UŠAO IZ HIRA, NIJE MOGAO VAN

Vladislav mjesecima bio zatočen u realityju: ‘Sve sam radio da me izbace, gledatelje sam preklinjao...‘

Rus Vladislav Ivanov prvotno je angažiran kao prevoditelj, no kasnije se uključio u natjecanje kada su producenti vidjeli da je naočit
Vladislav Ivanov opetovano je od gledatelja tražio da ne glasaju za njega
 Screenshot/YouTube

Vladislav Ivanov, 27-godišnji honorarni maneken iz ruskog grada Vladivostoka koji se iz hira prijavio na glazbeno natjecanje "Produce Camp 2021" na kineskoj televiziji pa zbog toga vrlo brzo zažalio, pušten je na slobodu nakon što je dogurao čak do finala emisije, piše The Guardian.

Ivanov je prvotno angažiran kao prevoditelj, no producenti emisije vrlo su brzo uočili da je mladić naočit pa su ga pitali bi li se htio natjecati.

Ivanov je producentima rekao da je upitan "bi li htio pokušati živjeti novi život" te da je pristao, ali da se ta odluka pokazala krivom.

Kako zbog ugovora i prijetnji novčanom kaznom nije mogao samo tako napustiti natjecanje, Rus je gledatelje počeo moliti da ga pošalju kući i namjerno pjevati loše.

"Produce Camp 2021" originalno potječe iz Južne Koreje, a emisija za svoj cilj ima oformljavanje 11-članog boybanda.

Mladići koji sudjeluju u natjecanju prvo se natječu jedni protiv drugih, a publika putem telefonskog glasovanja odlučuje tko će u konačnici činiti spomenutu glazbenu grupu.

Dok je trajalo snimanje emisije, Ivanov i drugi natjecatelji bili su smješteni u spavaonicama na otoku Hainanu, a navodno su im mobiteli bili zaplijenjeni.

Ivanov se natjecao pod umjetničkim imenom Lelush, a gledateljima je govorio: "Nemojte me voljeti, to vam neće donijeti nikakve rezultate."

Rus je opetovano od gledatelja tražio da ne glasaju za njega.

Za svoju prvu pjesmu, Ivanov je bezvoljno izveo rusku rap pjesmu, čime se značajno razlikovao od uzvišenog popa koji su izvodili njegovi konkurenti. "Molim vas, nemojte me tjerati u finale, umoran sam", rekao je u jednoj od kasnijih epizoda.

"Nadam se da me suci neće podržati. Iako drugi žele zaslužiti ocjenu '5', ja želim dobiti '1' jer će ona za mene značiti slobodu", navodno je Ivanov rekao tijekom natjecanja.

Njegove su molbe, međutim, ostale neuslišene te je u natjecanju izdržao tri mjeseca, odnosno 10 epizoda, a snimao je i dodatni digitalni sadržaj.

Ivanov je zbog svoje čangrizavosti stekao brojne obožavatelje, koji su jedni druge poticali da glasaju za njega. Svaka glasačka akcija bila je popraćena sloganom "Dopustite mu 996!", referencom na kulturu prekovremenog rada koja se proširila kineskim digitalnim radnim mjestima. Dio slogana "996" znači "od 9 do 21, šest dana tjedno".

Drugi su ga gledatelja prozvali "najtužnijim zaposlenikom-robom" te ga slavili kao predstavnika "Sang" kulture, koncepta koji se proširio među kineskim milenijcima, a čije je glavno obilježje defetizam.

Nakon što se probio u finale emisije, Ivanov je preko volje pred kamerama pojeo limun te rekao da se nada da ga gledatelji neće podržati. "Ne šalim se", rekao je suhoparno.

Ivanov je naposlijetku izbačen u finalnoj emisiji, koja se emitirala u subotu, 24. travnja. Rus je idućeg dana na svom Sina Weibo (kineska internetska platforma za pisanje malih blogova) profilu napisao: "Napokon sam završio posao."

Weibo hashtag koji je nastao nakon njegovog izbacivanja pogledan je više od 180 milijuna puta te ponovno objavljen više od 59 tisuća puta. Među korisnicima koji su ga ponovno objavili našla se i ruska ambasada u Kini. "Čestitke, dobro se odmori", napisali su iz ambasade.

Ruski su mediji napisali da su brojni obožavatelji ispratili Ivanova kada je napuštao Kinu. Rus je tako de facto demantirao glasine da će ostati u Kini kako bi ganjao manekensku karijeru.

The Guardian piše da postoje sumnje da je sve bila smicala koja je za cilj imala povećavanje publiciteta koji Ivanov uživa.

Ivan Wang, Ivanovljev prijatelj i djelatnik agencije za talente koji je Rusa angažirao da prati i prevodi za njegova dva japanska klijenta koji su se natjecali u natjecanju "Produce Camp 2021", rekao je da Ivanov stvarno nije volio kamere.

"Jednom sam mu našao posao u Hong Kongu, a on mi je pet minuta nakon što je stigao na snimanje poslao poruku da ga otamo izbavim", rekao je Wang za kineske medije.

"Producenti natjecanja su ga više puta tražili da se natječe, no on ih je uvijek odbijao. Na koncu je pristao jer mu je na otoku bilo dosadno. Mislio je da će mu emisija pomoći da se oslobodi svoje introvertiranosti", dodao je Wang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:51