SIMBOL STRADANJA

Trumpov zet razljutio Srbe: ‘Tu su ubijali ljude, a on sve pretvara u mjesto s jacuzzijem i kockarnicama‘

Plan uključuje rušenje bivšeg glavnog stožera jugoslavenske vojske, simbola srpskog stradanja tijekom NATO-ova bombardiranja 1999.

Zgrada Generalštaba u Beogradu

 Wikipedia/fred Romero/

Predloženi projekt obnove u Beogradu koji su vodili Jared Kushner, zet bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, i Richard Grenell, ključni Trumpov savjetnik, izazvao je značajne kontroverze. Plan uključuje rušenje bivšeg glavnog stožera jugoslavenske vojske, simbola srpskog stradanja tijekom NATO-ova bombardiranja 1999., kako bi se napravilo mjesto za luksuzni kompleks visokih zgrada u stilu Trump Towera, piše Politico. Ogorčenje je potaknuto percipiranom neosjetljivošću pretvaranja mjesta tragedije u komercijalni pothvat, posebno jer ga predvode pojedinci s bliskim vezama s vladom SAD-a.

Aleksandar Jovanović Ćuta, oporbeni političar, prikladno je sažeo osjećaj, osuđujući predloženu transformaciju kao nepoštovanje sjećanja na one koji su pogođeni bombardiranjem. "Nečuveno je da se mjesto na kojem su ljudi ubijani i bombardirani pretvara u mjesto s jacuzzijem i kockarnicama", rekao je Jovanović u veljači nakon što je prvi objavio informacije o planu. Dokumenti koji su procurili, otkrili su pregovore koji datiraju iz 2022., a tvrtke povezane s Kushnerom i Grenellom, Kushner Realty i Atlantic Incubation Partners, bile su spremne preuzeti projekt. Unatoč početnoj tajnosti, Kushner je poslije potvrdio planove i otkrio digitalne projekcije razvoja na platformi X, bivšem Twitteru. Projekcije uključuju i projekte u Albaniji.

Velik je značaj nekadašnjeg vojnog stožera, kolokvijalno poznatog kao stožer jugoslavenske vojske ili Generalštab. Služi kao unutarnji podsjetnik na NATO-ovo bombardiranje tijekom kojeg su SAD i njegovi saveznici gađali vojne i političke lokacije u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu te i ima dubok povijesni odjek u zemlji. Grenellova uključenost u posredovanje u dogovoru dodaje sloj političke složenosti s obzirom na njegov kontroverzni mandat američkog veleposlanika i izaslanika za Srbiju i Kosovo pod Trumpovom administracijom.

Glasine o interesu obitelji Trump za to mjesto sežu u 2013. kada je tadašnji premijer Ivica Dačić rekao da je Trump nekretninski mogul zainteresiran za gradnju luksuznog hotela na toj lokaciji.

Protivnici projekta tvrde da je jedan od razloga što su se pregovori oko preuređenja lokacije odvijali uglavnom iza zatvorenih vrata to što bi dodjela zemljišta stranim ulagačima prekršila zakone koji zgradu označavaju kao "kulturnu baštinu".

Prema urbanističkim planovima Beograda iz 19. stoljeća, lokacija u Ulici kneza Miloša uvijek je bila namijenjena za administrativne i državne zgrade, a ne za komercijalne projekte. Zgrada je 2005. postala zaštićeni spomenik kulture odlukom Grada Beograda.

Unatoč Grenellovim tvrdnjama da projekt priznaje simboličku važnost mjesta, protivljenje i dalje postoji, potaknuto osjećajem kulturnog i povijesnog očuvanja.

Posljednji je prijedlog dospio u javnost nakon što je Jovanović objavio procurjele dokumente koji pokazuju da je vlada ovlastila ministra infrastrukture Gorana Vesića da potpiše ugovor o ulaganju s Kushnerovom tvrtkom Atlantic Incubations LLC. Prethodni memorandum o razumijevanju potpisan je u prosincu 2022. s "tvrtkom povezanom s Kushner Realtyjem", prenosi Politico. Jovanović je pokrenuo peticiju kojom je prikupljeno 22.000 potpisa protiv projekta, a najavljeni su i prosvjedi.

Dok neki spekuliraju o potencijalu poboljšanja odnosa SAD-a i Srbije, mnogi na projekt gledaju kao na simbol uplitanja i iskorištavanja Zapada, posebice jer su uključeni Kushner i Grenell, obojica blisko povezani s Trumpom.

Grenellovi prethodni diplomatski napori na Balkanu, obilježeni drskim i transakcijskim pristupom, ostavili su gorak okus u ustima mnogih Srba koji na njegovu umiješanost gledaju sa sumnjom i nepovjerenjem. U jednom je trenutku "u šali" predložio da se spor između Srbije i Kosova oko toga kako nazvati jezero na granici riješi preimenovanjem u "Lake (jezero) Trump".

Analitičari smatraju kako bi se odnosi Beograda i Washingtona sigurno poboljšali kada bi Trump ponovno bio izabran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:50