A TU JE I GRIPA

U Srbiji zabilježeno više od 1.000 slučajeva hripavca: ‘Nema potrebe da se školski praznici produlje‘

Broj novih slučajeva na tjednoj razini se ne smanjuje jer ima "bar još 100 oboljelih koji se nisu javili liječniku"

Ilustracija

 Milos Tesic/Ata Images/Profimedia/Milos Tesic/ata Images/profimedia

Srbijanska ministrica zdravstva Danica Grujičić izjavila je u srijedu da nema razloga za produljenje zimskih školskih praznika, iako su u Srbiji prisutni covid i tri vrste gripe, ali je broj oboljelih u padu, dok posljednji podaci govore da je hripavcem u zemlji zaraženo više od tisuću ljudi.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, do nedjelje 14. siječnja u Beogradu je zabilježeno 565 prijavljenih slučajeva hripavca koji su epidemiološki obrađeni.

Broj novih slučajeva na tjednoj razini se ne smanjuje jer ima "bar još 100 oboljelih koji se nisu javili liječniku", ocijenila je načelnica odjela za imunizaciju u Zavodu za javno zdravlje Beograda Ivana Begović Lazarević.

U Srbiji je službeno registrirano 909 slučajeva hripavca zaključno s 31. prosincem 2023., a zbog širenja zaraze u Beogradu je krajem prosinca proglašena epidemija, premda broj novooboljelih nije drastično povećan.

U Vojvodini su zdravstvene vlasti tijekom prošle godine registrirale 521 slučaj, što je znatno više u odnosu na prethodne godine, ali broj novooboljelih opada s početkom 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:52