KAOS U CRNOJ GORI

Ustoličen mitropolit Joanikije: Na Cetinju sukobi policije i prosvjednika, šok bombe i suzavac

Ceremonija ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju izazvala je velike tenzije u Crnoj Gori
Neredi u Cetinju na dan ustoličenja Joanikija
 AFP

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.

Prosvjedi jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive.

Nakon ustoličenja mitropolit Joanikije rekao je da će trebati dosta vremena da se prevladaju sadašnje podjele kojih je dobar dio umjetno izazvan.

"Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebat će nam dosta vremena", rekao je Joanikije.

image
Savo Prelevic
image
Savo Prelevic
image
Rusmin Radic/AFP
image
Rusmin Radic/AFP

U obraćanju Porfiriju, patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve, Joanikije je istaknuo da je on svojim dolaskom pokazao veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore.

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć.

Također, uhićeno je i 14 osoba, a među njima savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović, koji je, kako pokazuje snimka objavljena na internetu, u jednom trenutku nasrnuo na policajce.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je napad na policiju napad na državu.

"Sve što se događalo jučer i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u suradnji sa organiziranim kriminalnim grupama kojima će država stati na put", napisao je Krivokapić na Twitteru.

S druge strane, zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković rekao je da je Krivokapićeva vlada uvela državu u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće Crne Gore.

"Vlada je jutros, bezobzirno napadajući mirne građane i njihovo pravo da slobodno prosvjeduu, uvela državu u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće Crne Gore. Rane, ožiljci, suze i povrijeđeno dostojanstvo ljudi bit će svakodnevna mora nalogodavcima ovog beščašća: predsjednika i potpredsjednika vlade koji snose svu odgovornost za ove nemile događaje i nesumnjivu uzurpaciju ingerencija kroz prekoračenje ovlašćenja", napisao je Marković na Twitteru.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori pozvalo je na hitno smirivanje situacije.

image
Savo Prelevic
image
Savo Prelevic
image
Rusmin Radic/AFP
image
Rusmin Radic/AFP

Pozvalo je građane da svoj bijes ne iskaljuju na policiji koja, navodi američko veleposlanstvo, pokušava očuvati javni red.

U priopćenju američko veleposlanstvo poziva i policiju da se u sprečavanju nereda koristim samo sredstvima koja su neophodna za uspostavljanje mira.

"Svi koji podržavate multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru - pozivamo vas da smirite trenutne tenzije", navodi se u objavi na Facebooku.

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala skupinu od nekoliko stotina prosvjednika koji su se u zoru počeli okupljati na središnjem trgu.

Nakon ustoličenja situacija je mirna, građani su u šetnji ulicama Cetinja, a policija raščišćava ostatke barikada i uspostavlja redovit promet.

image
Rusmin Radic
image
Rusmin Radic

Crna Gora odvojila se od Srbije 2006. godine no njezina crkva nije postala autokefalna i pod okriljem je SPC-a što protivnici smatraju simbolom srbijanskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet.

I dok je Joanikije ocijenio da se čin ustoličenja politizira i da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da se obred ustoličenja održi na nekom drugom mjestu, Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.


Iz minute u minutu pratili smo dramatične događaje na Cetinju u vrijeme ustoličenja mitropolita Joanikija

NOVO 10:46 Novoustoličeni mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije nakon ustoličenja krenuli su prema Podgorici, gdje se očekuju u Sabornom hramu Hristova vaskrsenja, javlja RTCG. Očekuje se i dolazak premijer Zdravka Krivokapića.

Ispred hrama se okupljaju vjernici, a stigla su i dva autobusa sa vjernicima iz Boke.


10:38 Obred ustoličenja je završen, a mitropolit i patrijarh zagrljeni su napustili Cetinjski manastir.


10:30 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dobro što je vlada Crne Gore promijenila odluku i dopustila da se održi ustoličenje mitropolita Joanikija.

- Cetinje je mjesto gde postoji osobita mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskom, ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja nego da je izazvana od dijela političara. Bilo je logično očekivati ovakva događanja. Čestitam gospodinu Krivokapiću na odluci, rekao je.

On je izjavio da zna tko je radio na osiguranju mitropolita Joanikija, ali da mu „ne pada na pamet otkriri o kome se radi“.

- Sve zasluge za osiguranje pripadaju vladi Crne Gore. Srpska tajna policija je netko tko prikuplja samo informacije, a onda ih dostavlja nadležnim organima, poručio je.


10:25 Osam osoba je privedeno na Cetinju, a jedna je uhićena zbog napada na službeno lice. Dva policajca su ozlijeđena, potvrdila je Uprava policije za crnogorske Vijesti.


10:20 Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da će "trebati dosta vremena da se prevladaju podjele".

On je nakon ustoličenja u Cetinjskom manastiru rekao da se u tom gradu moglo vidjeti dosta podjela koje su, kako je rekao, umjetno izazvane.

- Mi smo činili sve da ih ne bude. Vašim dolaskom i dijeleći zabrinutost pokazali ste veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore, rekao je Joanikije u obraćanju patrijarhu srpskom Porfiriju.


10:03 Ustoličen je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru.

Joanikije je ustoličen povicima "Dostojan".

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

- To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetaca do danas i poslije velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovdje da bilo što otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo obaviti sveti čin Vašeg ustoličenja, rekao je Porfirije.

On je dodao da je "mir ovdje potrebniji nego bilo što drugo".

- Vi ste ovdje da ne pitate tko je tko i kojemu narodu pripada. Vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove, rekao je Porfirije.


10:00 Prosvjednici su napali ekipu N1 televizije koja je izvještavala iz Cetinja.

Reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić radila je uživo uključenje kako bi prikazala haotično stanje na ulicama Cetinja. Skupine prosvjednika su se razišle po ulicama, a jedna od njih napala je novinarsku ekipu i pogodila ih kamenjem.


9:55 Vlada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je na hitno smirivanje situacije u Crnoj Gori.

- Vjerske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju se poštivati. Iako je bilo upiranja prstom u to tko je odgovoran, na kraju će pojedinci odgovarati za svoje postupke. Pozivamo građane da ne ispoljavaju bijes prema policiji, dok ona pokušava očuvati javni red, a policiju da koristi samo sredstva koja su nužna za uspostavu mira. Apeliramo na sve koji podržavaju multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru na smirivanje tenzija, navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva u Podgorici.


9:40 U prosvjedima je lakše ozlijeđen Ranko Krivokapić, počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši predsjednik Skupštine Crne Gore. Šok bombe bačena je blizu mjesta na kojem je stajao u centru Cetinja.

Nakon što je zapaljena barikada na prometnici izvan grada, dio prosvjednika se zaputio prema manastiru, gdje je u tijeku ustoličenje Joanikija. Situacija ispred Cetinjskog manastira trenutno je mirna.

U zraku se osjeća suzavac i gotovo je nemoguće disati bez gas maske, koju nose neki prosvjednici. Uprava policije potvrdila je da na Cetinju ima više ozlijeđenih i policajaca i demonstranata


9:21 U Cetinjskom manastiru u tijeku je sveta arhijerejska liturgija, a na kraju će se dogoditi sam čin ustoličenja mitropolita Joanikija.

Patrijarh Porfirije objavio je na Instagramu snimku dolaska helikoptera kojim su on i mitropolit Joanikije stigli u nedjelju na Cetinje izbjegavši prosvjednike koji se protive ustoličenju srpskog mitropolita u povijesnoj crnogorskoj vjerskoj prijestolnici.


Crnogorska policija počela je u nedjelju rano ujutro akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, koje je trebalo započeti u 8 ujutro, tako što je suzavcem razbila grupu prosvjednika koji su se nalazili na središnjem trgu crnogorske prijestolnice.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije sletjeli su jutros na Cetinje helikopterom. Svečanost ustoličenja uskoro će početi, oglasila su se crkvena zvona, javlja portal Nova.rs.

Prema navodima crnogorskih Vijesti, autobusi sa svećenstvom koji su se jutros zaputili prema Cetinju, vratili su se u Podgoricu. Tome svjedoče i videozapisi. Prema navodima Radio-televizije Crne Gore, njihov odlazak na Cetinje odgođen je do daljnjega.

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina prosvjednika koji su u zoru počeli da okupljati na središnjem trgu. Prosvjednici su na policiju bacili molotovljev koktel, javlja portal Nova.rs.

Crnogorske Vijesti javljaju da je jedan sudionik prosvjeda jutros uhićen. Također javljaju da je iz Podgorice krenulo desetak policijskih kombija, kao i bager i dva vatrogasna vozila.

Prosvjednici i dalje drže barikade na ulazu u Cetinje. Kada je jutros stigla policija poručila im je kako nisu prijavili okupljanje te im dala rok od dvije minute da se raziđu. Okupljeni su odgovorili psovkama i prijetnjama. Kasnije su se čuli pucnjevi, a barikada je zapaljena.

Prosvjednici žele spriječiti da Joanikije bude ustoličen u povijesnoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici. Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko tisuća prosvjednika.

Savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović, bivši ravnatelj policije, koji je jutros sudjelovao u napadima na policiju,te još pet sudionika prosvjeda jutros su uhićeni, javljaju crnogorski mediji, a vijest o uhićenju Veljovića potvrdio i premijer Zdravko Krivokapić.

Premijer Krivokapić optužio je jutros na Twitteru vrh DPS-a, stranke predsjednika Mila Đukanovića, da je naredio i organizirao prosvjede na Cetinju.

- Napad na policiju je napad na državu! Sve što se dešavalo juče i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put, poručio je.

'Nećemo odustati'

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u subotu navečer da Srpska pravoslavna crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju u nedjelju.

"Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh za Tanjug.

Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na Twitteru je objavio da je situacija na Cetinju dramatična.

- Na rubu smo katastrofe. Ne dopustite da se, zbog nečega što se može izbjeći, Crna Gora zavije u crno. Još uvijek nije kasno. Apeliram na sve da ostanu pribrani. Proći će i ovo, a mi ostajemo da živimo zajedno, napisao je.

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto.

U petak je predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića pozvalo SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestolnice.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u svibnju na Arhijerejskom saboru u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a, a na tom mjestu će zamijeniti mitropolita Amfilohija, koji je krajem prošle godine preminuo od posljedica infekcije koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:15