‘VELIKI RATNIK‘

‘Taj narcis ne želi priznati da je potpuno izgubio kontrolu, uz njega su ostali samo čistači cipela‘

‘Gospodin Macron je neshvatljiva figura. Želi biti nasljednik Charlesa de Gaullea‘

Macron i Biden

 Doug Mills/Afp/Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prvo je bio netko tko je pokušavao "smiriti" ruskog kolegu Vladimira Putina i pomiriti ga s ostatkom svijeta, no sad se prometnuo u velikog ratnika koji nastupa kao strastveni vođa kontinentalnog ratnog saveza.

Macron, kako piše The Telegraph, ne odustaje od razgovora o raspoređivanju francuskih trupa na ukrajinskom tlu.

- Nitko od nas u Europi u ovom trenutku si ne može priuštiti da bude kukavica - izjavio je ovaj tjedan u Pragu. Neki su u ovim njegovim riječima prepoznali prikriveni napad na njemačkog kancelara Olafa Scholza, a drugi su ih shvatili kao protest protiv rastućeg raspoloženja fatalističkog defetizma u trenutku dok Europa razmišlja o preživljavanju bez američkog sigurnosnog kišobrana.

No njegova epifanija možda dolazi prekasno - jer Macronov ugled u zemlji i inozemstvu pada, a politički kapital sve mu je manji. Europski kolege već su umorni od njegovog govorništva, a čak se i tjednik Le Point okrenuo protiv njega, iako mu je donedavno bio iznimno naklonjen. Na ovotjednoj naslovnici portretiraju ga kao izoliranog vođu koji tetura s jedne nasumične pozicije na drugu, okružen ulizicama koje mu se ne usuđuju reći istinu.

- Uz njega su ostali samo čistači cipela - objavio je Le Point.

image

Emmanuel Macron

Lemouton Stephane/pool/abaca/Abaca Press/Profimedia/Lemouton Stephane/pool/abaca/abaca Press/profimedia

- Macron postaje zavodnik koji više ne zavodi, sklon je narcisoidnosti i ponosu, prianja uz fantaziju totalne moći i nesposoban je priznati da je izgubio kontrolu nad događajima. S njim se nikad ne zna radi li se o političkom kazalištu ili on zbilja vjeruje da se stvarnost može pokoriti njegovoj volji - rekao je izvor blizak francuskom predsjedniku.

Le Figaro je ipak nešto "ljubazniji" prema "hiperpredsjedniku". Piše kako Macron želi biti zadužen za sve, ne savjetuje se ni s kim i sve oko sebe izluđuje svojim nestalnim ponašanjem.

Njegova stranka očito je u velikim problemima. Desničarka Marine le Pen vjerojatno će pomesti konkurenciju na europskim izborima koji se održavaju u lipnju, a Macronova konačna ostavština mogla bi biti predaja ključeva Elizejske palače antieuropskom i antinatovskom suparniku, koji je, naravno, sklon ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

A sve je krenulo nizbrdo nakon što je 2022. izgubio parlamentarnu većinu. Predsjednikova strateška pogreška bila je ta što je mislio da može ići naprijed kao da se ništa nije promijenilo. A promijenilo se sve. Njegov ministar financija prije dva tjedna najavio je fiskalne rezove od 10 milijardi eura. Ovih dana upozorio je i da će biti potrebna veća štednja, priznajući da je Francuska postala "ovisna o javnoj potrošnji" i da će proračunski deficit za 2023. biti puno veći od očekivanih 4,9 posto BDP-a.

Francuska ekonomska nadmoć posljednjih godina očito je bila samo privid. Danas je malo toga ostalo od njegovih nekoć hrabrih planova za reformu tržišta. No ostao je dug, koji je zapeo na 111 posto BDP-a, iako njemački pada na 64 posto. Fitch je već smanjio suvereni rejting Francuske, a Standard & Poor‘s vjerojatno će biti sljedeći.

- Gospodin Macron je neshvatljiva figura. Želi biti nasljednik Charlesa de Gaullea - piše The Telegraph.

Ostaje misterij zašto je francuskom predsjedniku trebalo toliko dugo da shvati da bi ruska pobjeda u Ukrajini mogla pokrenuti raspad njegovog voljenog EU projekta. Zašto je odbacio upozorenja američkih i britanskih obavještajnih službi da se Rusija priprema za invaziju na Ukrajinu? Zašto je nastavio razgovarati s Putinom tjednima nakon napada na Kijev? Zašto je lani ponavljao da se Rusija ne smije ponižavati?

- No njegova zvijezda padalica definitivno nije razlog za slavlje. Prijeko nam je potreban Macron u svom najboljem izdanju - idealist, hrabar i samovoljan - jer samo takav može pomoći spriječiti kolosalnu katastrofu koja se odvija u Europi. Sad samo može vrlo jasno vidjeti da ćemo se, ako Putin pobijedi u Ukrajini, suočiti s kaskadnim kolapsom liberalno-demokratskog Zapada. Šokantno je da toliki drugi političari našeg doba to ne mogu vidjeti - piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:50