava općenito u Sjedinjenim Državama.

Curenje kontroverzne presude

Presudu je srušilo šestero konzervativnih sudaca Vrhovnog suda, od kojih je čak troje imenovao bivši predsjednik Donald Trump, dok je troje liberalnih sudaca donijelo izdvojeno mišljenje u kojem se protive rušenju povijesnog presedana.

Većinsko mišljenje odluke Vrhovnog suda procurilo je početkom svibnja ove godine, u prvom slučaju u povijesti Suda u kojem je tekst presude završio u medijima prije nego što su je suci donijeli. Mediji su tada spekulirali oko izvora koji je tekst podijelio medijima, dok su konzervativni mediji više problematizirali samo curenje od kontroverzne presude.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja u SAD-u, većina glasača - čak 70 posto - bila je protiv rušenja presude Roe protiv Wadea, i protiv predavanja pitanja zakonitosti pobačaja pojedinim saveznim državama. Svo troje sudaca koje je u Vrhovni sud imenovao Trump - Neil Gorsuch, Brett kavanaugh i Amy Coney Barrett - izbjegavalo je izravno odgovoriti bi li srušili Roe protiv Wadea dok su kao kandidati davali svoje iskaze Senatu.

Aktualni slučaj pokrenuo je Zakon o gestacijskoj dobi, koji je donijela savezna država Mississippi u ožujku 2018., koji je zabranjivao bilo kakvu operaciju pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće, osim u slučajevima kada je ugroženo zdravlje majke ili ozbiljnog abnormaliteta fetusa, no bez iznimaka za slučajeve silovanja ili incesta.

Zakon je pokušala osporiti jedina klinika za pobačaje u toj saveznoj državi, Jackson Women's Health Organization, koja je tužila Thomasa Dobbsa, čelnika državnog ureda za zdravstvo, a niži sudovi su redom zabranili provedbu zakona. No, država Mississippi se žalila na svaku presudu, dok se ona nije našla pred Vrhovnim sudom u lipnju 2020. - čime je novi, nikad konzervativniji sastav Vrhovnog suda dobio priliku srušiti Roe protiv Wadea.

Originalna presuda

U originalnoj presudi u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973., suci Vrhovnog suda zaključili su kako pravo trudnice na odluku hoće li pobaciti ili ne proistječe iz prava na privatnost, navedenog u 14. amandmanu Ustava SAD-a. Ta je presuda proizašla iz ranijeg slučaja, Griswold protiv Connecticuta iz 1965., u kojoj je 14. amandman osigurao bračnim parovima pravo na korištenje kontracepcije. Ista se pravna argumentacija koristila i u slučajevima Loving protiv Virginije iz 1967., koji je dopustio miješane brakove, Eisenstadt protiv Bairda iz 1972., koji je pravo na kontracepciju osigurao i nevjenčanim parovima, Lawrence protiv Teksasa iz 2003. koji je zabranio kažnjavanje "sodomije" te Obergefell protiv Hodgesa iz 2015. koji osigurao pravo na istospolne brakove.

Većinsko mišljenje Vrhovnog suda u aktualnom slučaju Dobbs protiv Jackson Women's Health Organizationa, koje potpisuje sudac Samuel Alito, u potpunosti ruši argumentaciju prethodnih slučajeva koji su se pozivali na 14. amandman i ističe kako pobačaj nigdje nije izrijekom naveden u Ustavu, te da kao takav ne može biti zaštićen Ustavom. Iako Alito naglašava kako se ta argumentacija primjenjuje samo u slučaju pobačaja, učinjen je novi pravni presedan za koji su već brojne udruge za ljudska prava upozorile kako bi mogao otvoriti pandorinu kutiju urušavanja brojnih drugih prava koja je dosad osiguravao 14. amandman i presedani Vrhovnog suda.

'Utočište' trudnicama

U kratkom roku, Dobbs protiv Jacksona širom je otvorio vrata pojedinim državama da zabrane pobačaj kako im je volja - za što su mnoge države u kojima su na vlasti republikanci već bile pripremljene. U trinaest država već su na snazi zakoni u kojima stoji da će pobačaj postati protuzakonit onog časa kada se sruši Roe protiv Wadea. Još nekolicina država ima postojeće zakone koji su stavljeni izvan snage s donošenjem odluke 1973., no sada bi ponovno mogli stupiti na snagu. Ukupno oko polovice saveznih država već se pripremilo ili tek namjerava zabraniti pobačaj.

Iako je do sada bio zajamčeno legalan, pobačaj je često bio teško dostupan u bronim konzervativnijim saveznim državama, no aktualna presuda omogućit će njegovu gotovo potpunu zabranu u svim slučajevima. Kako je u SAD-u, barem zasad, državama zabranjeno progoniti svoje građane ukoliko u drugoj saveznoj državi učine nešto što je u toj državi legalno, za očekivati je da će mnoge trudnice pohrliti u liberalnije države poput Vermonta ili Kalifornije, koja se već priprema ponuditi "utočište" trudnicama iz država u kojima će pobačaj biti ilegalan.

Posljedice će u konačnici najviše osjetiti najsiromašniji članovi društva, koji si neće moći priuštiti prelazak državnih granica radi provođenja te procedure. Liberalni suci Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan u svojem su izdvojenom mišljenju izrazili žaljenje zbog presude. "S tugom - zbog ovog Suda, ali još više, zbog milijuna žena u Americi koje su danas izgubile temeljnu ustavnu zaštitu - mi se ne slažemo s ovom odlukom", napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:22