NOVI SAVEZNIK

UMJESTO BRITANACA SAD-u ĆE POMOĆI FRANCUZI Hollande: 'Napast ćemo Siriju do srijede'

François Hollande naglasio je da iznenađujuća odluka britanskog parlamenta neće utjecati na stav vlade u Parizu po tom pitanju.

Nakon što ih je britanski parlament neugodno iznenadio svojim odbijanjem podrške zajedničkoj vojnoj akciji u Siriji u Washingtonu su izjavili da će "djelovati u svom najboljem interesu". Bijela kuća najavila je da neće napasti sama te da je u potrazi za novim saveznikom.

No, potraga nije dugo trajala - javila se Francuska. Naime, francuski predsjednik François Hollande u intervjuu za Le Monde kazao je kako bi vojni napad na Siriju mogao biti pokrenut do srijede, 4. rujna te naglasio da "iznenađujuća odluka britanskog parlamenta neće utjecati na stav vlade u Parizu po tom pitanju".

Inače, baš u srijedu 4. rujna očekuje se zasjedanje francuskog parlamenta posvećeno Siriji pa tamošnji mediji naslućuju da bi Hollande mogao i bez parlamentarne rasprave i podrške pružiti ruku Amerikancima u napadu na određene ciljeve u Siriji.

No, dok zapadne zemlje smišljaju kako i kada udariti po ciljevima u Siriji, u Moskvi sve čine da svog saveznika Bašara al Asada ne ostave na cjedilu.

Pomoćnik predsjednika Vladimira Putina, Jurij Ušakov, na brifingu za novinare akreditirane u Kremlju kazao je da Rusija čini sve da onemogući stranu vojnu intervenciju jer, kako je kazao, ona može samo zakomplicirati i zaoštriti situaciju na cijelom Bliskom istoku.

- Radimo na toma da spriječimo intervneciju, kazao je Ušakov.

Po njemu nije dobro da neke zemlje sebi dopuštaju takav luksuz u međunarodnim odnosima da se ponašaju i kao tužilac i kao sudac i kao izvršilac kazne. Ušakov kaže kako SAD nije Moksvi predočila nikave dokaze da su Asadove snage koristile kemijsko oružje u borbama oko Damaska 21. kolovoza.

Ušakov nije precizirao je li Rusija isporučila sirijskom režimu, već prije nekoliko godina ugovorene protuzračne sustave S 300, o čemu se naveliko pisalo početkom ljeta. Kako je napomenuo, na skorom sastanku G 20 5. i 6. rujna u Sankt Peterburgu situacija u Siriji neće biti na dnevnom redu, ali kazao je Ušakov, lideri zemlja će vjerojatno u kuluarima i o tome popričati.

Inače, i Rusija je u vode oko Sirije u Sredozemno more poslala svoje ratne brodove, a već se dugo nagađa da je ponos Sjeverne pomorske flote "Admiral Čebatarjov" pripremljen za prihvat predsjednika Asada i njegove svite "zlu ne trebalo".

Rusija pozdravlja odbijanje britanskog parlamenta da podrži intervenciju u Siriji

Rusija je u petak pozdravila odbijanje britanskog parlamenta da podrži vojnu intervenciju u Siriji i ocijenila je da bi moguća intervencija nanijela "ozbiljan udarac" svjetskom poretku temeljenom na središnjoj ulozi Ujedinjenih naroda.

"Takve akcije, koje zaobilaze Vijeće sigurnosti UN-a, ... nanijele bi težak udarac sustavu koji se temelji na središnjoj ulozi Ujedinjenih naroda i svjetskom poretku", rekao je Jurij Ušakov, savjetnik ruskog predsjednika za vanjsku politiku.

Također je rekao da odbijanje britanskog parlamenta da dopusti mogući napad na Siriju pokazuje rastuće razumijevanje rizika vojne intervencije u sukob.

"Ljudi počinju shvaćati kako su opasni takvi scenariji", kazao je Ušakov novinarima. Dodao je da je glasovanje u britanskom parlamentu odrazilo većinsko mišljenje u Europi, a ne samo u Britaniji.

Protuofenziva režimskih snaga u području kemijskog napada kod Damska?

Snage odane predsjedniku Bašaru al Asadu navodno su započele napad na predragađe Damska Muadamija gdje su ovih dana inspektori UN-a provjeravali navode o uporabi kemijskog oružja. Kako javlja na Twitteru TV postaja Al Arabia, pozivajući se na oporbene izvore, inspektori, kaže izvor, nisu posjetili naselje Gute gdje su također bilo uporabljeni bojni otrovi zbog sigurnosnih razloga.

Postaja javlja da vlada kaos u tom dijelu Sirije te da je teško provjeriti informacije koje dolaze, a mnoge su kontradiktorne. Za sad se ne zna je li napad počeo i koji su razmjeri tog napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 22:49