OGLASIO SE KIJEV

Visoki ukrajinski dužnosnik: ‘Događaji se razvijaju prema scenariju koji smo predvidjeli. Sve će se znati u idućih 48 sati‘

‘Doći će do građanskog rata, dogovorenog prijenosa vlasti ili pak privremenog predaha prije pada Putinovog režima‘

Prigožin sa zamjenikom ministra obrane i zamjenikom šefa vojne obavještajne službe

 Handout/Afp

Milijuni Ukrajinaca proveli su besanu noć prikovani uz svoje mobitele jer se konačno ostvarilo ono za čim su žudjeli - destabilizacija odnosa unutar Rusije. Šef plaćeničke skupine Wagner objavio je rat suparnicima u ruskoj vojsci čime je izazvao neviđena politička previranja u Moskvi, prenosi The Guardian.

- Događaji se razvijaju prema scenariju o kojem smo pričali cijele godine. Početak ukrajinske protuofenzive konačno je destabilizirao ruske elite i izazvao unutarnji raskol nakon nekoliko pretrpljenih poraza. Danas svjedočimo početku građanskog rata, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskoga predsjednika Volodimir Zelenski.

Kad su vijesti o pobuni počele kružiti zemljom, mnogi nisu vjerovali u istinitost priče - sve dok se nije pojavila snimka na kojoj se vide Wagnerove trupe s tenkovima i oklopnim vozilima oko vladinih zgrada u ruskom gradu Rostovu. Ondje se nalazi baza ruske vojske za koju je Prigožin tvrdio da ju je zauzeo.

- Prigožinova skupina zauzima vojne objekte, zapovjedništva i gradove, gotovo ne nailazeći na otpor na svom putu. Putin je proglasio Prigožina izdajnikom i odmetnikom, ali ništa se ne događa - kriza upravljanja, de facto znači gubitak vlasti, utvrdio je Podoljak.

Na Twitteru je napisao da će se u sljedećih 48 sati definirati novi status Rusije. Nagađao je mogući rasplet trenutne situacije pa zaključio da će doći do građanskog rata, dogovorenog prijenosa vlasti ili pak privremenog predaha prije pada Putinovog režima.

- Svi potencijalni igrači sad biraju na kojoj su strani. Tišina ruske elite zasad je zaglušujuća, napisao je.

Oglasio se i sam Zelenski koji je ustanovio da niti jedna laž ne može prikriti ruski kaos te da je oružana pobuna pokazala njihovu apsolutnu slabost.

- Svatko tko izabere put zla, uništava samog sebe. Onaj koji je prezira ljude i bacio ih stotine tisuća u rat, na kraju se zabarikadirao u Moskvi spašavajući se od onih koje je sam naoružao. Rusija je dugo vremena koristila propagandu da prikrije svoju slabost i glupost svoje vlade, a sad je toliki kaos da ga niti jedna laž ne može sakriti, napisao je na Twitteru.

Dodao je da je Ukrajina u stanju zaštiti Europu od širenja ruskog zla te da čuvaju svoju otpornost, jedinstvo i snagu. Uvjeren je da ukrajinski zapovjednici i vojnici znaju što im je činiti u ovom trenutku.

Stručnjaci za međunarodnu politiku napravili su nekoliko analiza o trenutnim zbivanjima u Rusiji.

- Prigožin može naći saveznike u ruskoj vojsci, pogotovo zbog lakoće kojom je zauzeo Rostov, no nema potporu u Moskvi među elitom. On nije sljedeći ruski predsjednik, Moskva priprema svoju obranu, a krnji dio vojske koji će ostati lojalan oslabit će Wagnera kako se bude približavao, rekao je James Nixey, direktor programa za Rusiju i Euroaziju u Chatham Houseu.

Primijetio je da Putinov govor nije izgledao samouvjereno i uvjerljivo kao inače, pa je protumačio da je uznemiren. - Nakon 24 godine, ovo je prvi izravni izazov njegovom autoritetu. Ipak, Putin ima još toga u rukavu, tvrdi Nixey.

Njegova kolegica Samantha de Bendern komentirala je osvajanje Rostova i nemogućnost ruske vojske da ga zaštiti iako se radi o najvažnijem vojnom logističkom središtu ruskih oružanih snaga.

- Naoružani Prigožin nakon preuzimanja vojnog stožera, sjeo je popiti čaj s nenaoružanim zamjenikom ministra obrane i zamjenikom šefa vojne obavještajne službe koreći ih poput ljutitog učitelja. Ovo je toliko nadrealno da je teško dati neku dublju analizu, rekla bih da je prvu rundu dobio Prigožin, zaključila je de Bendern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:17