MILOŠEVIĆEV SAVEZNIK

Umro Borisav Jović, član i predsjednik Predsjedništva SFRJ u vrijeme njezina raspada

Na čelu Predsjedništva Jović je kao predstavnik Srbije bio od 15. svibnja 1990. do 15. svibnja 1991.
Borisav Jović
 Jugoslavenska Radiotelevizija

Nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović preminuo je u 93. godini od covida u Vojno medicinskom centru Karaburma, potvrđeno je RTS-u u toj ustanovi.

Jović je rođen 29. listopada 1928., a bio je predsjednik Predsjedništva SFRJ od svibnja 1990. do svibnja 1991. godine. Bio je blizak saveznik i savjetnik Slobodana Miloševića sve do potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Na liječenje u VMC Karaburma primljen je prošlog tjedna zbog obostrane upale pluća, kao posljedice zaraze koronavirusom.

Studirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, diplomirao 1952. a doktorirao 1965. godine. Tijekom karijere bio je na različitim visokim državnim funkcijama.

Na čelu Predsjedništva - rotirajućeg tijela sačinjenog od predstavnika svih jugoslovenskih republika koje je rukovodilo zemljom - Jović je kao predstavnik Srbije bio od 15. svibnja 1990. do 15. svibnja 1991.

Tada je već vladala zategnuta atmosfera među republikama i slutilo se da Jugoslaviji dolazi kraj.

Dok su Hrvatska i Slovenija predlagale novo državno uređenje i labavije veze između republika, Srbija i Crna Gora bile su za očuvanje jedinstvene savezne države.

Samo četiri dana po njegovom odlasku, 19. svibnja 1991., u Hrvatskoj je održan referendum na kojem su birači velikom većinom glasali za napuštanje Jugoslavije.

Nedugo potom počeli su etnički sukobi na prostoru Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a nekoliko godina kasnije i na Kosovu, piše BBC.

Jović je napisao više knjiga, među kojima su i njegovi dnevnički zapisi iz vremena raspada bivše države, "Posljednji dani SFRJ" (1995).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:30