MISTERIJ

Ukrajinci: Ubili smo šefa Crnomorske flote; Rusi: Pogledajte tko je sve na ovoj snimci...

Video je sigurno snimljen ovaj mjesec jer ruski ministar obrane govori da su u rujnu Ukrajinci izgubili 17.000 vojnika...

Viktor Sokolov

 Twitter/

I dalje je neizvjesna sudbina admirala Viktora Sokolova, zapovjednika ruske Crnomorske flote. Ukrajinci tvrde da su ga likvidirali, a Rusi se nisu oglašavali puna tri dana. Ali, u utorak je njihovo Ministarstvo obrane plasiralo snimku video konferencije ministra obrane Sergeja Šojgua s vojnim vrhom, a ondje je bio i Sokolov. Međutim, ne zna se je li to snimljeno prije ili nakon napada na Sevastopolj, ali sigurno jest ovaj mjesec jer Šojgu govori da su u rujnu Ukrajinci izgubili 17.000 vojnika.

Ukrajinske snage za specijalne operacije (SOF) tvrde da su u raketnom napadu na stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju 22. rujna poginula 34 časnika, a ranjeno je 105 pripadnika ruske vojske. Među poginulima je, prema službenim ukrajinskim izvorima, i zapovjednik ruske Crnomorske flote, admiral Viktor Sokolov, "a sjedište crnomorskog stožera ne može se obnoviti".

U prvoj izjavi od 23. rujna Glavna obavještajna uprava (GUR) Ministarstva obrane Ukrajine priopćila je da je najmanje devet ruskih vojnih osoba ubijeno u napadu na sjedište u Sevastopolju, ali tom prilikom Sokolov nije spomenut. Načelnik Glavne obavještajne uprave Kirilo Budanov izjavio je kako su u napadu teško ranjena dvojica ruskih generala, a to su zapovjednik skupine ruskih snaga na zaporoškom smjeru, general-pukovnik Aleksander Romančuk, koji je "u vrlo teškom stanju", dok je načelnik Stožera, general-pukovnik Oleg Cekov, "u nesvijesti".

Budanov je u tom obraćanju oprezno istaknuo da obavještajne službe ne znaju u kakvom je stanju zapovjednik ruske Crnomorske flote, admiral Viktor Sokolov, te stoga ne mogu potvrditi izvješća o njegovoj smrti koja su se pojavila na Telegram kanalima. Istodobno su predstavnici ukrajinskih Snaga za specijalne operacije rekli da su tijekom napada na brodogradilište Ordžonikidze u Sevastopolju 13. rujna likvidirana 62 ruska časnika i mornara. To je, navodno, uključivalo i vojsku koja je bila na desantnom brodu Minsk, a pritom je oštećena i podmornica Rostov na Donu.

image

Podmornica Rostov-na-Donu Sevastopolj

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Glavno je pitanje kakva je sudbina 61-godišnjeg admirala Viktora Nikolajeviča Sokolova, jednog od najviše rangiranih časnika u ruskoj mornarici. Sokolov je završio Visoku mornaričku akademiju Frunze u tadašnjem Lenjingradu, a u karijeri je napredovao od časnika na minolovcu preko položaja u Pacifičkoj i Sjevernoj floti, gdje je 2013. postao zamjenik zapovjednika. U široj je javnosti postao poznat 2016. kada ga je Putin imenovao zapovjednikom ruskih pomorskih snaga koje su bile angažirane u ratu u Siriji na strani režima Bašara al-Asada, koje su se sastojale od nosača aviona Admiral Kuznecov, krstarice Petar Veliki i nekoliko pratećih brodova.

Ali, Ukrajina nije Sirija. Iako se mislilo da će ruska mornarica u ukrajinskom sukobu bez problema zavladati Crnim morem, Ukrajinci su joj nanijeli teške gubitke, a najteži udarac predstavljalo je potapanje krstarice Moskva. To je platio zapovjednik, admiral Igor Osipov, koji je smijenjen u kolovozu prošle godine, a umjesto njega imenovan je Viktor Sokolov. Međutim, ni on nije puno postigao jer Ukrajinci imaju visokoprecizne projektile dalekog dometa, tako da Rusi više brinu o vlastitoj sigurnosti, nego što napadaju.

Treba uzeti u obzir da Ukrajinci zasad nisu dali nikakve dokaze koji bi mogli potvrditi likvidaciju admirala Sokolova, a ne postoji neovisna potvrda o ruskim gubicima tijekom napada na sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, kao ni tijekom napada na desantni brod Minsk.

image

Napad na Sevastopolj

Twitter/

Nakon što je raketni napad pogodio sjedište ruske Crnomorske flote, televizijski kanal Sky News izvijestio je da su napad izvele britanske rakete Storm Shadow. Rusko Ministarstvo obrane nije objavilo podatke o gubicima, osim paušalne izjave prema kojoj je poginuo samo jedan ruski vojnik, a ubrzo zatim su tvrdili da se ovaj vojnik smatra nestalim.

Posljednjih je tjedana Ukrajina naglo pojačala tempo napada na Krimu. Pritom se koriste projektili te zračne i pomorske bespilotne letjelice za napad na ratne brodove, pomorsku luku, mostove i vojna skladišta. Napadajući Krim, kažu analitičari, Ukrajina otežava Rusima korištenje Krima kao logističkog središta za teritorij koji su zauzeli na početku agresije na Ukrajinu, a sada traje ukrajinska protuofenziva.

Napadi također povećavaju cijenu koju Moskva mora platiti kako bi zadržala kontrolu nad poluotokom i koristila ga kao bazu za flotu koja redovito ispaljuje projektile na Ukrajinu, kojima pokušava izvršiti blokadu ukrajinskih luka. "Svaka meta unutar Krima u biti je poštena igra da se Rusima pokaže da nemaju sigurnost, da ne kontroliraju nebo nad Krimom, ranjivi su na udare Ukrajine, a Ukrajina može doći do njih kad god poželi", rekao je Samuel Bendett, analitičar ruske vojske u CNA, think tanku u blizini Washingtona, a prenio New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:12