NEMILOSRDNO BRUTALAN

Veliki potres u ruskoj vojsci, Putin dao otkaz notornom ‘mesaru iz Mariupolja‘!

Mihail Mizincev, koji je stekao reputaciju brutalno nemilosrdne osobe tijekom bombardiranja Mariupolja, otpušten je s dužnosti

Mihail Mizincev

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Ruski zapovjednik poznat kao "mesar iz Mariupolja" smijenjen je sa svog položaja, prema informaciji koju je objavio jedan ruski ratni izvjestitelj. General-pukovnik Mihail Mizincev stekao je reputaciju nemilosrdno brutalne osobe u tijekom ruske invazije punog opsega na Ukrajinu. Posebno ga se povezuje s brutalnim bombardiranjem južnog lučkog grada Mariupolja, koji je Moskva okupirala u svibnju prošle godine.

On je sada je "otpušten" sa svoje pozicije, stoji u Telegram objavi Aleksandra Sladkova, dopisnika državnih novina Izvestija, kako prenosi Newsweek.

Mizincev je imenovan zamjenikom ministra obrane za logistiku krajem rujna 2022. godine, izvijestili su državni mediji. "Mesar će izgraditi novu klaonicu", objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru nakon što je vijest izašla u javnost.

"Mihail Mizincev je imao zanimljivu sudbinu ove godine", napisao je Sladkov u četvrtak, opisujući ovog zapovjednika kao "prijatelja". Također je dodao da Mizincev "nije imao izravnu vezu s napadom na grad" Mariupolj.

U idućoj objavi, Sladkov je naveo da će Aleksej Kuzmenkov, kojeg se navodi kao čelnika ruske Nacionalne garde, zamijeniti Mizinceva u poslovima logistike. Ruski vojni bloger WarGonzo također je na Telegram kanalu objavio vijest o smjeni Mizinceva.

image

Mihail Mizincev i prizori iz Mariupolja

Prije nego je preuzeo funkciju u ministarstvu obrane, Mizincev je bio šef Nacionalnog središta za upravljanje obranom od prosinca 2014. godine. Britanska vlada ga je 31. ožujka 2022. sankcionirala zbog njegovih brutalnih postupaka u Siriji i Ukrajini.

"Mizincev je načelnik Zapovjednog i kontrolnog središta Nacionalne obrane, gdje se planiraju i kontroliraju sve ruske vojne operacije u cijelom svijetu", priopćila je tada britanska vlada.

Dalje se navodi da je Mizincev poznat po granatiranju civilnih ciljeva u Alepu tijekom 2015. i 2016. godine te potom i u Mariupolj, "gdje se nastavljaju zločini protiv ukrajinskog naroda."

Mizincev je rođen 1962. godine, kako navodi ruska državna novinska agencija Tass koju podržava Kremlj, a 1980. je završio vojnu školu Kalinjin Suvorov. Još u travnju 2022., Mizincev je bio slabo poznata osoba čiji posao je uglavnom bio ograničen na "efektivno administrativne" uloge u ruskoj vojsci, izvijestio je tada The Washington Post.

U prvim mjesecima invazije na Ukrajinu, grad Mariupolj trpio je teška bombardiranja i brojne kobne udare velikih razmjera s golemim brojem žrtava, poput napada na kazalište u koje su se sklonile stotine osoba u opkoljenom gradu, koji je velikim dijelom sravnjen sa zemljom.

Prema nekim tadašnjim procjenama, bombardiranju kazališta poginulo je oko 300 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:19