UPOZORAVAJU EKSPERTI

U sjeni pokolja u Avdiivki, Moskva najednom gomila ogromne snage na drugom frontu: ‘Tu je više od 50.000 ljudi!‘

Glasnogovornik Operativno-strateške skupine Tauri upozorio je da Rusija koncentrira više trupa na fronti kod Robotina, nego kod Avdiivke

Prizori rata u Ukrajini

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Rusija je koncentrirala više snaga na bojišnici kod Orihiva nego kod Avdiivke. To znači da će Rusi vjerojatno pokušati napredovati prema mjestu Robotine u Zaporiškoj oblasti, koje su ranije oslobodile ukrajinske snage, rekao je Dmitro Lihovi, glasnogovornik Operativno-strateške skupine Tauri (Tavriia) za ukrajinske medije, kako prenosi Ukrainska Pravda.

"Neprijateljska skupina koja se koncentrirala na fronti Orihiv u proteklih nekoliko dana ili tjedana, veća je od skupine koja je trenutačno angažirana na bojištu u Avdiivki", rekao je on.

"Očito je da Moskovljani tamo nisu došli u šetnju parkom", dodao je.

Lihovi je pozvao da se obrati pozornost na Robotine. Radi se o teritoriju južno od grada Orihiva, koji je oslobođen na ljeto.

"Čini se da su si Rusi postavili cilj da tamo jurišnim akcijom postignu neki uspjeh, kao što to pokušavaju učiniti u Avdiivki", upozorio je Lihovi.

O njegovom su upozorenju na X-u, bivšem Twitteru, izvijestili i ugledni stručnjaci za sukob u Ukrajini i Rusiju, Rob Lee i Konrad Muzika.

Think tank Institut za proučavanje rata (ISW), koji pomno i svakodnevno prati događanja u vezi rata u Ukrajini i ruskih aktivnosti vezanih uz eventualne nove eskalacije krize, također je u svom najnovijem izvješću od četvrtka obratio pažnju za izjavu Dmitra Lihovog.

"Glasnogovornik ukrajinske skupine snaga Tauri Dmitro Lihovi izjavio je 14. veljače da ruske snage gomilaju veliko grupiranje snaga u smjeru Orihiva, vjerojatno u pripremi za ponovne ofenzivne napore u zapadnoj Zaporoškoj oblasti. Lihovi je izjavio da je ruska formacija u smjeru Orihiva po veličini usporediva s ruskom formacijom oko Avdiivke, za koju je Lihovi nedavno procijenio da se sastoji od otprilike 50.000 ljudi", izvijestio je ISW.

Analitičari ISW-a ističu kako nisu primijetili nedavne pokazatelje da ruske snage namjeravaju uskoro obnoviti ofenzivne napore u zapadnoj Zaporiškoj oblasti, iako je, kako se navodi, rusko zapovjedništvo vjerojatno zainteresirano za pokušaje ponovnog preuzimanja teritorija koji su ukrajinske snage zauzele tijekom protuofenzive u ljeto prošle godine.

ISW je dodatno šturo izvijestio da su nastavljeni pozicijski sukobi u blizini Robotine i Verbove, istočno od Robotine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:33