NOVI DETALJI SLUČAJA

TRI OTETE DJEVOJKE SPAŠENE NAKON 10 GODINA U kući strave rodile su najmanje petero djece!

Amandu (26), Michelle (33) i Ginu (23) zatočio je vozač školskog autobusa s dvojicom braće

CLEVELAND - Pomozite mi, zovem se Amanda Berry. Oteta sam prije deset godina. Sada sam tu, slobodna sam - to je poziv koji je služba 911 u Clevelandu primila u ponedjeljak i kojim je drama otmice tri žene koja je godinama mučila zajednicu toga američkog grada dovedena do neočekivanog i sretnog završetka.

Berry, Georgina “Gina” DeJesus i Michelle Knight, sve tri otete početkom prošloga desetljeća i već praktički proglašene mrtvima, pronađene su žive i zdrave u jednoj kući u aveniji Seymour, gdje su očito bile držane u zatočeništvu.

VIDEO: 'POMOZITE MI! ZOVEM SE AMANDA. OTETA SAM PRIJE 10 GODINA' Paničan poziv u pomoć

Kuća pripada čovjeku koji se zove Ariel Castro, vozaču školskog autobusa, koji je živio u njoj od 1992. On i njegova dvojica braće Pedro i Onil su uhićeni, policija je večeras objavila njihove fotografije, a prema svim postojećim indicijama, tri žene su bile seksualno zlostavljane.

Američka TV postaja NewsChannel5 objavila je, pozivajući se na policijske izvore, kako je u kući strave u kojoj su bile zatočene djevojke rođeno najmanje petero djece, a jedna od žrtava imala je tri pobačaja zbog pothranjenosti, prenosi Daily Mail.

Za sada nije poznato je li policija među to petero djece ubrojala i šestogodišnju djevojčicu koju je Berry rodila u zatočeništvu. Daily Mail je objavio i kako su trojica braće namjerno tukli žene kada su bile trudne kako bi izazvali spontani pobačaj kod njih.

Amerika, a posebice Cleveland u stanju su euforije nakon pronalaska djevojaka. Najzaslužniji za njihovo oslobađanje je Charles Ramsey, Castrov susjed. On je u ponedjeljak popodne, dok je sjedio za stolom i objedovao, čuo buku iz Castrove kuće. Izašao je van pogledati što se događa.

- Vidio sam tu djevojku kako stoji iza vrata, vrišti i pokušava izaći iz kuće. Došao sam na verandu, rekla mi je: ‘Pomozite mi izaći, tu sam već dugo vremena’. Mislio sam da je riječ o obiteljskom nasilju ili nečem sličnom. Otvorio sam vrata, ali ona nije mogla izaći jer su bila tako napravljena. Razvalio sam ih i izašla je van. Rekla mi je: ‘Ja sam Amanda Berry, zovite 911’ - prepričao je Ramsey novinarima.

Berry je u rukama, rekao je Ramsey, držala šestogodišnje dijete za koje je rekla da je njezina kći. Ramsey nije odmah prepoznao tko je djevojka, ali kada je krenuo zvati 911, shvatio je da pred sobom ima istu onu Amandu Berry za kojom je cijeli Cleveland svojedobno tragao. Dao joj je telefon u ruke, a ona je rekla tko je i počela tražiti od policije da dođe po nju, “prije nego što se on vrati”. - Ja sam Amanda Berry, na vijestima sam već deset godina. Moj otmičar je Ariel Castro, ima 52 godine, nema ga tu, zato sam uspjela pobjeći - rekla je operateru na 911.

Policija je brzo došla i tada im je Amanda rekla da nije sama u kući. Policajci su ušli unutra i ubrzo izašli s Ginom DeJesus i Michelle Knight, a vijest o spektakularnom pronalasku djevojaka odjeknula je Clevelandom i izazvala oduševljenje u obiteljima donedavno nestalih djevojaka. Prebačene su u obližnju bolnicu MetroHealth Medical Centre, gdje su pregledane i gdje je utvrđeno da su donekle dehidrirale, ali u poprilično dobrom stanju.

- Čini se da su u ovome trenutku prilično dobro. Komuniciramo s njima i pokušavamo utvrditi koje su njihove medicinske potrebe. Cijela situacija je izvrsna, jer ovo nije tipičan završetak ovakvih vrsta priča i jako smo sretni zbog toga - rekao je sinoć Gerald Maloney, šef smjene u MetroHealth Medical Centreu novinarima, praćen oduševljenim usklicima obitelji koje su se okupile ispred bolnice.

U toj bolnici članovi obitelji djevojaka susreli su se s njima. Svijet je obišla fotografija na kojoj Amanda Berry jednom rukom grli svoju sestru koju nije vidjela deset godina, a drugom svoju djevojčicu. Tasheena Mitchell, Amandina rođakinja, rekla je novinarima prije odlaska u bolnicu da će “dugo, dugo grliti Amandu i da je neće puštati iz ruku”.

- Bila je moj najbolji prijatelj - rekla je Mitchell, a nakon što su je ispravili brzo je dodala:

- Ona jest moj najbolji prijatelj, živa je. Oprostite, tako sam uzbuđena. Ne žele me pustiti u bolnicu, ali ostat ću ovdje cijelu noć ako treba.

Amanda je imala šesnaest godina kad je u travnju 2003. oteta. Radila je u Burger Kingu i nazvala sestru da joj kaže kako je našla prijevoz s posla doma. Nakon toga obitelj sve do jučer nije čula ništa o njoj. Godinu dana poslije oteta je Gina DeJesus dok je išla iz škole kući. Tada je imala četrnaest godina. Treća jučer pronađena žena Michelle Knight oteta je još 2000. i tada je bila 20-godišnjakinja. Potraga za njima trajala je cijelo vrijeme, Berry i DeJesus nestale su u istoj četvrti u kojoj je 2007. godine oteta i 14-godišnja Ashley Summers koja nije pronađena u Castrovoj kući, a istraga tek treba pokazati jesu li i nju oteli isti otmičari.

U siječnju ove godine zatvorenik Robert Wolford osuđen je na dodatne četiri i pol godine zatvora nakon što je otkriveno da je policiji dao lažnu dojavu o mjestu gdje je navodno pokopana Berry.

Osumnjičen za otmicu Ariel Castro (52), FOTO: Facebook

Kad je riječ o slučaju DeJesus, dvojica muškaraca koji su bili u zatvoru zbog ispitivanja o poveznosti s otmicom djevojčice pušteni su iz zatvora 2006., a te je iste godine u rujnu policija imala jednu lažnu dojavu o mjestu gdje mogu pronaći tijelo djevojke.

Potraga za njima nije posustajala, a slučaj tinejdžerki nestalih u istoj četvrti traumatizirao je Cleveland, što pokazuje i podatak da su upravo nedavno ispred fast food restorana Burger King, gdje je Berry viđena posljednji put prije nestanka, organizirani prosvjedi na kojima su građani tražili dodatni angažman policije. Majka Amande Berry, Louwana Miller, godinama nakon nestanka svoje kćeri bila je angažirana u potrazi za njom, ali stres i tjeskoba uzeli su danak, te je nakon višemjesčnog boravka u bolnici zbog nekoliko dijagnoza u ožujku 2006. umrla. Obitelj Gine DeJesus već je bila izgubila svaku nadu da će je pronaći.

Njezina majka Nancy Ruiz izjavila je u travnju prošle godine kako je sigurna da joj je kći prodana u bijelo roblje. Većina medijskih analiza bavi se upravo slučajevima Berry i DeJesus, dok je slučaj Michelle Knight, koja je nestala kao 20-godišnjakinja, malo u drugom planu. Lokalne novine Cleveland Plain Dealer prenijele su izjavu njezine bake Debore Knight, koja je rekla da je njezina obitelj svojedobno zaključila kako je Michelle otišla od kuće nezadovoljna što su joj oduzeli skrb nad djetetom. Tema otetih tinejdžerki zaokupljala je Cleveland, pa je u cijeloj zajednici nastalo olakšanje nakon njihova pronalaska i otkrića da su žive.

- Zahvalan sam što su Amanda Berry, Gina DeJesus i Michelle Knight pronađene žive. Imamo puno neriješenih pitanja koja se tiču ovoga slučaja, a istraga se nastavlja - rekao je gradonačelnik Clevelanda Frank Jackson.

A brojna pitanja doista su, za sada, bez odgovora. Žene su pronađene jako blizu mjesta gdje su i viđene prije otmice. Ili, kako je rekao rođak Gine DeJesus, “deset godina ne čujemo apsolutno ništa, a onda je pronađemo ovdje u Seymouru”.

Mediji sada traže što više podataka o uhićenom Arielu Castru i dvojici njegove braće. Susjedi nude sliku o njemu kao ugodnom čovjeku koji se družio sa svima, bio ljubazan i nikome nije padalo na pamet da se nešto takvo događa u njegovoj kući. Međutim, taj ugodni čovjek uhićen je 1993. godine zbog optužbi za obiteljsko nasilje, ali je oslobođen. I tijekom dana clevelandska je policija nastavila pretraživati njegov dom. - Roštiljao sam s tim čovjekom, jeli smo rebarca i slušali salsu - rekao je novinarima Ramsey, koji je oslobodio Berry iz zatočeništva u kući na aveniji Seymour broj 2207, u četvrti koja je većinski nastanjena Hispanoamerikancima.

- Nisam jedini u četvrti koji osjeća sram zbog toga što nismo ništa primijetili. Izgledao je kao dobar čovjek, ali bilo je možda i nekih znakova da bismo trebali biti oprezniji. Moja sestra je jednom čula krik iz kuće, zvali smo policiju, ali nismo bili sigurni odakle je vrisak došao - rekao je Juan Perez, jedan od stanovnika četvrti.

Slučajevi slični zatočenoj Nataschi Kampusch iz okolice Beča

Iako okolnosti cijelog slučaja još nisu jasne, prema svim dosadašnjim podacima čini se kako je Ariel Castro, uz pomoć svoje braće, držao žene zatočene u svojoj kući i vjerojatno ih seksualno zlostavljao. To je navelo medije da se prisjete sličnih slučajeva zločina u SAD-u i svijetu.

U jednom od takvih žrtva je bila Jaycee Lee Dugard koja je oteta kao 11-ogodišnjakinja dok je čekala autobus na postaji u blizini svojeg doma u kalifornijskom gradu South Lake Tahoe. Bilo je to 1991., a njezini otmičari bili su bračni par Phillip i Nancy Garrido, koji su Jaycee Lee držali čak 18 godina zatočenu u zgradi u dvorištu svoje kuće u gradu Antioch i seksualno je iskorištavali. Dugard, koja je u zatočeništu rodila dvoje djece čiji je otac bio Phillip Garido, spašena je 18 godina kasnije.

Garrido je viđen u javnosti sa svoje dvije kćeri koje su se ponašale na čudan način zbog kojega je otmičar, koji je već bio osuđivan zbog seksualnih prijestupa, pozvan na razgovor u policiju. Na njemu se pojavio s Dugard i tako je priča bila završena. On je dobio 430 godina zatvora, a supruga za suučesništvo 36 do doživotne kazne.

Drugi poznati sličan slučaj je onaj Elizabeth Smart koja je imala 14 godina kada je u lipnju 2002. oteta iz svojeg doma u Salt Lake Cityju u saveznoj državi Utah.

Idućih devet mjeseci njezin otmičar Brian David Mitchell sustavno ju je silovao u svojem domu u gradiću Sandy. Nakon intenzivne policijske potrage, Smart je pronađena, a njezin otmičar osuđen na doživotni zatvor. Prema životnoj priči Elizabeth Smart snimljen je i televizijski film, te napisana knjiga.

Europskoj javnosti najpoznatiji slučaj ipak je onaj Austrijanke Natasche Kampusch . Ona je oteta kao desetogodišnja djevojčica dok je išla u školu. Otmičar Wolfgang Priklopil držao ju je osam godina zatočenu u podrumu svoje kuće u predgrađu Beča. Natascha je uspjela pobjeći 2006. Nedugo nakon što je pobjegla iz kuće, Priklopil je počinio samoubojstvo. Kampusch je kasnije objavila autobiografiju, a imala je i kratku, neuspješnu karijeru kao voditeljica talk showa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 05:22