KRIVAC BROJ JEDAN

‘Svim vojnicima zadnjih 11 dana govorim: Ovo je u potpunosti moja odgovornost, rat je počeo zbog mene!‘

‘Bit će istraženo sve što bude potrebno, ali sada imamo jednu misiju - pobijediti u ovom ratu‘

Aharon Haliva

 For Alan/Alamy/Profimedia

Šef izraelske vojne obavještajne službe, Aharon Haliva, rekao je u utorak u priopćenju da je u proteklih 11 dana, tijekom svojih posjeta jedinicama IDF-a, stalno naglašavao da je rat počeo zbog ‘neuspjeha obavještajne zajednice‘, piše izraelski portal Haaretz.

‘Nismo obavili svoj posao; ja sam u potpunosti odgovoran za neuspjeh‘, rekao je i dodao da će ‘biti istraženo sve što bude potrebno, ali sada imamo jednu misiju - pobijediti u ovom ratu‘.

Dan ranije, skoro identičnu izjavu dao je i Ronen Bar, šef Shin Beta - izraelske službe sigurnosti. I on je preuzeo odgovornost za neuspjehe koji su doveli do Hamasovog masakra, a slično su učinili i načelnik stožera IDF-a, viši zapovjednici IDF-a i čelnici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U pismu zaposlenicima svoje organizacije, Bar je naveo da je to što nije bilo upozorenja za napad Hamasa njegova odgovornost.

‘Unatoč nizu radnji koje smo, nažalost, poduzeli u subotu, nismo uspjeli osigurati dovoljno upozorenja koje bi nam omogućilo da osujetimo napad. Kao čelnik organizacije, odgovornost za ovo pada na mene‘, kazao je.

Bar je dodao: ‘Bit će vremena za istrage. Trenutno smo u ratu.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:48