SLOMLJEN ČOVJEK

VIDEO: ISPOVIJEST PILOTA DRONOVA 'Četiri godine ubijao sam članove al-Qa'ide, ali i civile'

Bryant je svjestan kako je navodeći dronove, i on skrivio smrt civila i djece
 YouTube

Brandon Bryant je slomljen čovjek“, riječi su kojima magazin GQ počinje intervju s osobom koja je četiri godine iz američke vojne baze u Nevadi, upravljala bespilotnim letjelicama. I gledao kako desetak tisuća milja daleko, ginu navodni članovi al-Qaede, a povremeno i civili.

Bryant je ispričao kako je prvi puta početkom 2007. ubio trojicu talibana dok su hodali po nekakvoj prljavoj afganistanskoj cesti. Nakon što se razišla prašina koju je prouzročila eksplozija, dvojica talibana ležali su mrtvi, a kamera je uhvatila trećeg; valjao se po zemlji, držeći nogu otkinutu iznad koljena, iz koje je liptala krv. Prošlo je nekoliko minuta prije nego je iskrvario i umro. „Gledao sam ga sve dok nije poprimio istu boju kao i zemlja na kojoj je ležao“, ispričao je Brandon Bryant.

Prije nego je 2011. napustio vojsku, Bryant je izračunao kako je sudjelovao u likvidacijama više od 1.600 osoba u Iraku, Afganistanu i Pakistanu. Naposljetku više nije mogao izdržati pritisak i odbio je ponudu od 109.000 dolara kako bi nastavio s poslom. Pritom nipošto nema pozitivno mišljenje o svojim nekadašnjim metama, poput iračkog pobunjenika kojega je gledao na ekranu kada je dvije djevojke izvukao iz auta, prisilio da kleknu na koljena i zatim ih ubio, dok su okupljeni sve to gledali. Isto tako, u napadima bespilotnih letjelica, likvidirani su brojni članovi al-Qaede i na taj način spašeni životi mnogobrojnih nedužnih civila.

S druge strane, Bryant je svjestan kako je navodeći dronove, i on skrivio smrt civila i djece. Tako mu se 2007. u Afganistanu, par trenutaka prije nego je njegov projektil pogodio zgradu, učinilo kako vidi dijete koje trči. Kada su kasnije pitali obavještajnog časnika o čemu se radilo, ovaj je odgovorio „To je bio pas, a ne dijete“. Ali u službenom izvještaju, nisu spomenuti ni dijete ni psa.

Otkako je napustio vojsku, Brandon Bryant pati od PTSP-a i depresije, a svoju odluku da iziđe u javnost s pričom o svojem nekadašnjem poslu, racionalizira kao želju da javnosti objasni kako upravljanje dronovima nije video-igra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 09:57