MINISTRI GOSPODARSTVA

U Bruxellesu traje sastanak oko cijene plina: Neslužbeno doznajemo oko čega su zapeli pregovori

Riječi je bilo i o uvjetima koji se trebaju ostvariti za aktivaciju ograničenja cijene plina.

Rafinerija u Francuskoj (ilustracija)

 Jean-francois Monier/Afp

Ministri gospodarstva dvanaest zemalja članica EU-a koje smatraju da cijenu plina treba ograničiti na 160 eura za megavatsat i neće podržati prijedlog Vijeća od 9. prosinca po kojemu se predlaže smanjenje gornje granice cijene plina na 220 eura po megavat satu i 35 eura po megavatsatu iznad globalnih cijena LNG-a, sastali su se jučer navečer u Bruxellesu kako bi postigli dogovor o zajedničkom nastupu.

U skupini koja može srušiti odluku, jer se bez njih neće skupiti kvalificirana većina, su Belgija, Bugarska, Grčka, Latvija, Litva, Italija, Malta, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka i Hrvatska.

Ministri su se okupili oko 21 sati, a, kako doznajemo, vijećali su do 1 sat u ponoć da bi se na kraju razišli bez dogovora. Ponovno su se sastali jutros u 9 sati kako bi prije sastanka Vijeća koji je zakazan za 10 sati pokušali postići konačni dogovor.

Neslužbeno doznajemo da je zapelo na pitanju posljedica ograničenja cijene plina koje bi mogle biti previsoke, a riječi je bilo i o uvjetima koji se trebaju ostvariti za aktivaciju ograničenja cijene plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 02:34