PRIORITET

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda traži nastavak istrage o ratnim zločinima u Afganistanu

Nakon talibanskog preuzimanja vlasti, ‘više nema izgleda za stvarnu i učinkovitu domaću istragu‘ unutar Afganistana
Karim A. A. Khan
 Ebrahim HAMID/AFP

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (MKS) zatražio je hitno odobrenje za nastavak istrage o ratnim zločinima počinjenima u Afganistanu.

Tužitelj Karim A. A. Khan poručio je priopćenjem u ponedjeljak kako je, nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu, zaključio da "više nema izgleda za stvarnu i učinkovitu domaću istragu" unutar Afganistana.

Prošle je godine MKS dopustio istragu navodnih ratnih zločina talibana, Islamske države, afganistanske vlade i međunarodnih snaga.

Tadašnja afganistanska vlada, koju su prošloga mjeseca svrgnuli talibani, zatražila je preuzimanje slučajeva.

Khan kaže da će, ako dobije odobrenje, njegov ured dati prioritet zločinima koje su navodno počinili talibani i teroristička skupina Islamska država, uključujući one u nedavnom napadu u blizini zračne luke Kabul, za koji je odgovornost preuzela Islamska država. U tom je napadu poginulo najmanje 100 civila.

Tužitelji su ranije također istraživali zločine koje su navodno počinile američke snage i pripadnici afganistanskih vladinih snaga. No Khan je rekao da to sad više neće biti prioritet zbog nedostatka sredstava te će se umjesto toga usredotočiti na "razmjere i prirodu zločina u nadležnosti suda".

- Težina, razmjeri i trajna priroda navodnih zločina talibana i Islamske države, koji uključuju navode o neselektivnim napadima na civile, izvansudska pogubljenja, progone žena i djevojaka, zločine protiv djece te druge zločine koji pogađaju velik broj civila, zahtijevaju usredotočenost i odgovarajuća sredstva mog ureda, ako želimo stvoriti vjerodostojne slučajave dokazive u sudnici - poručio je Khan.

Međunarodni kazneni sud (MKS) u Den Haagu osnovan je 2002. zbog procesuiranja zločina počinjenih u zemljama koje nisu u stanju izvesti ratne zločince pred lice pravde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:55