TABAK U PRVOJ LINIJI

‘To da su Rusi rušili branu bez da jave svojima me ne čudi. A stanje u Belgorodu je šokantno!‘

Koliko je značajno urušavanje brane kod Nove Kahovke i što se događa s protuofenzivom, objašnjava vojni analitičar Igor Tabak

Teško oštećena brana kod Nove Kahovke; ukrajinski vojnik za strojnicom; ruski vojnici u kajacima na poplavljenom području; uništeni auti u oblasti Belgorod

 Profimedia/Screenshot: Twitter/Screenshot: Hanza Tv/

U podcastu ‘Prva linija‘ koji možete gledati na portalu jutarnji.hr i YouTube kanalu Jutarnjeg lista, bavimo se vojnim, obrambenim i sigurnosnim pitanjima s posebnim naglaskom na rat u Ukrajini. Naš stručni sugovornik u ovoj epizodi je vojni analitičar Igor Tabak s portala Obris.org. Video i audio snimku emisije možete naći pri vrhu teksta.


Gotovo sve događaje na bojištima u Ukrajini ovog tjedna zasjenila je eksplozija brane kod Nove Kahovke. Ukrajinci tvrde da su je u zrak digli Rusi, čini se da istom zaključku naginju i Amerikanci, dok Kremlj optužuje snage Kijeva. U svakom slučaju, urušavanje dijela brane izazvalo je veliku katastrofu čije posljedice će se tek vidjeti. Kako je taj događaj, i je li uopće, utjecao na ukrajinsku protuofenzivu, a kako na ruske trupe, objašnjava nam vojni analitičar Igor Tabak. Također, osvrnuli smo se i na akcije ukrajinskih snaga diljem bojišta, tvrdnje Rusa da je protuofenziva Kijeva već propala te sve veću dramu koju Rusi prolaze na vlastitom teritoriju.


Video snimku podcasta pogledajte ispod


- Brana kod Nove Kahovke nije prvi put na meti u ovom ratu. Ona je jesenas bila i granatirana i raketirana kad se pokušalo uništiti cestu koja je preko nje prolazila. I to se tada pokazalo kao jako teškom misijom. Ovako temeljito rušenje jako je teško postići izdaleka, pogotovo ako se nema zrakoplovstvo i teške raketne sustave. Obično ovakve štete nastaju nekakvim miniranjem iznutra, s jako velikim količinama eksploziva. Samim time to ukazuje na rusku stranu koja kontrolira branu kod Nove Kahovke praktički od prvih dana rata. A sjetimo se i da ova nije ni prva, ni druga, ni treća brana koju su Rusi napadali, što isto nešto govori. A Ukrajina je, s druge strane, dosad pazila i na svoju infrastrukturu i svoje ljudstvo. Stoga je ovakva katastrofa teško pripisiva nekom tko brani svoju zemlju i namjerava na njoj živjeti nakon što rat završi, objašnjava Tabak na početku.

Jedan časnik za CNN je u utorak ispričao kako je vodeni val nakon urušavanja brane pomeo cijele ruske pukovnije. Zato se postavlja pitanje kako to da Rusi oko Nove Kahovke, ako su već znale da će raznijeti branu, nisu o tome obavijestili svoje snage koje su se nalazile nizvodno. Tabak kaže da ga to uopće ne čudi.

- Govorimo o ratnoj strani na kojoj trenutno međusobno ima sukoba između Wagnera i redovne vojske, govorimo o vojsci u kojoj jedan dio postrojbi otima generala na čelu drugih postrojbi pa emitiraju neke pokajničke video snimke - to je vojska u kojoj ponekad ljevica ne zna što radi desnica. To Ruse karakterizira od početka rata, kada je u jedinstvenoj operaciji krenulo jedno pet armija od kojih se ni jedna nije koordinirala s ostalima. Taj nedostatak zajedničkog zapovijedanja tada, i nedostatak taktičkog usklađivanja danas, Ruse u Ukrajini obilježava od početka. I ovakva situacija da netko ide rušiti branu bez da javi onima oko nje, to me ne čudi.

Amfibijska operacija nije ni bila opcija

Naš vojni analitičar također ne smatra da je rušenje ove brane znatno poremetilo planove ukrajinske vojske kad je u pitanju njihova protuofenziva.

- Prvo, ta brana nije ni bila upotrebljiva za prelaz jer su Rusi već ranije cestovni dio digli u zrak, ali je tada nisu srušili. Ovi sad već srušeni ili oštećeni mostovi ispod Nove Kahovke također nisu dobri kao oslonac za veliku operaciju, što su ranije jasno vidjeli i Rusi. S druge strane, desanti su najkompliciranije operacije tako da je to opciju prelaska preko Dnjepra od ranije stavilo na dugi štap. U međuvremenu, to je jedna velika humanitarna nesreća i tu je veliki posao s evakuacijama, što bi moglo omesti dio logistike i civilnih službi. A vojska će se morati prilagoditi, ali to neće previše utjecati na vojne planove koji su u tijeku.

Kad je u pitanju trenutni tijek ukrajinske protuofenzive, ili operacija oblikovanja bojišta (ovisno o interpretaciji), valja spomenuti da američki izvori smatraju da su na nekim dijelovima snage Kijeva već prodrle do 10 km u dubinu teritorija pod ruskom kontrolom. S druge strane, Kijev o svim operacijama šuti.

- Ukrajina kontrolira jako dobro svoju informativnu sigurnost i tišina s njihove strane je vidljiva. Tu su i ruski službeni izvori koji su skloni lagati o svemu, a tu je i blogosfera čije informacije također znaju strašno varirati. Iz svega toga dalo bi se reći da Ukrajina i dalje ispipava bojište i da su te sve operacije male. Jasno je i da će ruska strana neke od njih zaustaviti, budući da je cilj ustanoviti gdje je obrana jaka, a gdje slaba. A hoće li konačni veliki udar doći na Zaporižju, na spoju Zaporižja i Donjecka, ili kod Bahmuta, to tek treba vidjeti, kaže Tabak i dodaje da su u ovakvim operacijama gubici nažalost neizbježni.

- No, kad bi gubici ukrajinskih snaga bili stvarno takvi kako Rusi tvrde, oni bi se hvalili i puno više, jer to znaju raditi kad im ide.

Drama u Rusiji

I dok značajnih događaja na bojištima diljem Ukrajine ne fali, malo je u sjeni ostala situacija u ruskoj oblasti Belgorod, a u kojoj tamošnje snage i dalje imaju problema. Još 1. lipnja snage "Ruskog dragovoljačkog korpusa" i „Legije ‘Sloboda Rusije‘“ izvele su upad na teritorij Rusije, koji se, kako se čini - odužio.

- To je zapravo jedan veliki kaos. Takvi upadi nisu novi, ali šokira koliko su uzastopno uspješni. Još više šokira koliko oni traju. Upad preko sela Novaja Tavolžanka sad već traje praktički tjedan dana. Rusi su tu bili jako zbunjeni. Prvo se čulo da upada nema, onda da je upad suzbijen, a zadnjih dana ustrajno dolaze snimke minobacačkih napada... A pritom nije ni posve jasno jesu li ti pobunjenici i dalje u Rusiji. Nejasno je i koliko loše Rusima tu ide suzbijanje tog upada i ta situacija vjerojatno stvara i pomutnju u ruskom medijskom prostoru, kaže Tabak i zaključuje kako nije nemoguće da će ti pobunjenici naći još pojačanja i dodatnu tehniku, ne bi li u nekoj potencijalnoj situaciji došlo i do širenja pobune u Ruskoj Federaciji.

- Tu se zapravo pokušava izvidjeti ima li Putinov autoritarni režim u nekakvom zapećku oporbu koja bi bila spremna djelotvornije priskočiti u ovaj kotao, smatra Tabak.


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 17:04