POJAVILA SE KARTA

Ukrajinski napadi na Rusiju sve dalji i dublji: ‘Mogu pogoditi 6 milijunskih gradova - pa i Moskvu!‘

Rusiju su pogodili valovi napada bespilotnim letjelicama za koje se tvrdi da su ukrajinske

Napad dronom na tvrtku u Čerepovecu u Rusiji

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Karta koju je objavila neovisna ruska novinska kuća Verstka pokazuje da noviji napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica sežu sve dublje u Rusiju. Analiza Verstke, koja je osnovana nedugo nakon početka rata u Ukrajini, pokazuje da su se najnoviji napadi na rusko tlo tako proširili na 1,045 milijuna četvornih kilometara više.

Rusiju su, navode, pogodili valovi napada bespilotnim letjelicama otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 2022., a neki su napadi stigli čak i do Moskve, prenosi Newsweek. Mnogi od tih napada bili su usmjereni na skladišta streljiva. Ukrajina rijetko preuzima odgovornost za napade na ruskom tlu, ali Kremlj je optužio Kijev za "pokušaj izvođenja terorističkih napada pomoću bespilotnih letjelica".

Verstka pak navodi da je napad bespilotnim letjelicama na metaluršku tvornicu koja pripada čeličani Severstal u gradu Čerepovcu, koji se nalazi u regiji Vologda.

"U regiji Vologda, u tvrtki Severstal jutros je došlo do incidenta u području gdje se nalazi visoka peć koju je pogodio neidentificirani dron. Najbitnija stvar je da nema žrtava. Visoka peć nije oštećena, a čeličana i dalje radi normalno", rekao je Georgi Filimonov, regionalni guverner Vologde.

Filimonov je opisao napad kao "tehnološki incident", ne navodeći detalje. Verstka je izvijestila da je napad bio jedan od "najudaljenijih ciljeva" ukrajinske prve linije od početka rata.

"Napad na tvrtku u Čerepovecu proširio je ruski potencijalno ranjivi teritorij za napade ukrajinske vojske za 45 tisuća četvornih kilometara", navodi se u ovome mediju. "Sada se prostire na oko 1.045.000 četvornih kilometara. Sadrži šest milijunskih gradova, uključujući dva savezna grada — Moskvu i St. Petersburg."

"Prethodno su u sjeveroistočnom smjeru dronovi letjeli do Sankt Peterburga i Jaroslavlja, gdje su mete bile tvornica Nevski mazut i rafinerija nafte Slavneft-YANOS", dodaje Verstka.

U srijedu su pak vlasti u tri ruske regije (Belgorod, Voronjež i Kursk) najavile napad dronovima tijekom noći. Tako su ukrajinski borbeni dronovi pogodili postrojenje za preradu željezne rude u regiji Kursk, koja se nalazi blizu granice, i uzrokovali požar. Osim toga, ogromna eksplozija potresla je kogeneracijsko postrojenje u gradu Šagonar u južnom Sibiru.

Ukrajina je također pojačala napade na ruska naftna središta i rafinerije posljednjih tjedana, prisilivši Moskvu da prošlog mjeseca odobri privremenu zabranu izvoza benzina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:17