TIJESNA VEĆINA

Švicarci na referendumu zabranili nošenje burki, vladajući u čudu: ‘Pa tko ih ovdje uopće nosi!‘?‘

Prijedlog o zabrani pokrivanja lica u švicarskoj javnosti pojavio se još 2017. s ciljem da opstruira prosvjednike i nogometne huligane
 Fabrice Coffrini

Tijesnom većinom, 52 posto "za", 48 posto "protiv", Švicarci su na referendumu odlučili o zabrani pokrivanja lica u javnosti. Tom su odlukom zabranjena i pokrivala koja nose muslimanke poput burke i nikaba, a zabrana vrijedi za javna mjesta poput restorana, sportskih stadiona, javnog prijevoza ili šetnje ulicom. Iznimke bi bile na vjerskim mjestima i iz sigurnosnih ili zdravstvenih razloga, poput maski za lice koje se trenutno nose za zaštitu od covida-19, kao i za tradicionalne karnevalske proslave.

Referendumsku je inicijativu pokrenula Švicarska narodna stranka (SVP) koja je zabranu burki povezala s borbom protiv "radikalnog političkog Islama koji se širi Švicarskom". Međutim, švicarska savezna vlada (Bundesrat-Savezno vijeće) i velika većina u parlamentu u Bernu bili su protiv te inicijative govoreći da ona rješava marginalni problem jer prema procjenama Sveučilišta u Luzernu nitko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi samo 30-ak žena.

Inicijativa je izazvala veliku javnu debatu, ali za Waltera Wobmanna, zastupnika SVP-a i predsjednika Odbora za referendum, zabrana je simbolička poruka.

"Ugnjetavanje žena nema šta tražiti u našem društvu i zato smo pokrenuli inicijativu. Kod nas žene pokazuju lice. To je znak našeg slobodnog, demokratskog društvenog poretka", rekao je govoreći da to nije odluka protiv samog Islama, već protiv ekstremizma.

Inače, prijedlog o zabrani pokrivanja lica u švicarskoj javnosti pojavio se još 2017. godine s ciljem da opstruira prosvjednike i nogometne huligane koji se prilikom izazivanja nereda skrivaju maskama. Islam se u tom prijedlogu nije izravno spominjao. Uz Švicarsku, Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti. Švicarska ima dvije godine da referendumsku odluku implementira u zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:22