LIJEPE SE ZA CESTE

Val agresivnih napada na ekološke aktiviste u Njemačkoj, jednog su doslovno htjeli zapaliti

U 47 gradova, u kojima su pripadnici Posljednje generacije prosvjedovali, radi se mahom o istragama zbog nanošenje tjelesnih ozljeda

Prosvjed ekološkog pokreta Posljednja generacija

 Stefan Rampfel/Dpa Picture-alliance Via AFP

Zbog napada na pripadnike ekološkog pokreta Posljednja generacija, dosad su diljem Njemačke pokrenuta 142 istražna postupka, javljaju njemački mediji u petak pozivajući se na vlasti.

Prema podacima istražnih organa, u 47 gradova, u kojima su pripadnici Posljednje generacije prosvjedovali lijepeći se za prometnice, radi se uglavnom o istragama zbog nanošenje tjelesnih ozljeda.

Istrage se vode i zbog kaznenih djela prisile te uvrede, javlja javni servis RBB pozivajući se na vlasti.

Stručnjaci, međutim, polaze od mnogo većeg broja napada s obzirom na to da sami pripadnici pokreta rijetko prijavljuju napade tako da većina prijava dolazi od same policije.

Službeni stav Posljednje generacije je pokazivanje razumijevanja za ljutnju vozača koji zbog prosvjednika ponekad satima stoje u zastoju pa se u najvećem broju slučajeva odustaje od podnošenja prijave.

U dva slučaja zatražen je zahtjev za pritvorom i to kod jednog počinitelja koji je htio zapaliti jednog od prosvjednika i jednog koji je nasilno odvukao jednu prosvjednicu s kolnika u trenutku dok je ona već bila zalijepljena za asfalt.

Posljednja generacija sa svojim prosvjedima započela je prošle godine, a intenzivirala ih je na proljeće. Trenutno se akcije usredotočuju na bogatije pripadnike društva, što uključuje i blokiranje aerodromskih pista kako bi se spriječili privatni letovi.

Ispitivanja javnog mnijenja u posljednje vrijeme su pokazala pad razumijevanja za akcije Posljednje generacije.

Posljednja generacija od njemačke vlade traži hitne i konkretne mjere za usporavanje klimatskih promjena, između ostalog i ograničenje brzine na njemačkim autocestama te jeftiniji javni prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:48