TIM IZ SNOVA

U par minuta posada je spasila sve putnike iz gorućeg aviona. Kako? Treba se sjetiti strašne nesreće iz 1985.

Ako želite dokaz da je sigurno letjeti JAL-om, ovo je dokaz do koje mjere ta kompanija uzima sigurnost svojih putnika" tvrde stručnjaci

Avion koji se zapalio

 Str/Afp

Dok svjetski stručnjaci za sigurnost u zračnom prometu pokušavaju shvatiti kako se avion japanske civilne zaštite DHC8-300 našao točno na putu Airbusa A350 Japan Airlinesa u tokijskoj zračnoj luci Haneda, među njima postoji konsenzus da medijske stupce treba posvetiti i posadi JAL-a koja je svojom sabranošću i profesionalnošću uspješno spriječila neusporedivo veću tragediju.

Od pilota koji je uspješno zakočio nosom aviona, do posade koja je, bez sustava komunikacije, uspješno i smireno putnicima putem megafona davala upute za sigurnu evakuaciju. Fotografije s mjesta nesreće uslikane u trenutku sudara, dale su naslutiti da postoji vrlo malo prostora za optimizam.

U samome avionu, inicijalna zbunjenost rapidno je prešla u opću paniku, jer su putnici ubrzo primijetili da je vatrena stihija zahvatila motor samo nekoliko trenutaka nakon što je avion dotaknuo tlo.

- Prvo sam se nasmijao kada sam vidio da iskri iz motora, a onda je buknuo požar i shvatio sam ozbiljnost situacije. Bio sam siguran da ćemo poginuti – ispričao je Tsubasa Sawada, jedan od putnika, redakciji The Guardiana svoje potresno iskustvo.

Na društvenim se mrežama širi snimka koja prikazuje članove posade kako u tami, gestikulacijom mole putnike da ostanu na svojim mjestima kako bi se izbjegao stampedo.

- Zašto jednostavno ne otvore vrata? - zapitao se na snimci jedan vidno uznemireni dječak među putnicima.

No, posada je znala zašto.

Sabrano su pratili protokol naučen na treningu za izvanredne situacije, rigorozno implementiran nakon kobne nesreće 1985., u kojoj se jumbo jet JAL-a s 524 putnika na putu od Tokija do Osake zabio u planinu, pri čemu je poginulo 520 putnika.

Iako se kasnije utvrdilo da je do te nesreće došlo zbog greške na vozilu Boeinga, a ne zbog ljudskog faktora, tragedija je toliko potresla japansku zračnu industriju da su implementirani rigorozni sigurnosni protokoli za evakuaciju putnika u slučaju nove nesreće.

I tako su, stihiji unatoč, svih 12 članova posade, smireno, staloženo uz smiješak ohrabrenja na licu, navigirali svih 367 putnika prema sigurnosti. Evakuacija je odrađena u manje od 20 minuta, a nepunih 10 minuta kasnije, došlo je do eksplozije.

Svi putnici Airbusa su preživjeli, a nitko čak nije zadobio niti teže tjelesne ozlijede. Stradala je samo njihova prtljaga, koju su prema uputama posade morali ostaviti u vozilu, kako ne bi došlo do zakrčenja puteva za evakuaciju.

- Sama činjenica da je evakuacija u ovakvim okolnostima prošla toliko nevjerojatno uspješno i da nitko nije stradao govori u prilog tome do koje je mjere Japan fokusiran na sigurnost svojih putnika i posade. Ovo je nevjerojatan uspjeh JAL-a! Ako želite potvrdu da je sigurno letjeti s njihovom kompanijom, ovo je najbolja potvrda koju možete dobiti – objašnjava prof. Graham Braithwaite, s britanskog Sveučilišta Cranfield.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:22