RUSKE LINIJE SE RUŠE

‘To je poražena vojska, rat u Ukrajini blizu je kraja! Evo kad bi sve moglo završiti‘

Uspjeh ukrajinskih trupa pobudio je nadu među zapadnim vladama i vojnim stručnjacima

Ukrajinski vojnici snimljeni kod grada Limana

 Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia

Rat u Ukrajini mogao bi biti gotov do Božića, kažu vojni stručnjaci, a prenosi The Times.

Uspjeh ukrajinskih trupa u probijanju ruskih bojišnica pobudio je nadu među zapadnim vladama i vojnim stručnjacima da bi rat mogao završiti već za Božić.

Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih vojnih snaga u Europi, rekao je kako nema sumnje da se ruske linije ruše.

"Na temelju svega što vidimo, kolaps bi mogao biti izgledan, barem u području Donbasa, i vjerujem da će Rusi do kraja godine biti gurnuti iza linije na kojoj su bili 23. veljače, znači na dan prije invazije punog opsega. To je poražena vojska", rekao je Hodges za Times.

Što se tiče Krima, naveo je da bi oslobođenje tog prostora moglo potrajati do sljedećeg ljeta, a i to bi mogao biti veći izazov. Ako Ukrajinci mogu vratiti Herson, važnu luku na Crnom moru kojoj se približavaju, onda bi se mogli probiti i južnije te doći u domet Krima, ali da bi se to postiglo, ukrajinski gubici vjerojatno bi bili ogromni.

image

Ukrajinski vojnici

Anatolii Stepanov/AFP

"Ukrajinci mogu rasporediti raketne bacače dugog dometa koje su im isporučili Britanci i Amerikanci, a koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 50 milja. Kad to učine, onda su ljudi na Krimu zarobljeni", rekao je Hodges, koji je vodio američke snage u Iraku i Afganistanu.

Međutim, nisu svi analitičari naklonjeni ideji završetka rata do kraja godine. Mattia Nelles, politički analitičar, rekao je kako je ideja da bi rat mogao biti gotov do kraja prosinca "nemoguća", upozoravajući da Rusi još uvijek imaju puno vojnika i oružja u Hersonu.

"Možda Ukrajina može iscrpiti te snage do kraja godine i prisiliti ih na povlačenje istočno od Dnjepra (rijeke), ali to samo po sebi nije dovoljno da se fronta na jugu sruši", smatra.

image

Ukrajinski vojnik u Donjecku

Maxym Marusenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Prema njemu, ključno je može li Ukrajina pokrenuti novu ofenzivu iz južnog grada Zaporižje prema Melitopolju, jednom od prvih gradova koji je pao nakon ruske invazije u veljači.

"Ako se to dogodi, onda bismo mogli vidjeti potpuni kolaps južnog fronta. Ali daleko smo od toga", dodao je Nelles.

Zapadni dužnosnici također vjeruju da će se ukrajinske trupe sve više gurati u Donbas, a ondje će se morati sučeliti s dobro obučenim ruskim trupama. Franz-Stefan Gady, znanstveni suradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, ipak vjeruje da niti jedna strana nije iscrpila svoje vojne mogućnosti i da obje rade na uspostavljanju povoljnijih taktičkih i strateških pozicija kako bi produžile rat u 2023. godinu. Naime, ratovanje zimi je ograničeno, niske temperature znače da će vojnici s obje strane teže napredovati, a bit će ograničeno i izvođenje ofenzivnih operacija.

"Za Ukrajinu je to utrka s vremenom da osvoji što više teritorija prije početka zime i prije nego što bolje obučena ruska pojačanja stignu na crtu fronte. Za rusku stranu, prvi zadatak je provesti uredno taktičko povlačenje i odgoditi ukrajinsko napredovanje što je duže moguće dok se ne stvori dovoljno borbene moći za pokretanje protunapada", rekao je Gady.

Osim toga, Rusi se moraju suočiti i s vlastitim oružjem koje su im Ukrajinci preoteli. Prema podacima ukrajinskog Ministarstva obrane, zarobljeno je najmanje 440 ruskih borbenih tenkova i oko 650 drugih oklopnih vozila od početka invazije.

"Više od polovice ukrajinske tenkovske ‘flote‘ koja je trenutno na terenu sastoji se od zarobljenih vozila", reklo je ministarstvo.

Na lošu opskrbu i kaos u pripremama slanja na front žalili su se vojnici unovačeni kad je Vladimir Putin 21. rujna najavio djelomičnu mobilizaciju 300.000 Rusa.

U jednom videu koji je postao viralan kažu da su bili prisiljeni spavati na otvorenome i trošiti vlastiti novac na hranu i opremu. Navodno opremanje vojnika košta najmanje 80.000 rubalja (1150 funti), kako su se požalile supruge vojnika.

"Mi smo u regiji Belgorod, ima nas oko 500 ovdje", rekao je jedan vojnik. "Živjeli smo kao stoka tjedan dana. Nema plaće, nema zaliha. Također ne znamo kamo idemo, u koji smo garnizon raspoređeni".

Osim toga, sve se više spekulira o borbama unutar Kremlja. Putin pokazuje dosta neuredno upravljanje svojim ključnim ljudima u zapovjednom lancu. Njegova odluka da promakne čečenskog čelnika Ramzana Kadirova u čin general-pukovnika mogla bi značiti sve veći jaz između ruskog predsjednika i njegovog glavnog stožera.

Uhićenje Alekseja Slobodenjuka, propagandista ruskih plaćenika, nakon što je kritizirao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, prema nekim analitičarima također sugerira da se unutar Kremlja vode borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:56