PIŠE GOJKO DRLJAČA

Tiho i bez pompe: Amerika je upravo postala veća za površinu Francuske, Njemačke i dvije Hrvatske!

Ovim potezom Sjedinjene Države postale su zemlja s drugim najvećim teritorijem na svijetu iza Rusije

Ilustrativna fotografija

 Ken Gillham/Robertharding/Profimedia/Ken Gillham/robertharding/profimedia

Tiho, bez pompe i interesa velikih medija, Sjedinjene Države prije nekoliko dana proglasile su da je njihov državni teritorij oko milijun kilometara veći nego što je bio. S obzirom da su se Sjedinjene Države time povećale za otprilike dvije Kalifornije ili zbrojene teritorije Francuske, Njemačke i još dvije Hrvatske, čini se važnim zabilježiti da su Sjedinjene Države službeno anektirale milijun četvornih kilometara pozivajući se na svoj Extendend Continental Shelf Project (ECS), koji vode 20-ak godina.

SAD nisu nikada ratificirale UN-ove Konvencije o pravu mora iz 1982. godine, ali su sada iskoristile međunarodno pravo da povećaju svoju površinu za teritorij velik kao 60 posto Aljaske. Kanada, vrlo bliska saveznica Sjedinjenih Država, također ima pretenzije prema dijelu teritorija koji su Sjedinjene Države sada pravno proglasile svojim nacionalnim teritorijem, ali još nije poznat njihov stav o američkom potezu. Amerikanci poručuju da će se sve lako srediti kroz pregovore i znanstvena objašnjenja. Dužnosnici State Departmenta pojasnili su kako proširenje priobalnog pojasa sigurno nije kršenje bilateralnog sporazuma S Rusijom o pomorskim granicama, koji je potpisan 1990. godine.

image
US Extended Continental Shelf Project

Ovim potezom Sjedinjene Države postale su zemlja s drugim najvećim teritorijem na svijetu iza Rusije. Službeno su pretekli Kanadu.

„Proglašenje proširenog epikontinentalnog pojasa od utorka, iznad 200 milja od obale, ne uključuje nadležnost nad vodom ili ribolovna prava. Ipak, saveznoj vladi daje kontrolu nad morskim dnom i svim vrijednim resursima koji se iz njega mogu iskopati, kao i pravo odlučiti tko može provoditi istraživanja ili polagati cjevovode njega. Neka od područja oceana koja su SAD proglasile proširenim kontinentalnim pojasom nalaze se u Atlantiku, Pacifiku, Meksičkom zaljevu i Marijanskim otocima. Veliki dio sjeverno od Aljaske plus manja mrlja u Beringovom moru čine gotovo površinu Teksasa“, piše Alaska Public Media te pojašnjavaju;

"Amerika je veća nego što je bila jučer", rekao je Mead Treadwell, bivši zamjenik guvernera Aljaske i bivši predsjednik američke Komisije za istraživanje Arktika. “Ovaj potez nije baš kupnja u Louisiani. Niti se radi o potezu kao što je bio kupnja Aljaske, ali novo područje zemlje i podzemni resursi ispod zemlje koju kontroliraju Sjedinjene Države veće su za dvije Kalifornije. Direktor projekta State Departmenta Brian Van Pay rekao je da je znanstvenicima bio potreban terenski rad više agencija u trajanju od 20 godina da prikupe podatke o obliku morskog dna i mjerenju slojeva sedimenta“.

Prošireni kontinentalni pojas, ili ECS, odnosi se na onaj dio kontinentalnog pojasa izvan 200 nautičkih milja od obale. Ograničenja ECS-a određuju se korištenjem odredbi navedenih u članku 76. Konvencije o pravu mora iz 1982. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 10:12