‘KONKRETNE RADNJE‘

Tajvan zahvaljuje SAD-u na održavanju sigurnosti u Tajvanskom tjesnacu

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen rekla je u četvrtak da kineska prijetnja silom nije smanjena
 Sam Yeh/Afp

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je izrazilo "iskrenu zahvalnost" Sjedinjenim Državama za poduzimanje "konkretnih radnji" u održavanju sigurnosti i mira u Tajvanskom tjesnacu i regiji.

Američki koordinator za indopacifičko područje Kurt Campbell rekao je u petak da je Kina "pretjerano reagirala" na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Nakon tog posjeta Peking je pokrenuo višednevne vojne vježbe u blizini Tajvana koji Kina smatra svojim teritorijem.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u subotu priopćenjem da je kinesko "neprovocirano vojno i gospodarsko zastrašivanje" "dodatno ojačalo jedinstvo i otpornost globalnog demokratskog tabora".

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen rekla je u četvrtak da kineska prijetnja silom nije smanjena, iako se prvotno činilo da se najveće pekinške vojne vježbe ikada oko otoka, nakon prošlotjednog posjeta Pelosi, smanjuju.

Na skupu u južnom Tajvanu povodom lokalnih izbora koji će se održati u studenom, Tsai je rekla da se ona ne bori samo protiv kandidata iz drugih stranaka, "već i s pritiskom iz Kine".

"Tajvanci su jako entuzijastični i vole slobodu i demokraciju, tako da su mnogi dobri međunarodni prijatelji došli na Tajvan podržati nas. To je normalna i dobra stvar, ali Kina prijeti i zastrašuje Tajvan", rekla je.

"Međutim, uvjeravam vas da su naša vlada i vojska spremni. Ja ću se definitivno pobrinuti za Tajvan", dodala je.

Tajvanska vlada kaže da, budući da Narodna Republika Kina nikada nije vladala otokom, nema pravo polagati pravo na njega niti odlučivati o njegovoj budućnosti koju može odrediti samo narod Tajvana.

Poražena vlada Republike Kine pobjegla je na Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat od Komunističke partije Mao Zedonga, koja je u Pekingu uspostavila Narodnu Republiku Kinu.

Kina nikada nije otklonila upotrebu sile kako bi pod svoju kontrolu stavila demokratski Tajvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:16