ŠIRI SE BOLEST

Ukrajinska vojnikinja: Pogodila nas je epidemija! Noć bi počela tako da vam se uvuku u hlače ili vestu...

Zaraze su djelomično posljedica promjene godišnjih doba i ciklusa parenja, ali i pokazatelj dinamike ratovanja
 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Rovove na prvim linijama bojišta u Ukrajini preplavili su miševi i štakori koji šire zarazu i uništavaju električnu opremu. Videozapisi koje su ukrajinski i ruski vojnici podijelili na društvenim mrežama otkrivaju razmjere zaraze na bojišnici.

Štakori i miševi snimljeni su kako se motaju ispod kreveta, skrivaju u ruksacima, jastučnicama, džepovima kaputa i generatorima. U jednom videozapisu mačka pokušava uhvatiti miša koji je pobjegao ispod fotelje. Ali, kad vojnik podigne stolac, i iz njega izjure deseci drugih miševa, mačka jednostavno odustane od svog nauma i povuče se.

Ukrajinska vojna obavještajna služba u prosincu je objavila priopćenje u kojem tvrdi da se među ruskim postrojbama oko Kupjanska u regiji Harkiv proširila mišja groznica. U izvješću se navodi da se bolest prenosi s miševa na ljude "udisanjem prašine iz mišjeg izmeta ili gutanjem mišjeg izmeta u hrani".

Simptomi bolesti uključuju vrućicu, osip po tijelu, niski krvni tlak, krvarenje u očima, povraćanje, jake bolove u leđima i probleme s mokrenjem. Ukrajinska vojska tvrdi da je mišja groznica značajno smanjila borbenu sposobnost ruskih vojnika, pritom ne navodeći jesu li ukrajinske trupe također u istoj mjeri pogođene najezdom glodavaca.

image

Miševi i štakori predstavljaju problem vojnicima u Ukrajini

/Shutterstock

No, lani su se ukrajinske trupe suočile sa sličnom invazijom.

Ukrajinska vojnikinja, čiji je pozivni znak Kira, prisjetila se kako je prošle jeseni, dok se borila u južnoj regiji Zaporižja, njezinu postrojbu pogodila mišja epidemija. Procijenila je da je u njezinoj zemunici na bojišnici, u kojoj je bilo smješteno četvero vojnika, bilo oko 1000 miševa.

"Zamislite da idete u krevet, a noć vam počinje s mišem koji vam se uvlači u hlače ili džemper ili vam žvače vrhove prstiju i gricka ruku. Spavate mirno u prosjeku dva ili tri sata, ovisno o tome koliko imate sreće. Nisu oni nas posjetili, mi smo tamo bili njihovi gosti", ispričala je Kira za CNN.

Zaraze su djelomično posljedica promjene godišnjih doba i ciklusa parenja miševa, ali su i pokazatelj dinamike ratovanja, odnosno dokaz da je rat u Ukrajini prerastao u statičan sukob.

Ihor Zahorodnjuk, istraživač u ukrajinskom Nacionalnom muzeju nacionalne povijesti, izjavio je za CNN da su najezde miševa djelomično posljedica vrhunca reprodukcije glodavaca u jesen, ali su i posljedica samog rata. "Zimski usjevi zasijani u jesen 2021. nisu na mnogim mjestima požnjeveni u 2022. godini. Miševi koji su se tada razmnožavali, preživjeli su vrlo toplu zimu i nastavili ubirati plodove", objasnio je Zahorodnjuk. Rat je također rastjerao prirodne predatore, poput zmija i ptica grabljivica, omogućivši miševima da se slobodnije razmnožavaju.

Osim što izazivaju tjeskobu i zarazu među vojnicima, miševi također uništavaju vojnu i električnu opremu. Kira je procijenila da su samo u njezinoj zemunici miševi uzrokovali gubitak od oko 26 tisuća dolara.

Situacija na terenu u Ukrajini podsjeća na Prvi svjetski rat kad je gomila otpada i leševa omogućila razmnožavanje štakora i miševa u rovovima. I tada je populacija glodavaca narasla kako je sukob stagnirao, a broj se nije smanjivao sve do završetka rata. Problem s glodavcima u Ukrajini će se vjerojatno pogoršati prije nego što postane bolje. Bit će sve hladnije, a miševi će sve više ići u rovove duž gotovo 1000 kilometara duge linije fronte, šireći bolesti u potrazi za hranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:46