JEDINSTVENA POJAVA

‘Vatreno oko‘ na morskoj površini: Nevjerojatni prizori požara koji ‘izvire‘ iz podmorja Meksičkog zaljeva

Jarko narančasti plamen koji iskače iz vode te nalikuje lavi na društvenim je mrežama zbog svog kružnog oblika prozvan "okom vatre"
”Oko vatre”
 Manuel Lopez San Martin/Twitter

Meksička državna naftna tvrtka Pemex u subotu je objavila da je požar koji je zbog curenja plina iz podvodnog cjevovoda izbio na površini oceana zapadno od meksičkog poluotoka Yucatána ugašen rano u petak, piše The Telegraph.

Jarko narančasti plamen koji iskače iz vode te nalikuje lavi na društvenim je mrežama zbog svog kružnog oblika prozvan "vatrenim okom".

Prema informacija Pemexa, gašenje požara koji je izbio nedaleko od jedne njihove platforme trajalo je pet sati. Radnici bušotine plamen su kontrolirali dušikom.

Četiri su izvora novinskoj agenciji Reuters rekla da je požar izbio na podvodnom cjevovodu koje je spojen s Pemexovom najvećom i najvažnijom bušotinom imena Ku Maloob Zaap.

Ku Maloob Zaap se nalazi nešto sjevernije od južnog obruča Meksičkog zaljeva.

Pemex je rekao da u požaru nitko nije ozlijeđen te da zbog njega produkcija nije patila. Požar je izbio oko 5:15 sati, a u potpunosti je ugašen oko 10:30 sati. Iz tvrtke su dodali da će istražiti uzrok požara te da su zatvorili ventile na cjevovodu promjera 30,48 centimetara.

Čelnik Agencije za sigurnost, energiju i zaštitu okoliša Sjedinjenih Meksičkih Država Angel Carrizales na Twitteru je napisao da spomenuti incident nije izazvao "bilo kakvo curenje", ali nije objasnio što je to točno gorjelo na površini oceana.

Pemex dnevno proizvode gotovo 1,7 milijuna barela nafte, a Ku Maloob Zaap zaslužan je za više od 40 posto te produkcije.

"Grmljavinsko nevrijeme i obilne kiše utjecale su na proizvodne pogone Ku Maloob Zaapa", stoji u izvještaju Pemexa o incidentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 23:18