RAT U UKRAJINI

Visoki američki dužnosnik tvrdi: ‘Stotine ruskih vojnika dnevno budu izbačeni iz stroja‘

Sjedinjene Države također vjeruju da je Ukrajina uništila više od 100 ruskih ciljeva ‘visoke vrijednosti‘ unutar Ukrajine

ruski vojnici u Ukrajini

 Pavel Lisitsyn/Sputnik/Sputnik via AFP

Sjedinjene Američke Države vjeruju da ruska vojska pretrpi gubitak od više stotina vojnika na dan u ratu protiv Ukrajine te da je već izgubila tisuće poručnika i satnika, rekao je u petak visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane, piše Reuters.

Gotovo pet mjeseci otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, ruska vojska ratuje ponajviše u Donbasu i kontrolira otprilike petinu zemlje.

Sjedinjene Države procjenjuju da su ruski gubici u Ukrajini dostigli oko 15.000 života i možda 45.000 ranjenih, rekao je u srijedu direktor CIA-e William Burns, dodajući da je Ukrajina također pretrpjela značajne gubitke.

Dužnosnik je anonimno rekao da su, osim poginulih poručnika i satnika, ukrajinske snage ubile stotine pukovnika i "mnoge" ruske generale.

Dužnosnik je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao da su osim poginulih poručnika i kapetana ubijene i stotine pukovnika te "mnogi" ruski generali.

"Zapovjedni lanac se još uvijek s time bori", izjavio je dužnosnik.

Rusija svrstava smrti pripadnika oružanih snaga kao državnu tajnu čak i u vrijeme mira i nije često ažurirala svoje službene brojke o gubicima tijekom rata. Dana 25. ožujka objavljeno je da je ubijen 1351 ruski vojnik.

Vlada u Kijevu izvijestila je u lipnju da dnevno ubija 100 do 200 ruskih vojnika.

Sjedinjene Države također vjeruju da je Ukrajina uništila više od 100 ruskih ciljeva "visoke vrijednosti" unutar Ukrajine, uključujući zapovjedna mjesta, skladišta streljiva i središta protuzračne obrane, rekao je američki dužnosnik.

Washington je od početka ruske invazije 24. veljače poslao Ukrajini vojnu opremu vrijednu gotovo 8 milijardi dolara, ukljuučivo 2,2 milijarde prošli mjesec.

Pentagon je nedavno Kijevu isporučio precizne topničke sustave Himars, s dometom od 80 kilometara, što je omogućilo ukrajinskoj vojsci da pogodi ruske ciljeve koji su prethodno bili izvan dosega.

Ranije ovoga tjedna, Pentagon je rekao da će Ukrajini dati četiri dodatna topnička raketna sustava visoke mobilnosti (HIMARS) u sklopu najnovije pošiljke oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:36