UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajinci: ‘Čule su se snažne eksplozije u Melitopolju, ruske snage povlače se prema Krimu!‘

Ključne događaje 202. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratili iz minute u minutu
 AFP

Ključni događaji:

- Ukrajina tvrdi da su ruski dužnosnici posljednjih dana zvali i tražili pregovore

- Ukrajinci tvrde da ruske snage napuštaju Melitopolj i bježe prema Krimu

- Ruski časnici i vojni zapovjednici hitno iseljavaju obitelji s Krima i s juga Ukrajine

- Ruska nova strategija: Napadi na civilnu infrastrukturu

- Ukrajinci pronašli iranske dronove kamikaze


>>> NOVO <<< 23:36 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage u potpunosti kontroliraju više od 4000 četvornih kilometara teritorija koji je ranije držala Rusija. Zelenski je tijekom obraćanja također rekao da se dodatnih 4000 četvornih kilometara stabilizira, izvijestila je agencija Reuters, kako prenosi The Guardian.

Zelenski je jučer rekao da je Ukrajina ponovno zauzela 6000 četvornih kilometara tijekom svoje protuofenzive protiv ruskih snaga, ali su drugi ukrajinski dužnosnici rekli kako je nemoguće napraviti razliku između ponovnog zauzimanja teritorija i njegova potpunog osiguravanja.


23:19 Potpredsjednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina izjavila je za France 24 da su ruski dužnosnici proteklih dana kontaktirali Kijev kako bi pregovarali, ali da njezina zemlja sada ima više utjecaja te da će razgovarati tek kada postigne svoje vojne ciljeve. Napomenula je da Rusi sada nude razgovore kako bi zaustavili ukrajinsko napredovanje.

Stefanišina je izrazila uvjerenje da će se regija Donbas i anektirani Krim vratiti pod ukrajinsku kontrolu. Pozvala je europske čelnike da uvedu dodatne sankcije Rusiji, navodeći da je europska potreba za plinom i energetskim resursima također ruska slabost i da te sektore treba ciljati.


23:12 Ukrajinci su silovito prodrli kroz meku točku u Harkivskoj oblasti i pokrenuli dosad neviđenu kaskadu ruskog bježanja. Iako se na dosta mjesta moglo čuti mišljenja da je ofenziva u regiji Herson zapravo bila samo varka radi stvaranja uvjeta za onu u regiji Harkiv, razvoj stanja na terenu ipak više ukazuje na to da se tu radi o dvije povezane, ali temeljito raznolike vojne operacije, ocjenjuje u svojoj vojnoj analizi za Jutarnji list analitičar portala Obris.org Igor Tabak. Više pročitajte OVDJE.


23:06 Ukrajinska vojska objavila je kratku snimku kako njihovi vojnici u rakete stavljaju letke kojima pozivaju pripadnike proruskih snaga u Donecku na predaju. Naime, ukrajinska protuofenziva kod Harkiva daje rezultate. Ruska se vojska povlači u rasulu, iako ruski Glavni stožer to naziva "taktičkim pregrupiranjem". Više pročitajte OVDJE.


23:01 Ugledni britanski analitičar specijaliziran za obranu i sigurnost i bivši glavni direktor instituta Royal United Services Institute (RUSI), Michael Clarke, u tri i pol minute je za Sky News objasnio što se zapravo proteklih dana događa na sjeveroistoku Ukrajine i regiji Hersona. Više doznajte OVDJE.


22:59 Ruski predsjednik Vladimir Putin nalazi se pod sve većim udarom. Rusija, kako navodi vanjskopolitički komentator Jutarnjeg lista Željko Trkanjec, trpi poraze, njezina se ratna riznica prazni te se čini da najteži dani za Kremlj tek dolaze. Više pročitajte OVDJE.


22:10 Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, koji se nalazi na okupiranom dijelu oblasti Zaporižja, na svom je Telegram profilu objavio da ruski okupatori "trče" iz Malitopolja prema okupiranom Krimu, ocijenivši kako je to bilo i očekivano jer im, kako kaže, brza ukrajinska ofenziva ne ostavlja šanse.

Fedorov tvrdi da su velike kolone ruske vojne tehnike krenule prema selu Čonhar u Hersonskoj oblasti, na granici s Krimom, piše Kyiv Independent.

Također navodi da su tri glasne eksplozije odjeknule na tamošnjem aerodromu koji drže ruske snage.


19:50 Obezglavljeni leševi ukrajinskih vojnika, ljudski izmet, ustrašeni tinejdžeri, previše uplašeni da bi napustili podrume: ovo je samo dio onoga što su ruske snage ostavile iza sebe kada su ukrajinske trupe ponovno preuzele kontrolu nad velikim dijelovima regije Harkiv, ustvrdila je na Twitteru Lesja Vasilenko.

Najmanje 150.000 Ukrajinaca živjelo je pod ruskom okupacijom od trećeg mjeseca.

- Oslobođenje teritorija razotkriva mnoge zločine. Kao da smo na pragu otkrića stotina, ako ne i tisuća Buča, samo manjih razmjera, poručila je Vasilenko referirajući se na civilne masovne grobnice i dokaze o mučenju otkrivene u Buči.


19:21 Stižu prva izvješća o životu civila u naseljima koja su gotovo od početka invazije bila pod kontrolom ruskih snaga, a sada su oslobođena u ukrajinskoj protuofenzivi, prenosi Guardian.

Mještani svjedoče o hororu koji su proživljavali zadnjih mjeseci.

- Bilo je baš okrutno kada su došli Rusi. Susjedi su cinkali jedni druge. Mnogi su mislili da će ruski vojnici zauvijek ostati. Sada je kao prije sedam mjeseci, samo obrnuto: susjedi govore jedni drugima tko je bi osobito prijateljski raspoložen prema Rusima. Sada samo želim mir, rekla je jedna mještanka.

Prema dostupnim izvješćima, na području su ostali uglavnom stariji ljudi.


18:50 Olaf Scholz apelirao je na Vladimira Putina da želi diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini temeljeno na primirju i potpuno povlačenje ruskih snaga što je prije moguće, izvijestio je glasnogovornik njemačke vlade.

Razgovor njemačkog kancelara i ruskog čelnika trajao je 90 minuta, a Scholz je iskoristio priliku da Putinu istakne važnost sigurnosti nuklearke Zaporižja u Ukrajini te je apelirao na Putina da nastavi implementirati sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica, prenio je Steffen Hebestreit.

- Kancelar je naglasio da eventualna nova ruska osvajanja neće ostati bez odgovora te da novoosvojeni teritoriji neće biti priznati ni pod kojim okolnostima, iznio je u priopćenju, dodajući da su se Scholz i Putin dogovorili da će ostati u kontaktu.


18:13 Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar izvijestila je da su od 6. rujna ukrajinske snage ponovno preuzele kontrolu u 300 naselja u regiji Harkiv, pri čemu je riječ o teritoriju koji se proteže na 3,800 kvadratnih kilometara.

Dodala je da je riječ o zasad potvrđenim podacima, a da su stvarne brojke gotovo dvostruko veće.


17:55 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova iznijelo je procjene da je pod početka ruske invazije 24. veljače u Ukrajini poginulo 53.000 ruskih vojnika.


17:39 Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da ga brine kako bi Rusija mogla pokušati namjerno zakomplicirati sukob između Azerbajdžana i Armenije kako bi odvratila pažnju od Ukrajine.

Blinken je odmah pozvao na prekid svih neprijateljstava nakon što su izbili sukobi u blizini granica dviju zemalja. Pritom je riječ o najtežoj eskalaciji neprijateljstava od rata 2020. godine.

Dodao je kako bi Rusija također mogla iskoristiti svoj utjecaj u regiji da ‘smiri strasti‘.


16:56 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba uputio je putem Twittera kritiku Njemačkoj i njezinoj nevoljkosti da ubrza ritam slanja borbenih tenkova i teškog naoružanja u Ukrajinu.

- Iz Njemačke stižu razočaravajući signali, dok Ukrajina treba tenkove Leopard i borbena vozila Marder, kako bi oslobodili ljude i spriječili genocid. Niti jedan racionalni argument zašto se to oružje ne može isporučiti nismo čuli, samo izgovore i neodređene strahove. U Berlinu očito vlada neki strah kojega u Kijevu nema, poručio je.

Kada je započela ruska invazija na Ukrajinu kancelar Olaf Scholz iznenadio je svijer zaokretom u njemačkoj politici obvezavši da se ća poslati projektile i protutenkovsko oružje u Ukrajinu. Šest mjeseci kasnije, nije stiglo puno od obećanog oružja, podsjeća Guardian.


16:44 Brzo napredovanje Ukrajine na bojnom polju prisiljava europske vlade da se ponovno suoče s neugodnim pitanjem: trebaju li povećati isporuke oružja Ukrajini? Čini se kako najvažnije članice EU, Francuska i Njemačka, oklijevaju značajno povećati donacije. No zagovornici pojačavanja vojne pomoći Ukrajini uvjereni su kako je baš sada trenutak kada treba najviše pomoći Ukrajini. Opširnije pročitajte OVDJE.


16:35 Ruske snage granatirale su rano jutros Lozovu, grad u oblasti Harkiv, a Oleg Sinegubov, guverner Harkivske oblasti, otkrio je na Telegramu da vlasti još uvijek utvrđuju broj žrtava jutrošnjeg napada. U jučerašnjim napadima jedna je osoba poginula i šest je ozlijeđeno u Harkivu. U okrugu Kupjansk ubijena su dva civila, tvrdi Sinegubov.


16:26 Ukrajinska vojska pronašla je na bojišnici iranske dronove kamikaze, a fotografije bespilotnih letjelica objavljene su na internetu. Ukrajinci tvrde da ih koriste ruske snage. Navodno su ukrajinske snage naišle na takav dron u blizini Kupjanska.


16:15 Ruski obavještajni časnici i vojni zapovjednici počeli su ‘evakuirati i hitno iseljavati‘ svoje obitelji iz regije Krim i južne Ukrajine natrag na ruski teritorij.

Ovu informaciju objavila je obrambena obavještajna zajednica ukrajinske vojske, prenosi Guardian.

Ukrajinski dužnosnici primijetili su da ruski državljani u tajnosti pokušavaju prodati svoje nekretnine i žurno pokušavaju evakuirati članove obitelj s krimskog poluotoka.


14:06 Ruska vojska objavila je u utorak da je na senzacionalnu ukrajinsku ofenzivu odgovorila "masivni udarima" duž cijele linije bojišnice, a čini se da je barem dio granatiranja bio usmjeren na civilne ciljeve.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u priopćenju da je pokrenulo "visoko precizne" udare na ukrajinske položaje oko Slovjanska i Kostiantinivka u istočnoj regiji Donjecka.

Na snimkama objavljenima na društvenim mrežama može se vidjeti uništena stambena zgrada u Slovjansku nakon ruskog napada.


14:01 U pokušaju da uvjere još ruskih vojnika da odustanu od borbe, ukrajinske snage su na okupiranim područjima izbacili tisuće letaka u kojima ih pozivaju da se predaju.

- Rusi vas koriste kao topovsko meso. Njima vaš život ništa ne znači. Ne treba vam ovaj rat. Predajte se oružanim snagama Ukrajine, stoji u letku.


12:47 - I dok Ukrajinci izvještavaju o ponovnom preuzimanju teritorija i bijegu ruskih vojnika koji za sobom ostavljaju oružje, rusko ministarstvo obrane objavilo je kako su ruske zračne snage uništile su ukrajinski helikopter Mi-8 u u Nikolajevskoj oblasti te da su srušil su šest bespilotnih letjelica Oružanih snaga Ukrajine (AFU). Napominje se da su mete gađane u naseljima Donjecke Narodne Republike, Hersonske, Nikolajevske i Zaporoške regije.

Tiskovna služba Ministarstva obrane dodala je da je ruska vojska uništila i sedam raketa Oružanih snaga Ukrajine u blizini Nove Kahovke i Kiselevke u Hersonskoj oblasti.


12:33 - Agresivni koraci ukrajinskog vojno-političkog zapovjedništva mogu dovesti do nuklearne katastrofe, rekao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin, prenosi ruska Pravda.

Na prvoj plenarnoj sjednici jesenjeg zasjedanja istaknuo je kako je vrijeme pokazalo da je Vladimir Putin donio ispravnu odluku o pokretanju posebne operacije za demilitarizaciju Ukrajine.

Opširnije pročitajte OVDJE.


12:23 - Ukrajinski obavještajci vjeruju da se Rusija priprema obnoviti svoje napade na nuklearnu elektranu Zaporižja kao dio napora Kremlja da cilja na infrastrukturu Ukrajine, posebno na energetski sustav zemlje.

Ovo se događa nakon što je rusko granatiranje prekinulo struju u većem dijelu Harkiva.

Bilo kakav napad na najveći europski nuklearni reaktor mogao bi imati katastrofalne posljedice za regiju.


11:48 - Državna granična služba Ukrajine objavila je video na kojem se vidi kako vojnici kidaju ruske znakove, trgaju i pale rusku zastavu u Vovčansku na sjeveru ukrajinske regije Harkov, u blizini granice s Rusijom.


10:35 - Sergej Gajdai, ukrajinski guverner Luganska, objavio je na Telegramu novosti o situaciji na terenu u Donjecku.

"Rusi su potpuno napustili Kreminu, ali naše oružane snage još nisu ušle u grad. Pratimo situaciju u Limanu - čije je oslobađanje ključno za našu regiju, borbe se još uvijek vode oko grada. Deokupacija Luganske oblasti velikih razmjera započet će od Kremine i Svatova, Rusi su već počeli povlačiti opremu u blizini tih gradova."

"Danas je Kreminna potpuno prazna – ruska vojska je napustila grad. Tamo se vijori ukrajinska zastava koju su podigli partizani. Donekle je slična situacija u Starobilsku. Ali u Svatovima su rušisti najprije pobjegli, ali su se nakon nekog vremena vratili. Na okupiranim područjima vlada nestašica goriva zbog velikog bijega okupatora i kolaboracionista", napisao je Gajdai.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


10:27 - Volodimir Zelenski pozvao je donatore da Ukrajini osiguraju više protuzračne obrane, dan nakon što su Harkiv i druga područja zbog zračnih napada ostali bez struje i vode.

Napade na infrastrukturu nazvao je "znakom očaja".

Vatra je nakon granatiranja progutala elektranu, a u područjima gdje je nestalo struje, nakon što padne mrak, jedina svjetla dolaze od automobila s ulica i ljudi koji nose baklje.

"Jučer i danas ruska vojska je napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Stotine tisuća Ukrajinaca našlo se u mraku – bez struje. Kuće, bolnice, škole, komunalna infrastruktura... Ruske rakete pogađaju upravo one objekte koji nemaju apsolutno nikakve veze s infrastrukturom Oružanih snaga naše zemlje. Ovo je znak očaja onih koji su izmislili ovaj rat. Ovako reagiraju na poraz ruskih trupa u regiji Harkiv. Našim herojima na bojnom polju ne mogu ništa i zato Rusija svoje podle udare usmjerava na civilnu infrastrukturu. Kako bismo se zaštitili od ovoga, moramo dodatno ojačati našu suradnju – svi u slobodnom svijetu. Zajedno možemo nadvladati ruski teror. Rusija mora biti proglašena terorističkom državom. Pojačati sankcije - potreban je osmi paket sankcija EU. Potrebno je povećati pomoć Ukrajini, prije svega ubrzati pružanje sustava protuzračne obrane našoj zemlji", napisao je na Telegramu.


10:08 - Njemačka je u dobroj poziciji da prebrodi zimu unatoč smanjenom dotoku plina iz Rusije zahvaljujući mjerama koje uključuju produljenje životnog vijeka dviju nuklearnih elektrana, reći će u utorak njemački kancelar Olaf Scholz, prema izvješćima Reutersa.

Razine njemačkog skladišta plina više su nego u ovo doba prošle godine i nastavit će se puniti prije zime, stoji u kopiji Scholzovog govora koji će održati na Danu njemačkih poslodavaca.


09:57 - Kijev Independent javlja da je Harkiv ponovno ostao bez struje nakon ruskih napada.


09:40 - Američki obrambeno-sigurnosni think tank Institut za ratne studije (ISW) objavio je na svojim stranicama kartu rata u Ukrajini koja ‘uživo‘ prati događanja na bojišnici.


09:21 - Rusija je uhitila glavnog menadžera zrakoplovne tvornice zbog sumnje da je proslijedio tajne vojne informacije Ukrajini, izvijestile su u utorak ruske novinske agencije pozivajući se na saveznu sigurnosnu agenciju FSB.

Iz FSB-a su kazali kako je muškarac osumnjičen za špijunažu, jer je navodno fotografirao opremu iz ruskih borbenih zrakoplova i slao ih ukrajinskom državljaninu koji je radio u ukrajinskoj zrakoplovnoj tvornici.


09:02 - Društvenim mrežama kolaju snimke s bojišnice koje prikazuju napušteno rusko oružje.


08:40 - Sjedinjene Američke Države u velikoj su zabludi ako vjeruju da "rat do posljednjeg Ukrajinca" neće utjecati na Washington, napisao je na svom Telegram kanalu predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin dodajući kako SAD "nastavlja militarizaciju Kijeva i gura ga u nove zločine".

- Ako Washington, nastavljajući rat do posljednjeg Ukrajinca, misli da ga neće dotaknuti, onda se jako vara, poručio je Volodin.

Opširnije pročitajte OVDJE.


08:28 - Ukrajinska vojska planira veliku ofenzivu na području nuklearne elektrane Zaporižje i obližnjih riječnih prijelaza. Dopremaju se topnički sustavi, uključujući haubice M777 i MLRS, rekao je za televizijski kanal Rossiya-1 član glavnog vijeća vojno-civilne uprave Zaporiške oblasti Vladimir Rogov.

"U tijeku je preraspodjela velike količine teškog naoružanja, sustava M777 i HIMARS", rekao je i naglasio da su, prema obavještajnim podacima, svu koordinaciju vojnih operacija Ukrajine u regiji Zaporižju provodile Velika Britanija i Sjedinjene Države.

O svemu je izvijestio ruski Tass koji napominje da je spomenuta nuklearka, koja je pod kontrolom ruskih trupa, nedavno bila izložena ‘sustavnom bombardiranju od strane ukrajinske vojske‘.


08:20 - Kina i Rusija su se posljednjih godina približile u sklopu onoga što nazivaju odnosom "bez ograničenja" koji djeluje kao protuteža globalnoj dominaciji Sjedinjenih Država.

Ususret ovotjednom sastaku Putina i Xija u Uzbekistanu, šef vanjskih poslova kineske Komunističke partije, Yang Jiechi, rekao ruskom veleposlaniku u Kini, Andreju Denisovu, da je Kina "spremna raditi s Rusijom na kontinuiranoj provedbi duha strateške suradnje na visokoj razini između dviju zemalja, na očuvanju zajedničkih interesa obiju strana i promicanju razvoja međunarodnog poretka u pravednijem i racionalnijem smjeru”.

Rusija je nastojala ojačati veze s azijskim zemljama, posebice s Kinom, otkako je pogođena zapadnim sankcijama bez presedana zbog invazije na Ukrajinu. Pojačavajući napetosti između Kine i Zapada, Peking nije osudio intervencije Moskve u Ukrajini.


08:03 - Došlo je do sukoba između Azerbajdžana i Armenije oko sporne regije Nagorno-Karabah.

Opširnije o najnovijem sukobu kavkaskim obroncima pročitajte OVDJE.


07:45 - Ukrajinska vojska izvijestila je da je Antonivskij most preko rijeke Dnjepar u blizini okupiranog Hersona sada neupotrebljiv za rusku vojsku, izvještava Kijev Independent. Južno operativno zapovjedništvo Ukrajine također je izvijestilo da su ukrajinske snage uništile jedan tenk, pet haubica 152 mm, uključujući jednu haubicu Msta-B i jednu Msta-S, te 12 jedinica oklopnih vozila, među ostalom ruskom vojnom opremom. Ubijeno je 59 ruskih vojnika, priopćilo je zapovjedništvo.


07:32 - Skupina čelnika ukrajinskog civilnog društva tvrdi da su sveobuhvatne redukcije struje dio ruske strategije, pozivajući SAD da pojačaju potporu kako bi maksimizirali nedavne dobitke prije zime, izvještava agencija France-Presse.

Hanna Hopko koja vodi Međunarodni centar za ukrajinsku pobjedu, krovnu skupinu organizacija civilnog društva, kazala je kako je ruski cilj uništiti svu kritičnu infrastrukturu prije zime.

"Putin stvarno misli da ni Ukrajina ni Europa neće preživjeti ovu zimu. To je ono čemu se on stvarno nada i to je zapravo središnji stup oko kojeg sada razvija svoje prijetnje."


07:15 - Ukrajinska južna protuofenziva ima značajan utjecaj na ruske vojne sposobnosti.

Institut za proučavanje rata priopćio je da satelitske snimke poznatih ruskih položaja u Kiselivki, 15 km sjeverozapadno od Hersona, pokazuju samo četiri preostala ruska vozila.


07:02 - Američki čelnici paze da ne proglase preuranjenu pobjedu nakon što je ukrajinska ofenziva natjerala ruske trupe na povlačenje na sjeveru, izvještava Associated Press.

Iako su se tijekom vikenda ukrajinski dobici naveliko slavili, američki dužnosnici znaju da Putin još uvijek ima trupe i resurse kojima se može poslužiti, a njegove snage još uvijek kontroliraju velike dijelove istoka i juga.

"Slažem se da ne bi trebalo biti nabacivanja lopte jer Rusija još uvijek ima karte koje može odigrati", rekao je Philip Breedlove, umirovljeni general američkog zrakoplovstva koji je bio vrhovni zapovjednik NATO-a od 2013. do 2016.

"Ukrajina sada očito provodi trajne prodore u istok i sjever i vjerujem da će, ako zapad pravilno opremi Ukrajinu, moći zadržati svoje dobitke."


06:55 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da bi Rusiji mogle trebati godine da obnovi jednu od svojih najprestižnijih tenkovskih jedinica nakon povlačenja iz Harkivske oblasti.


06:33 - Američki državni tajnik Antony Blinken kazao je da su ukrajinske snage postigle značajan napredak u protuofenzivi, iako je prerano prognozirati ishod.

"Jasno je da smo vidjeli značajan napredak Ukrajinaca, posebno na sjeveroistoku, i to je proizvod potpore koju smo pružili, ali prije svega to je proizvod iznimne hrabrosti i otpornosti ukrajinskih oružanih snaga i ukrajinskog naroda", rekao je Blinken.

"Prerano je reći kamo to točno vodi. Rusi drže vrlo značajne snage u Ukrajini kao i opremu te oružje i streljivo. I dalje ga koriste neselektivno, ne samo protiv ukrajinskih oružanih snaga, već i protiv civila i civilne infrastrukture."


Ukrajinske snage nastavile su s protunapadom u Harkivu, nastojeći preuzeti kontrolu nad gotovo cijelom pokrajinom. Krenule su na sjever, navodno ponovno zauzevši gradove sve do ruske granice, a kružio je video ukrajinskog vojnika u središtu strateškog grada Izjuma.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su snage njegove zemlje vratile 6000 četvornih kilometara teritorija koji je držala Rusija na jugu i istoku zemlje.

Ruski vojni zapovjednici prestali su slati nove jedinice u Ukrajinu nakon protuofenzive, objavio je u ponedjeljak Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine na svojoj Facebook stranici.

"Vojno zapovjedništvo Ruske Federacije obustavilo je slanje novih, već formiranih jedinica na teritoriju Ukrajine. Trenutna situacija na ratištu i nepovjerenje prema višem zapovjedništvu natjerali su veliki broj dragovoljaca da kategorički odbiju mogućnost služenja u borbenim uvjetima."

Ruske trupe ostavile su za sobom zalihe streljiva i drugih zaliha nakon ukrajinske protuofenzive u Harkivskoj oblasti, izvještava Kyiv Independent.

Mediji su izvijestili da su ruski vojnici ispustili oružje na tlo dok su bježali, a neki su skočili na ukradene bicikle i pokušali se ‘provući‘ kao mještani.

Jedan analitičar procjenjuje da je više od 300 vozila, uključujući tenkove, samohodne minobacače i kamione za opskrbu, izgubljeno između 7. i 11. rujna.

Rusija je odgovorila na protuofenzivu lansiranjem raketnih napada koji su prekinuli opskrbu električnom energijom i vodom u Harkivu po drugi put u manje od 24 sata, te su onesposobili oboje u ponedjeljak ujutro samo nekoliko sati nakon što su gradske vlasti obnovile 80% komunalnih usluga koje su bile prekinute preko noći.

Ukrajina je također rekla da je Rusija tijekom noći lansirala 18 projektila i 39 zračnih napada. Najmanje četiri civila su ubijena, a 11 je ranjeno, dodao je predsjednički ured u Kijevu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojavio se na državnoj TV u ponedjeljak navečer, predsjedavajući sastankom o gospodarstvu na kojem nije spomenuo vojnu situaciju.

Ranije tog dana, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se "vojna operacija nastavlja" i "nastavljat će se sve dok se ne postignu prvotno postavljeni ciljevi".

SAD procjenjuje da je Rusija u velikoj mjeri prepustila svoje uspjehe u blizini Harkiva i da su mnogi ruski vojnici u povlačenju izašli iz Ukrajine, prelazeći granicu natrag u Rusiju, rekao je u ponedjeljak visoki američki vojni dužnosnik. Međutim, američki Institut za proučavanje rata thinktank rekao je da je "Ukrajina preokrenula plimu u svoju korist, ali trenutna protuofenziva neće okončati rat".

Ukrajinske vlasti rekle su da imaju toliko ruskih ratnih zarobljenika da ih nemaju gdje smjestiti, javlja Associated Press. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič nije precizirao broj ruskih zarobljenika, ali je rekao da će ratni zarobljenici biti razmijenjeni za ukrajinske vojnike koje drži Moskva. Glasnogovornik vojne obavještajne službe Andrej Jusov rekao je da zarobljeni vojnici uključuju "značajan" broj ruskih časnika.

Gradski zastupnici iz 18 okruga Moskve i Sankt Peterburga potpisali su izjavu za javnost u kojoj zahtijevaju da Vladimir Putin podnese ostavku.

"Mi, općinski zastupnici Rusije, vjerujemo da postupci predsjednika Vladimira Putina štete budućnosti Rusije i njezinih građana", navodi se u izjavi koju je objavila Ksenija Torstrem, općinska zastupnica okruga Semenovski u Sankt Peterburgu. "Zastupnicima još nije zabranjeno mišljenje. A također nije zabranjeno govoriti o ostavci predsjednika. On nije monarh, već najamni radnik, prima plaću od naših poreza", kazala je Torstrem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:02