ZABRANJENO ORUŽJE

Ukrajinci tvrde da su Rusi na Azovstal bacili fosforne bombe: ‘Pakao je došao na Zemlju‘

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu

Napad na azovstaljsku čeličanu.

 Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstalj u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji, rekli su ukrajinski izvori u nedjelju.

"Pakao je došao na Zemlju. U Azovstalj", napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu, gdje je objavio videosnimku napada na kojoj se vidi i topnička paljba, no snimka nije mogla biti nezavisno potvrđena.

image

Napad na azovstaljsku čeličanu.

Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova je upotreba u naseljenim područjima zabranjena međunarodnim pravom.

Andriuščenko je također objavio fotografije koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bombe bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Eurosongu u talijanskom gradu Torinu.

Izvor fotografija je nepoznat, no ruski tekst na oružju glasi: "Kaluša, kao što je zatraženo! U Azovstalj", a engleski dio: "Pomozite Mariupolju - Pomozite Azovstalju sada" uz datum 14. svibnja.

To su bile riječe pjevača sastava Kaluš orkestar, koji je apelirao na svjetsku javnost na pozornici u Torinu nakon što su pobijedili na natjecanju.

Rusija je isključena iz Eurosonga zbog rata.

Otprilike tisuću ljudi nalazi se u opkoljenoj čeličani Azovstalj, prema ukrajinskim izvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 02:07