I ŠTO ĆEMO SAD?

Ukrajina je pobijedila, ali gdje će se zapravo održati Eurosong sljedeće godine? Spominju se dvije zamjenske države

Sljedeće godine bit ćemo domaćini Eurovizije, poručio je Zelenski u čestitki pobjednicima

Kaluš orkestar

 Marco Bertorello/AFP

Nakon pobjede Ukrajine na natjecanju za pjesmu Eurovizije postavlja se važno pitanje o kojemu se spekuliralo i prije finala. Gdje će se održati natjecanje sljedeće godine s obzirom na to da u Ukrajini bjesni rat, kojemu se, nažalost, ne nazire kraj.

Izvori bliski Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU), koja organizira popularno glazbeno natjecanje, poručili su i prije finala da to nije situacija s kojom će se rado uhvatiti u koštac, piše američki časopis Variety.

Kada je Kaluš orkestar proglašen pobjednikom u subotu navečer u Torinu, pitanje je postalo neizbježno.

Nakon pobjede pjevač Kaluš orkestra Oleh Psiuk novinarima je rekao na pressici kako je siguran da će Ukrajina sljedeće godine rado ugostiti Euroviziju u 'novoj, integriranoj i sretnoj Ukrajini'.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nadovezao se na Olehov optimizam. Na Instagramu je čestitao bendu na pobjedu uz poruku:

- Sljedeće godine bit ćemo domaćini Eurovizije. Dat ćemo sve od sebe da jedan dan ugostimo sudionike i goste Eurovizije u Mariupolju. Mirnom, slobodnom i obnovljenom!, napisao je.

Tijekom pressice održane nakon proglašenja pobjednika, Martin Österdahl, izvršni producent natjecanja za pjesmu Eurovizije, uručio je Oksani Skibinskoj, predstavnici ukrajinske televizije UA:PBC, paket dobrodošlice, koji se predaje budućoj zemlji domaćinu kako bi im omogućio i olakšao planiranje događaja za sljedeću godinu.

- Znam da vi i vaš tim znate što je potrebno i što znači biti organizator ovako velikog događaja, rekao je Österdahl dok joj je uručivao paket, no nije ostao na pressici kako bi odgovorio na pitanja novinara.

Podsjetimo, ovo je treća ukrajinska pobjeda u povijesti Eurovizije. Ruslana je pobijedila 2004., a Jamala 2016. godine.

Variety je ukrajinsku predstavnicu upitao je li razmišljala o tome koja bi zemlja mogla uskočiti ako Ukrajina ne bude u mogućnosti organizirati natjecanje.

- Zaista je prerano govoriti o tim detaljima. Naravno, učinit ćemo sve da se Eurosong održi u novoj, mirnoj Ukrajini, rekla je.

Prema informacijama Varietyja, odluka o lokaciji morat će biti donesena brzo zbog logističkih razloga i navodi da se trenutno spominju dvije države kao najizglednije zamjene za Ukrajinu: susjedna Poljska te Ujedinjeno Kraljevstvo koje s Ukrajinom od početka rata gaji bliske odnose.

image

Kaluš orkestar slavi pobjedu u Torinu

Jens Buttner/AFP
image

Kaluš orkestar

Jens Buttner/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:56