‘NIJE BILO PLANA B‘

Trenutak istine na ruskoj državnoj TV, analitičar otvoreno priznao: ‘Svi napori u Ukrajini su propali‘

‘Znači li to da je naša inteligencija učinkovita ili vrlo neučinkovita?‘, upitao je politički analitičar Viktor Olevič u nedavnom talk showu

Viktor Olevič

 Twitter

Politički analitičar Viktor Olevič na ruskoj državnoj televiziji nedavno je priznao kako vjeruje da su napori Kremlja u Ukrajini "potpuno propali" te da nije bilo rezervnog plana na koji bi se moglo osloniti.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko, objavio je u petak isječak videa koji je dosad pogledan gotovo 90.000 puta.

U talk showu ruske državne televizije Olevič je rekao da je pokušaj Rusije da brzo uspostavi kontrolu nad Ukrajinom bio neuspješan.

"Ako su naši obavještajni podaci tako učinkoviti, zašto je onda plan specijalne vojne operacije potpuno propao?" upitao je tijekom emisije. "I uopće nije bilo plana B. Znači li to da je naša inteligencija učinkovita ili vrlo neučinkovita?"

Olevič je i ranije već izražavao zabrinutost zbog ruskog pristupa ratu. U prosincu je na jednom televizijskom panelu rekao da Rusija ne može zaustaviti ukrajinske napade. Ostali panelisti nisu se složili s njim, no Olevič je ostao čvrst pri svom stavu. Otprilike mjesec dana kasnije ponovno se pojavio na ruskoj državnoj TV i rekao da Moskva ne napreduje značajnije u ratu.

U najnovijem videu TV voditelj pokušava prekinuti Oleviča, koji nastavlja sa svojim izjavama.

"Pitam se što ćemo sljedeće čuti?", tvitnuo je Geraščenko uz video.

Njegovi brojni pratitelji odgovorili su da očekuju da će Olevič postati meta Kremlja zbog njegovih polarizirajućih izjava o Rusiji.

Godišnjica rata u Ukrajini je pred vratima, a vojni stručnjaci iznose predviđanja o tome koje će biti sljedeće akcije Rusije i Ukrajine.

Ukrajinske snage potpomognute su raznim oružjem i opremom zapadnih saveznika, a vojnici su prošli mjesec bili na obuci za američke raketne sustave Patriot. Nekoliko savezničkih zemalja također je pristalo poslati težu opremu u Ukrajinu kao pomoć u borbama, poput tenkova Abrams i Leopard.

U međuvremenu, neki stručnjaci očekuju da će Rusija nastaviti svoju ofenzivu na Bahmut kojeg trenutno pokušava zauzeti grupa Wagner te istovremeno, ususret proljeću, pokrenuti sjevernu ofenzivu kako bi pokušala vratiti kontrolu nad Harkivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:27