PORUKA S EAST RIVERA

Upalio se crveni alarm u Vučićevu uredu: Govor Putinova čovjeka u UN-u izazvao paniku u Srbiji

Iskusni ruski ambasador prvi put nije izgovorio ‘takozvano Kosovo‘. U Srbiji to nije prošlo nezapaženo

Aleksandar Vučić, Vasilij Nebenzja

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Je li Rusija pokazala žuti karton Srbiji s upozorenjem da bi uskoro mogao uslijediti i drugi - isključujući!? Naime, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a iskusni ruski ambasador Vasilij Nebenzja, govoreći o Kosovu, prvi put nije izgovorio "takozvano Kosovo". Nebenzja je preiskusan političar, a ruska diplomacija vrlo precizna, da bi se radilo o slučajnosti, previdu ili omaški. Nebenzja nije napravio lapsus i to je očito, pa je u Beogradu zazvonilo na uzbunu. Na Andrićevu vencu, u Vučićevu uredu, upalio se crveni alarm, no on to, po običaju, pokušava zataškati. Samo se umjereni beogradski Blic uznemirio zbog Nebenzjina "propusta" dok su ostali, prorežimski mediji progutali žabu i prave se da šteta nije počinjena.

Blic navodi da je Rusija u raspravi o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a "držala stranu Srbiji", ali je procijenio da je to bilo "za oktavu niže ublaženom retorikom". Osim toga, Blic je izračunao da je Nebenzja u svojem desetominutnom govoru čak dvadesetak puta spomenuo Kosovo, ali nijednom nije koristio termine poput "takozvano", "lažna država" ili "projekt", koje je upotrebljavao do sada. Nebenzja se poslužio bitno blažim epitetima kao što su "provincija", "prištinske vlasti", "Kosovari" i "regija". To je kod Aleksandra Vučića izazvalo blagu paniku, pogotovo zato što je stjeran u kut zbog sankcija, ali i zbog završne kosovske "glazure".

Što bi trebao i mogao značiti ovakav ruski potez? To je, naravno, upozorenje i poruka Vučiću "imamo mi načina da te zastrašimo". Dakle, za Vučića, nakon Sizifova posla oko sankcija, počinju Tantalove muke. Odugovlačio je, a nije dobio ništa, a sada ostaje i bez ruske nafte i jeftinog ruskog plina, europske perspektive, a može se naći u izolaciji. Sada je na raskrsnici: ili Europa ili Srbija ruska gubernija!

Sve je počelo nekidan kada su moskovski mediji, uvelike oslonjeni na Kremlj, upozorili da im Aleksandar Vučić, nakon dugog otezanja, priprema sankcije, odnosno da će se priključiti kao zadnja europska država kandidat za članstvo u bruxelleskom klubu sankcijama protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i, kako se kaže, uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom Europske unije. Vučić je na sto muka. Ne treba zanemariti ni da će, nakon punih sedam mjeseci od izbora, morati napokon objaviti sastav nove srbijanske vlade. Moskva mu je poslala popis ljudi koje bi ona voljela vidjeti na ministarskim funkcijama, a i Bruxelles ima svoju listu.

Iz EU su mu otvoreno poručili da riskira prekidom pregovaračkog procesa, pa i ponovnim uvođenjem viza (ne samo zbog toga nego i zato što pripomaže migracijskom valu tako što građani nekih od država koje prednjače "u migrantima" mogu u Srbiju bez viza, pa im ona postaje odskočna daska za pokušaj ubacivanja u zemlje EU). Moskva ga je, pak, upozorila da, ako joj uvede sankcije, može očekivati "penale", što je Nebenzja najavio. Kremlj je ovakvim istupom Nebenzje poručio da bi mogao promijeniti svoju retoriku i politiku prema Kosovu, odnosno suzdržati se od daljnje podrške Srbije u tom pitanju, te pokazao da će time "cimati" Vučića koliko je god potrebno.

Naime, u Srbiji se još nadaju da im Rusija može pomoći oko toga da neće, barem neformalno, morati priznati činjenicu neovisnosti Kosova. U EU imaju sve manje strpljenja za Vučića i njegovu politiku otezanja, ali i žele što prije razriješiti "kosovski čvor" te smanjiti mogućnost destabilizacije regije.

Vučić, s jedne strane, još najavljuje da neće uvoditi sankcije, ali s druge teško da će to izbjeći želi li ostati na europskom putu. Moskva mu je ovim poslala ozbiljnu poruku, iako se Putin, recimo, kada je priznavao paradržavne tvorevine u istočnoj Ukrajini, koje je nedavno anektirao, pozivao upravo na presedan priznanja Kosova! Bio je to šok za Srbiju, pa su i prorežimski mediji razočarano pisali o "nožu u leđa" koji su dobili od Rusije.

Danas, pak, ruski mediji otvoreno pišu o "srpskom nožu u leđa" Rusiji u slučaju da joj uvedu sankcije. Podsjetimo da je nedavno u Beogradu boravio zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško, koji je upozorio Vučića da se ne igra sa sankcijama. Pokušaji Vučićevih medija da zataškaju taj posjet, a pogotovo prijetnje Vladimira Putina i Sergeja Lavrova koje im je Gruško prenio, bili su tragikomični i bizarni. Ozbiljno upozorenje Vasilij Nebenzja spomenuo je tobože uzgred, a na Vučiću je da procjeni je li Putin već pripremio crveni karton. Ili će opet za sve biti krive "ustaše", "milogorci", "Šiptari" ili "balije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:51