APEL PROTIV STROŽIH PROPISA

UGLEDNI GINEKOLOZI UPOZORAVAJU 'Zakon po kojem bi pobačaj trebalo raditi do šest tjedana trudnoće je besmislica, a može i ugroziti živote'

 Kim Hong-Ji / REUTERS

Ugledni američki ginekolozi ustali su protiv najavljene primjene odredbe po kojoj bi pobačaj bio dopušten samo u prvih šest tjedana trudnoće, tvrdeći kako je riječ o najstrožem poimanju pobačaja otkako je pravo na taj medicinski zahvat ustoličeno 1973.

Zakon, koji se još kolokvijalno zove i "odredba o fetalnom otkucaju srca", u svojoj srži ima shvaćanje da se već nakon šest tjedana od začeća djetetu mogu detektirati otkucaji srca, no ginekolozi upozoravaju kako je ta tvrdnja s medicinske strane apsolutna besmislica.

'Nije baš da se dijete samo odjednom stvori'

- Ovaj zakon predstavlja ideju da je sa šest tjedana u utrobi nešto što izgleda kao vi ili osoba koju biste na cesti nazvali bebom, samo što ne prohoda. U stvarnosti, govorimo o nekoliko milimetara velikom zametku koje nimalo ne podsjeća na čovjeka. U tako ranoj fazi trudnoće embrij nema srce, barem ne onako kako ga mi shvaćamo, s funkcionalnim klijetkama i žilama. Tijekom šestog tjedna trudnoće embrij pulsira, no to nisu otkucaji srca već pulsiranje neformiranog tkiva u kojem još nema nijednog organa - objašnjava Jen Gunter, čiji ugledni ginekološki blog u SAD-u i Kanadi prate brojne žene, javlja britanski The Guardian.

Slaže se ginekologinja i opstetričarka dr. Sara Imershein.

- Kada pulsiranje tkiva počne to nisu otkucaji srca. Doista, teško to možemo zvati embrijem prije devetog tjedna od posljednje menstruacije - zaključila je.

Upozorava kako je razvoj srca složen proces koji se ne odvije tijekom jednog dana.

- Nije baš da se dijete samo u jednom trenu pojavi i onda počne rasti - odgovara dr. Imershein slikama koje u javnost odašilju zagovornici strožeg reguliranja pobačaja, a koje embrije prikazuju kao minijaturnu dječicu.

Korištenje izraza "otkucaj srca" može navesti na krivi zaključak i raspravu odvući u smjeru suprotnom od medicinskih razmatranja ženina prava na pobačaj.

'Poanta je zavesti ljude na krivi trag'

Liječnici upozoravaju i kako šest tjedana nije dovoljno razdoblje za informiranu i na medicinskim činjenicama zasnovanu odluku o pobačaju.

- To je ranije nego što većina žena uopće zna da je trudna i puno prije nego što eventualne malformacije ploda mogu biti otkrivene. S druge strane, kažu ginekolozi, postoje osobe kod kojih trudnoća može biti opasna po život, poput bolesnika sa nekim autoimunim bolestima te srčanim problemima, a koji bi mogli biti ugroženi stupi li na snagu zakon koji bi im onemogućio pravo na pobačaj.

- Cijela poanta novih propisa je da se ljude navede na drugačije razmišljanje i upotrebu drugačijih, pogrešnih izraza o pobačaju - zaključuju ginekolozi za Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:31