IGNORIRAO UPOZORENJA

Turist krenuo snimati slonove, a onda je krenuo užas: ‘Pokušao je pobjeći, ali izgazili su ga do smrti...‘

Muškarac, koji je bio s tri prijatelja, izašao je iz svog vozila i krenuo prema životinjama kako bi ih fotografirao

Ilustracija

 Danita Delimont Creative/alamy/profimedia/Danita Delimont Creative/alamy/profimedia

Turista iz Španjolske nasmrt su izgazili slonovi u južnoafričkom nacionalnom parku nakon što je, navodno, pokušao fotografirati krdo u kojem su se nalazila i tri mladunca. 43-godišnji muškarac zgubio je život u nedjelju ujutro u nacionalnom parku Pilanesberg oko 210 km sjeverozapadno od Johannesburga, piše Guardian.

Kako su rekli zaposlenici parka, muškarac, koji je bio s tri prijatelja, izašao je iz svog vozila i krenuo prema životinjama kako bi ih fotografirao. ‘Unatoč upozorenjima njegovih suputnika i putnika iz druga dva vozila, on ih nije poslušao‘, stoji u priopćenju parkova i turističke zajednice pokrajine North West.

‘Odrasla slonica nasrnula je na čovjeka, koji je pokušao pobjeći. Nažalost, nije uspio, a slonici se onda pridružilo cijelo krdo koje ga je okružilo i izgazilo do smrti.‘

Slonovi su se zatim udaljili ne pokazujući nikakvu agresiju prema ostalim posjetiteljima parka.

Pieter Nel, glavni dužnosnik odbora za očuvanje, rekao je da je matrijarh krda napao nakon što se uznemirio čovjekovim pristupom te da je normalno da slonovi pokušavaju obraniti svoje mlade.

‘Mnogi turisti nisu svjesni opasnosti i ne shvaćaju koliko te životinje mogu biti opasne‘, rekao je Nel.

Dodao je da se posjetiteljima uvijek objašnjava opasna i nepredvidiva priroda divljih životinja te im se jasno daje do znanja koliko je važno držati distancu i slijediti upute zaposlenika parka, kao i da je izlaženje iz vozila dopušteno samo na određenim mjestima i u određenim situacijama.

Inače, napadi slonova nisu neuobičajeni u toj regiji. Godine 2021. jednog krivolovca ubili su slonovi u nacionalnom parku Kruger.

Prošle godine su u susjednom Zimbabveu divlje životinje - uglavnom slonovi - ubile 50, a ozlijedile 85 ljudi.

Prema španjolskom ministarstvu vanjskih poslova, žrtva je bila iz grada Zaragoze. Kazali su da konzularno osoblje putuje na mjesto nesreće kako bi preuzeli tijelo muškarca i vratili ga u domovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:26