OČAJNIČKA POTRAGA

Veliki prosvjed obitelji nestale tinejdžerice: ‘Saznali smo za nove dokaze, likvidirana je, tu je živio ubojica!‘

Rečeno im je da su pronađeni dokazi koji se odnose na njezin nestanak, bez dodatnih detalja

Protest obitelji Amairany Roblero

 Facebook/Pablo Pérez

Srednjoškolka Amairany Roblero nestala je još 2012. godine u Mexico Cityju, nakon što je posljednji put viđena u školi. Obitelj netom punoljetne djevojke godinama ju je tražila, bez ikakve pomoći policije. Tiskali su letke i dijelili ih po školi, jer nisu znali odakle drugdje započeti.

Prošli tjedan, sveukupno 12 godina kasnije, dokazi povezani s njenim nestankom pronađeni su u sobi osumnjičenog muškarca Miguela, koji je identificiran samo imenom, nakon što je serijski ubojica usmrtio sedmu mladu ženu. Istražitelji su pronašli stvari još najmanje šest žena s istog područja - kosti, mobitele, osobne iskaznice - za koje policija vjeruje da ih je optuženik sačuvao kao “trofeje”, prenosi Sky News.

Pretpostavlja se da je Amairany Roblero bila njegova prva žrtva, dok tužitelji tvrde da je osumnjičenika bilo teško uhvatiti jer “nije pokazivao znakove nasilnog ili agresivnog ponašanja u svakodnevnom životu”. Miguel je uhićen i čeka suđenje za ubojstvo i pokušaj ubojstva posljednjih žrtava - majke i kćeri.

image

Potraga za nestalim osobama u Mexico Cityju

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Prema optužnici, prvo je čekao da majka izađe iz stana, u koji je kasnije provalio. Seksualno je zlostavljao i potom zadavio 17-godišnju djevojku, ali njena majka se vratila ranije nego što je očekivao i vidjela ga kako izlazi, zbog čega joj je prerezao vrat i pobjegao. Majka je preživjela napad, ali njena kćer nije.

Obitelji Amairany Roblero rečeno je samo da su pronađeni dokazi koji se odnose na njezin nestanak, bez ikakvih detalja koji su predmeti njeni. Obitelj je zbog godina neizvjesnosti i manjka policijske pomoći ostala fizički i psihički iscrpljena, stoga su prošli tjedan protestirali pored Miguelove sobe u kojoj su otkriveni dokazi.

- Tužitelji su od početka imali spise, ali nikad nisu dali neke nove informacije njenim roditeljima. Vlasti imaju sredstva da traže nestale osobe. Umjesto da se fokusiraju na političke kampanje, trebali bi pomoći ženama koje traže svoju djecu - rekla je obiteljska prijateljica Alejandra Jimenez.

image

Potraga za nestalim osobama u Mexico Cityju

Daniel Cardenas/Afp/Profimedia/Daniel Cardenas/afp/profimedia

Juan Carlos Gutierrez, odvjetnik koji zastupa obitelj druge žrtve, također je bio frustriran i pitao zašto nikad nije bila pokrenuta istraga u tom slučaju, unatoč prijave nestale osobe koja je bila podnesena još 2015. godine. Prema informacijama Nacionalnog sustava javne sigurnosti, oko 2580 žena ubijeno je u Meksiku tijekom prošle godine.

Serijski ubojica je tijekom 2021. godine ubio 19 osoba, čija su tijela bila zakopana u njegovoj kući i pronađena tek nakon što je žena policijskog zapovjednika postala jedna od žrtava. Još jedan serijski ubojica je tri godine ranije ubio najmanje deset žena, a policija ga je uhitila jer je u kolicima vozio dijelove tijela po ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:34