KANDIDATSKI STATUS

Velika potpora Ukrajini za EU kandidaturu uoči samita čelnika država članica

Ministri europskih poslova okupili su se u Luksemburgu uoči samita čelnika EU-a u Bruxellesu kasnije ovaj tjedan na čijem je dnevnom redu buduće proširenje Unije

Ilustracija

 Panama/Alamy/Alamy/Profimedia/Panama/Alamy/Alamy/Profimedia

Više ministara europskih poslova u utorak je reklo kako smatraju da je moguć dogovor o tome da se zajamči kandidatski status Ukrajini i Moldaviji.

Unutar Europske unije "nema nijedne države koja ima problem" s tim potezom, rekao je luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn uoči sastanka sa svojim kolegama iz EU-a.

"Vjerujem da dolazi do konsenzusa", rekao je Clement Beaune, francuski ministar europskih poslova, no ipak je pozvao na oprez jer je među 27 zemalja članica EU-a potrebna jednoglasnost da bi neka nova članica dobila kandidatski status.

Ministri europskih poslova okupili su se u Luksemburgu uoči samita čelnika EU-a u Bruxellesu kasnije ovaj tjedan na čijem je dnevnom redu buduće proširenje Unije.

Europska komisija u petak je predložila zemljama EU-a da dodijele status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Međutim, i dalje ostaju pitanja o članstvu zemalja zapadnog Balkana u Uniji, dok je napredak njihovih pristupnih pregovora u zastoju već godinama.

EU mora "dati novu energiju procesu proširenja" u toj regiji, napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnici na samit EU čelnicima.

Austrija, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, "čini sve što može da pomogne zemljama zapadnog Balkana" u napredovanju prema članstvu u Uniji, rekla je austrijska ministrica europskih poslova Karoline Edtstadler u utorak.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija zemlje su kandidatkinje za EU.

Samo su Srbija i Crna Gora počele pristupne pregovore dok Albanija i Sjeverna Makedonija čekaju njihov početak. Kandidatski status za Makedoniju blokira Bugarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:39