IPAK SE KREĆE!

Ukrajinci jure prema Azovskom moru, na meti dva grada, Rusi u pomoć zovu elitne postrojbe!

Ukrajinci bilježe značajan napredak u oba smjera ofenzive, a Rusi svom snagom pokušavaju preoteti grad Kupjansk blizu Harkiva

Ruski vojnik u Berdjansku

 Yuri Kadobnov/Afp/Profimedia/Yuri Kadobnov/afp/profimedia

Ukrajinska vojska napreduje na južnom frontu duž dviju glavnih ofenzivnih linija - istočno prema Berdjansku i zapadno prema Melitopolju - s ciljem presijecanja ruske vitalne opskrbne rute. U isto vrijeme, ruske snage intenzivirale su napade u Harkivskoj oblasti, gdje pokušavaju ponovno zauzeti strateško željezničko čvorište i odvući ukrajinske snage iz drugih dijelova zemlje.

Američki think-tank Institut za proučavanje rata u posljednjoj analizi ističe kako su ukrajinske trupe tijekom vikenda postigle "taktički značajan napredak" duž administrativne granice između Zaporoške i Donjecke oblasti. Trenutačno se vode teške borbe za rusko uporište Urožaine.

Ako Ukrajinci uspiju preuzeti kontrolu nad tim mjestom, to će im otvoriti put prema Berdjansku i Mariupolju, dvjema važnim lukama na Azovskom moru. Vraćanje Berdjanska bilo bi od ogromnog značaja za Ukrajinu, jer bi time bile prekinuli ruske opskrbne linije od Krima do Donbasa preko Mariupolja.

Sa svakim kilometrom kojim napreduju, ukrajinske snage vrše sve veći pritisak na ruske opskrbne linije. No, čak i ako ukrajinske snage uspiju probiti prvu crtu ruske obrane na jugu, Moskva je imala mnogo mjeseci da pripremi snažan obrambeni sustav - od rovova, zamki za tenkove, golemih minskih polja, zmajevih zuba do mitraljeskih gnijezda i podrške iz zraka. Strani vojni analitičari primjećuju da se Ukrajina muči, čak i sa zapadnim oružjem, da prevlada prepreke na bojnom polju, posebice minska polja.

Gusta minska polja

Duž linije napada u smjeru Melitopolja, ukrajinske snage napreduju oko sela Robotine u južnoj regiji Zaporižji. Iako Ukrajina bilježi pomake, napredovanje je tamo također usporeno zbog gustih minskih polja i velikog broja prepreka. Ruski zrakoplovi neprestano napadaju ukrajinske položaje, gađajući ih desetak puta u jednom danu.

Valerij Šeršen, predstavnik ukrajinskih snaga na južnoj bojišnici, rekao je prošli tjedan da Rusija poziva pojačanje sa svojih drugih linija obrane, uključujući marince, padobrance i specijalne postrojbe, kako bi zaustavili ukrajinsko napredovanje. Ukrajinske snage napredovale su oko 15 do 20 kilometara duž obje linije od početka protuofenzive u lipnju.

Dok se Ukrajina pokušava probiti na jugu zemlje, Rusija je pojačala ofenzivne operacije na sjeveroistoku oko grada Kupjanska. Prisiljavajući Ukrajinu da se tamo brani, Rusija najvjerojatnije pokušava odvući ukrajinske snage iz drugih područja gdje traju ofenzivne akcije, posebno u području oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti, gradu udaljenom oko 150 kilometara južno od Kupjanska.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istočnoj bojišnici, rekao je u subotu da su ruske snage i dalje u napadu oko Kupjanska, gađajući ukrajinske položaje svim vrstama oružja, od minobacača, višecijevnih raketnih bacača do borbenih helikoptera i jurišnih zrakoplova.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su ruske snage potrošile pola milijuna streljiva u posljednjih tjedan dana samo na frontu Kupjansk-Svatove.

Željezničko čvorište

Kupjansk je glavno željezničko čvorište s pet različitih linija koje se križaju u gradu, od kojih jedna vodi izravno u Rusiju, što ga čini iznimno važnim strateškim ciljem za obje strane. Prije nekoliko dana lokalne vlasti su naredile evakuaciju Kupjanska i okolice, dajući time naslutiti da se Moskva priprema za ponovno zauzimanje grada.

Ako joj pođe za rukom vratiti kontrolu nad Kupjanskom, to bi značilo ne samo ponovnu uspostavu željezničke veze s Rusijom, nego bi i Kremlju dalo priliku za naslađivanje, hvaleći se kako su ponovno zauzeli teritorij koji je Ukrajina oslobodila u prošlogodišnjoj protuofenzivi. Trenutačno se čini da ukrajinske snage odolijevaju napadima, ali prema ruskim izvorima, puni napad još nije u tijeku.

Eksplozije su se ponovno mogle čuti blizu Krima u subotu, kada je ruska vojska oborila dvije ukrajinske rakete koje su gađale most u Kerčkom tjesnacu, koji pruža vitalnu opskrbnu rutu za ruske snage s okupiranim Krimskim poluotokom. Kijev je obećao da će nastaviti napadati most sve dok se ruska vojska potpuno ne povuče s ukrajinskog teritorija. Ukrajina se nada da će pritiscima duž fronte, s udarima usmjerenim na zapovjedna mjesta, skladišta streljiva i linije opskrbe, u konačnici nadvladati rusku obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:33